Авг. 152007
 

Готов съм с кратко упътване за инсталация на Oracle Database 11g под Linux x86, на български език. Публикувам го в сайта си.

Всякакви критики, коментари и идеи са добре дошли!

 Posted by at 15:01

  5 Responses to “Инсталация на Oracle 11g R1 под Linux x86, част 1”

 1. Това е само за RHEL? За други дистрота важи ли?:) И, откъде да си дръпна RHEL?(арена го няма).
  Ако не е правилното място, пиши на меила plz.

  Мерси предварително.

  PS. Искам да тествм постановка а Linux+Oracle, до сега Win 2003 + oracle 9/10 съм правил (а наляти данни, продуктивна).

 2. Всъщност, статията е за Oracle Enterprise Linux, което си е копие на RHEL. Както всеки продукт на Oracle, така и този Linux може да се дръпне от http://www.oracle.com/technology/software/index.html . Условието е да се спазва представеният development лиценз.

  Отнсно това на какви дистрибуции работи… въпроса стои така. Oracle ПОДДЪРЖАТ (support) инсталация на Oracle Database върху SLES-10, Red Hat Enterprise AS/ES 4 и 5 и Oracle Enterprise Linux 4 и 5. Това са дистрибуциите, върху които гарантирано работи. Иначе работи на почти всяка друга, но с повече бъзикане на ниво ОС (нещо, което не ми е силата…)

 3. Sorry пак,
  мeрси за отговора.
  Но на този линк не виждам никъде да има за download Oracle Enterprise Linux? Аз ли не го виждам, аз ли нещо не правя както трябва, huh…?
  И btw, а в peeringa има ли го някъде?

  Щом има Oracle Enterprise Linux, и трябва да се спази само лиценза… ще го изтествам така.(без RHEL и други).

 4. Има, малко по-надолу. Разделени са по категории – първо е Database, после – Middleware, Applications, Search и след това е Enterprise Linux.

  И да, oracle са много напред спрямо другите вендори на комерсиален софтуер: имат на сайта си пълнофонкционални неограничени копия на всичкия си софтуер и всеки може да ги изтегли. Каква е ползата да слагаш защити и серийни номера, като crack/keygen излизат за няколко дни? В крайна сметка, всички производители на комерсиален софтуер искат само да спазваш лиценза…

 5. Damz,
  почвам да го дърпам, макар и бавно… надявам се да стане де.
  Мерси пак 🙂 И поздравления за статиите, трябва да има все повече хора да пишат.

Sorry, the comment form is closed at this time.