дек. 182007
 

Влязох в задочен спор с Енея Вородецки относно нейната писанка „Книги, които трябва да прочетем“. Не знам защо, ама много се дразня на такива обобщения. Един такъв списък се опитва да постави всички в калъп.

Какво означава „Книги, които трябва да прочетем“? Защо трябва? Който не е прочел книгите от този списък е… какво, смотан? Който не е прочел книгите от списъка е половин човек?

Защо трябва всички да мислим еднакво? Като гледам списъка, повечето ми изглеждат от скучни по-скучни. За мен. Нека който иска, който ги смята за интересни, да ги чете. И няма да го обвиня – „ти защо четеш тези книги, а не онези, които харесвам аз“.

Отказвам да се чувствам непълноценен. Отказвам да се чувствам виновен, че не влизам в калъпа, в който влизаш ти. Може би за това идеята за един такъв списък ми се вижда много лоша. Защото точно разнообразието, различните начини на мислене ни правят силни. Ако всички харесваме (примерно) руска класика, ще бъде много скучно. Е, вярно, няма да го осъзнаваме – ще си четем руската класика и ще се кефим. Всички. Но така ще пропуснем много други, интересни неща. Неща, които ценителите на руската класика може да смятат за junk, за pulp fiction. Но и тези неща си струват, заслужават да живеят.

Разнообразие! Хиляди цветове! Аз не мога да си поправя колата. Бай Пешо от кварталното гаражче може. Той не е чел книгите, които аз съм прочел. По-глупав ли е от мен? Не е. Аз по-глупав ли съм от него? Не. Просто сме различни. За това не харесвам този списък. И други такива – „50 неща, които всеки трябва да направиш, преди да стане на 50“, „Местата, които всеки трябва да посети“, „Храните, които трябва да опиташ“…

Кой си ти, че да ми казваш какво трябва да прочета? Прочел ли си всички книги на света? А и да си ги прочел, какво от това 🙂

 Posted by at 11:32

  10 Responses to “Аз мисля, че ти не мислиш като мен”

 1. Никой не твърди, че всеки трябва да ги прочете. Ако четеш внимателно, ще видиш, че съм променила текста на „книги, които е хубаво да се прочетат“ проблема е, че вече статията е индексирана от фийдовете и ако й сменя заглавието, ще счупи линковете. 🙂

  Иначе, това са книги, които е хубаво да са прочетени, защото са върховете на човешкия интелект и разум.
  Никой не те кара насила. Според мен нищо няма да ти стане ако ги прочетеш, но доста по-добре ще разбираш къде си, как се е получило така и какво става около теб. Особено антиутопиите са много полезни, поне според мен 😉

  Ако не ти харесват – извинявай, ако съм те накарала да се чувстваш задължен да се образоваш литературно с т. нар. класика. Какъв ужас. Да препоръчаш книга.

  Хубаво е човек да защитава личната си неприкосновеност, но това вече според мен е малко прекалено. Да видя някъде „който не ги е чел е пълен дебил“? Аз написах „препоръчайте“. Това, е искаш да се правиш на ощипан – моля. Но не ми слагай чужди думи и текст на пръстите.
  Мерси много.
  Поздрави.

  П.П. А ти кои книги би ПРЕПОРЪЧАЛ като хубави? Кои на теб са ти харесали. Кои не са „скучни“, както ти се изказа. 🙂

 2. Хм, какъв правопис. Дали можех да допусна повече грешки, ако нарочно се стараех? 🙂

 3. Попаднах на твоя пост от коментара ти на поста на Енея.
  Книгите – любима тема. Съгласна съм, че четенето на книги не трябва 😉 да е задължително. Списъкът по-скоро е „любими книги, които са ми харесали и ви препоръчвам“ 🙂

 4. Усетих аз, че прекалено много се разпалих, ама… 🙂

  Приеми моите извинения за слагането на други думи в твоя блог. Доста екстраполирах нещата, за да направя моята гледна точка очевадна. Аз приемам „книги, които е хубаво да се прочетат“ – това е формулировката, която търсех.

  А за моите препоръки… трудно е да избера. Като цяло харесвам всичко, що е фентъзи. За „Властелина на Пръстените“ на Джон Роналд Руел Толкин гласувам с всичките си ръце. От там нататък – кой каквото хване, кой каквото прочете. Не че не съм чел и други книги, но фентъзито най-много ми подхожда. Четенето на фентъзи помага за развитие на особен вид мисъл: да мислиш за немислимото. Да разчупиш мисълта си, на N-та степен. И това ми е много полезно – и в живота, и в работата.

 5. @Eнея

  Не че нещо, ама „Стопаджията“, imho не взлиза във „върховете на човешкия интелект и разум“. Можеш да извадиш няколко гардероба с книги влизащи в тази категория и пак да не стигнеш до г-н Адамс.

  Аман вече от меродавни мнения, велики мислители и изобщо съвети в кой крачол да си го държа. 🙂

  @Явор

  Извинявай че рантя в твоя блог, а не в тоз на Енея, ама тъй се получи 🙂 Поне си го бутнах във фийда. 😛

 6. @Shaio: „Стопаджията“ ми оглавява списъка на книгите, които бих взела на самотен остров. Ако трябва да е само една, бих взела точно нея. Връх на човешкия интелект и разум я описва доста добре, пак imho 🙂

  @Явор: и аз се извинявам, че се включвам с реплика не съвсем по темата 🙂

 7. Няма нужда да се извинявате. Вие много добре илюстрирате какво (най-общо) казвам аз – няма универсален списък.
  Ха сега някой да ми каже кой е прав – Ghibli или Shaio? Трябва ли HHGTTG да влезе в списъка 😉

 8. Всеки вижда нещо различно в книгите 😉 Това е ясно. Стига на този спор, защото е безсмислен, безполезен и безперспективно-безкраен.

 9. Там е работата че дори и ценностите, интересите и възприятията на хората да са доста различни все пак по чисто психолически и социални причини във тях има много общо.
  Такива списъци обаче с литературни класики и мен ме дразнят, защото имат твърде много идеология и желание за унификация. Често нещата в тях са били значими са съответното време или култура , и не винаги са актуални, и ако присъстват често в такива списъци, то често е заради криворазбран литературен снобизъм (не казвам че в случая е така)

 10. „Пътеводителя“, както галено го наричам, е страхотна книга (и задължителното в този спор: „според мен“), но по-добре да не попадам в ситуация, където трябва да си избера само една книга – ще ми мине времето за избор в колебания и пак няма да мога да реша…
  Наскоро някой ми заяви, че се радва, че Адамс не е вече между живите… как не му скочих на врата, и аз не знам. Точно такива хора убиват Алековците.

Sorry, the comment form is closed at this time.