мар. 092008
 

Тази година съм абонат на списание National Geographic. Така няма опасност да изпусна някой брой. Не че съм изпуснал някой преди – само първият ми липсва. Но освен гарантираното получаване у дома, печеля и някои бонуси, които се получават само от абонатите.

Миналият месец със списанието дойде специално издание „КОСМОС – вселената в снимки“. Само за абонати. Е, имах и привилегията да трябва да отида до пощенският клон за да си го получа срещу подпис. Но за щастие пощите работят и в събота.

Този месец има друг бонус. Този месец бонусът е една пластмасова карта, на която стоят емблемите на National Geographic и на книжарници „Пингвините“. На картата с големи букви пише „ЛЮБИМ КЛИЕНТ“. Картата, според пояснителното писмо, дава следният бонус (няколко коментара с курсив):

Скъпи приятелю, (доста фамилиарно, честно)

Екипът на сп. National Geographic България ви (това „ви“ не е учтивата форма, първо защото е с малка буква и второ – нали сме скъпи приятели) благодари, че станахте наш абонат през 2008 г.

Националното географско дружество е създадено във Вашингтон,
(ала-бала, защо обясняват колко са велики точно тук? пропускам два абзаца…)

… се разпространяват във всички страни по света.

Като абонат на сп. National Geographic България вие (пак с малка буква) получавате карта Любим клиент, с възможност за 10% отстъпка в книжарници „Пингвините“*.

Не ме притеснява фамилиарното отношение, нито малките грешки в учтивата форма. Всеки греши, аз не се заяждам за такива неща. В крайна сметка, имам аванта – ще си купувам книги малко по-евтино. 10% си е добра оферта. Притеснява ме това, което е написано най-долу с доста ситен шрифт:

На името на притежателя на картата се отваря сметка за натрупване на сумите на закупените книги. При всяко преминаване на границата от 100 лв. на клиента се предлага подаръчен ваучер на стойност 10 лв., т.е. 10% от сумата до момента…

Е честно, приемам го като подигравка. Това го чета като „ако си харесаш книги за не по-малко от 110 лева, ще можеш да си ги купиш с 10 лева отстъпка“. Това освен че е изнудване, не е и 10%.

А, и картата важи до 31.03.2009 г. Така че тези 110 лева трябва да си ги харесам за една година. При такава борба за относително малкото хора, които имат 100 лева бюджет за книги годишно, този маркетингов трик е минус. Поне аз ще ги избягвам.

Ако беше някаква реклама за боклуците на телешопа – хайде, за всеки влак си има и пътници. Но хората, които си купуват книги за 110 лева годишно знаят как да четат.

 Posted by at 20:02

  12 Responses to “Тия подиграват ли се с мен?”

 1. Учтивата форма се пише с малка буква предимно. С главна – само в много официални документи, какъвто този явно не е.

 2. Аз не съм го учил така, но не споря. Както казах, не ме притеснява това, а елементарния капан в предложението.

 3. Айде бе, 100 лв. за 6-7 книги.

 4. А ти подиграваш ли се с нас?
  Това мрънкане е достойно за блога на Марудина .. и останалите вечно недоволни от нещо.

  Аз имам всички броеве (включително и първия) без да съм абонат, купувам си ги всеки месец. Купувам си ги заради тях самите, а не заради някакви карти с отстъпки които мога да намеря вътре. И винаги ми е била забавна дребнавостта на малките душички.

  Разбирам, че ти се е искало и ти да се възмутиш от нещо в БЛОГА СИ, нормално е, „всички така правят“, но следващия път помисли малко преди да скочиш да пишеш …

 5. this is a very nice web site, but I wish it would be availible in English too. Thanks

 6. @mname: не мога да се съглася с теб. И отказвам да приема, че съм от групата „вечено недоволни от нещо“.

  Разбираш ли, ако го нямаше това талонче – не ми липсва. Ако беше „отстъпка 5%“, ама наистина да я има – евала. Но начина, по който са го направили е подвеждащ. Това ме дразни. Както ме дразнят, примерно, рекламите на една банка, която предлага 8 цяло и нещо си процента лихва по депозит. Ама за 18 месеца.

  Яд ме е на такива похвати, които са базирани на идеята, че потребителя е балък и ще се хване. Цялата идея на тази реклама е, че ти няма да се усетиш. Ще отидеш в книжарницата, специално в тази книжарница, защото „имаш отстъпка“, ще си купиш една-две книжки и те ще ти кажат „ама вземете още 5 и тогава ще ти дадем отстъпката“. При това отстъпката не е да ти върнат пари/да ти вземат по-малко, а е да си вземеш ОЩЕ една книга, пак от тях.

  Брилянтна схема, а?
  Първо, отиваш специално при тях, заради отстъпката. Купуваш нещо, ама не стига.
  Следва второ – купуваш още нещо, още много неща, за да си получиш отстъпката.
  Трето, отстъпката ти не е 10%, а е 9, защото 10 е 9.09 процента от 110.
  Четвърто, ти трудно ще си вземеш неща точно за 100 лева – ще ги закръглиш на сто и нещо.
  Пето, отстъпката на тях не им струва 10 лева, а 10 лева минус заложената печалба – защото те не ти дават 10 лева, а продукт на тази стойност.
  Шесто с този талон трудно ще намериш нещо ама точно за 10 лева, ще вземеш нещо за, да кажем, 12-13.

  Освен това… твоето мнение също звучи доста хейтърско, не мислиш ли? 🙂

 7. От години в книжарница „Пингвините“ ми записват в тетрадка цените на книгите които купувам и когато цифрата стигне 100 лв ми съобщават. Обикновено използвам отстъпката от 10 лв на всеки 100 като просто плащам 10 лв по-малко от поредната покупка. Ако искам, мога и да си натрупам наградите. Винаги се радвам когато ме подсетят. Това се случва 2-3 пъти в месеца, така че всеки месец имам подарък от 1-2-3 книжки 😀 Не виждам защо трябва да се оплаквам. Купувам книги не заради отстъпката, а заради книгите, така че не ми се налага да правя тези велики изчисления 9 или 10 % – какво значение има?!?

 8. lyd, явно ти си един от малкото хора, които си купуват книги за 100 лева на всеки 1-2-3 месеца. Евала.

  Но ти току-що ми каза, че всъщност тази специална отстъпка за абонатите на NGM БГ си е стандартна практика. Това не повишава в очите ми маркетинговия трик, напротив. За какъв блян трябва да ми дават „специална“ карта „Любим клиент“ и да ме лъжат, че видишли, аз имам привилегията да имам 10% отстъпка, защото съм абонат на NGM?

  Ето как един иначе добър стандартен продук се предлага по дразнещ начин.

 9. Бях абонат и предната година – и тогава имаше същата отстъпка, само че освен за Пингвините важеше и за Геопортал. Освен това в писмото липсва пояснението за 10те лева при 100 лв покупка в Пингвините. Може би някой се е заял и за това са го описали тази година.

  Честно казано, лично аз така и не се възползвах от тези промоции – ползвам онлайн книжарници, които си ми дават над 10% отстъпка и ми ги носят на място книжките 😉 За мен бонусът от абонамента е подаръка през февруари.

  MNAME.ORG, от твоите „уста“ да съм вечно мрънкало е голям комплимент, за който горещо ти благодаря! 🙂

 10. Cool ганьовизъм. Този се договорил с онзи, а че предмета на догояора няма нищо общо с темата, няма значение…

  Поздрави

 11. Първоначално добрите ми впечатления от тази онлайн книжарница бяха разбити на пух и прах. Преди време поръчах от тях 5 книги на стойност над 20 лв. за да използвам отстъпката им за безплатна доставка. Държа да отбележа, че избрах книги, които са в наличност според информацията в сайта. Мотаха ме 4 седмици – 2 от книгите ги нямали налични, чакали да ги получат. И толкова. Накрая трябваше да им звъня за да ги накарам да се размърдат и да…
  Сега имам друго мнение и го отправям към всички: ВЕРИГАТА ПИНГВИНИТЕ Е ЕДНА ОТ НАЙ-НЕКОРЕКТНИТЕ! НЕ КУПУВАЙТЕ КНИГИ ОТ ПИНГВИНИТЕ!

 12. Поради грубо неспазване на уговорките и задълженията си към десетки издателства и частни автори, горещо препоръчвам на всички, които обичат книгите и Знанието, ДА НЕ КУПУВАТ от тази тимаджийска групировка каквото и да е било.
  Това е една огромна пирамида, която вече е завлякла десетки книгоиздатели и частни автори в България. Ако искате да подпомагате издателите на книги в страната и българските писатели, чието положение и без това не е розово, купувайте си предпочитаната литература директно от издателствата, ако това е възможно или от други книгоразпространителски мрежи!

  Повече от 38 книжарници в България бяха създадени с чужди пари!!! Потърпевши са не само издателствата и частните автори, издаващи сами своите произведения, но и малките книжарници, които съвсем незаслужено, за съжаление, са принудени масово да затварят, заради варварския монополизъм на Пингвините – МОНОПОЛИЗЪМ С ЧУЖДИ ПАРИ!

  Призовавам, всеки който има мнение по въпроса – да го изкаже тук!

Sorry, the comment form is closed at this time.