ное. 032014
 
Неделя винаги е най-натоварения ден от Oracle OperWorld. Пълен с user group sessions, започва рано-рано за да завърши с големия keynote на Лари. А тази година има и парти след кийнота, на Howard street.
sf_08_howardHoward street – една от централните улици на Сан Франциско – е преградена и застлана с килими
След относително спокоен сън (само един час будуване, между един и два през нощта), успях да стана в шест. Йога, баня, тоалет, и в седем и малко излязохме за закуска. В хотела няма предвидена такава, но дават купони за 20% отстъпка в заведението на ъгъла. Седнахме там и стояхме почти трийсе секунди, преди да забележим цените. Уж не е някакво лъскаво, а искат 10 долара за две палачинки. Дори с отстъпката не е далавера – в любимият ни Тад дават три палачинки за шест и педесе.
Точно това и закусих. Американските палачинки не са съвсем като нашите. По-малки са – няма и петнайсетина сантиметра в диаметър, но са много по-дебели. Явно има слагат сода или някакъв друг набухвател. И понеже са доста бухнали, поемат мнооого кленов сироп. А, и масло. Абе добре че си правя гимнастиката и си пия зеления чай 🙂
Успяхме да стигнем до Moscone South три-четири минути преди 8:00, когато започна първата лекция: Blink and you’ll miss it: migrating, cloning and recovering 12c на Jim Czuprynski. Леко разочарование. Човека ги знае нещата, ама на книга. Сякаш му липсва production погледа. Всяка база можела да поеме 5-10 минути read-only време. Ха, ела да го обясниш на нашите клиенти!
Отдели голямо внимание на Pluggable databases, което вече ми е леко дотегнало – това беше модерно на миналогодишния OOW. Спомена и някои удобства в RMAN 12c
Следващата лекция, обаче, успя да отмие горчивия вкус: 24/7 availability with oracle database application continuity – Marc Fielding and Jeremiah Wilton – и двамата от Питиан. Ей тия момчета говорят с гласа на години опит и битки!
„Failure will happen. Design application with the expectation that services on which it depends will degrade or fail unpredictably“ – Това не го пише в учебниците в университета. Новоизпечените програмисти не го знаят…
„Different pieces of the application have different availability requirements – some are not that important. Users should never experience total outage because of downtime of single service, especially on non-important service. App tier should make smart decisions based on availability of internal and external services“ – това е една от тежките истини, които лесно се забравят. Представиха някои screenshots с безумни не-прихванати exceptions.
След това разказаха за, и показаха live demo на новия фичур на 12c – Application continuity. Става дума за това, че с подходящия драйвер и/или connection pool, приложението може въобще да не усети отпадането на нод от клъстера. Не умират сесии, не прекъсва заявки, дори и транзакциите се replay-ват (след няколко секунди забавяне).
Интересен страничен ефект – ако има някакво runaway quey, което яде излишно количество ресурси и ДиБиЕйя утрепе сесията – тя ще се рестартира като феникс от пепелта. И пак ще започне да товари. Решението:
alter system kill session 'sid, serial#, @inst' noreplay;
Следващата успешна сесия беше Scaling to infinity: partitioning DWH in oracle на Tim Gorman 
Разказа на дълго и нашироко за partitioning и star schema. Защо не работят, защо работят прекрасно; защо не ги използваме, и как да започнем да ги използваме. Разказа реални примери от неговия консултантски живот. Защо oracle не е по-зле от hadoop и защо е по-добър.
Петнайсет минути почивка и следва Oracle database 12c for developers – Alex Nijten
Много хубаво, полезно и добре показано summary на някои от новостите в 12c. Насочена към девелъпърите, но ми беше интересно и на мен. Ще трябва да направя и аз нещо такова за нашите погромисти сле няколко месеца, когато и ние ъпгрейденм.
Oracle GoldenGate and OBIEE for real-time reporting – Zahit Akhtar and Nimitt Desai
Човека има доста реален опит, макар и да далече от ДБА мислите
Искрено препоръчва използването на GoldenGate за колкото може повече неща, на база на собствения опит
Разказва за наистина предизвикателен проект: Източник – един голям глобален EBS, 35 държави по целия свят. Различни изисквания за всяка държава. Голям купон
След тази сесия имахме към 45 минути почивка, за обяд. Заведох колегата в Split bread – закусвалня точно срещу Moscone West, която открихме миналата година. Там правят безумни комбинации (аз ядох сандвич с пилешко, ябълка, марули и нещо люто, в чибата), които се оказват успешни и вкусни. Имат и прекрасна свежо изцедена лимонада.
Еднага след обяда (1:30) имахме сесия на моля любимец от миналата година:

Best Oracle 12c tunning features – Rich Niemiec. За съжаление този път нещо не му се получи. Доста разхвърляна, леко пресилена…
Следва Издънката На Деня: Using OEM for monitoring – Charles Ezell, Seth Miller, Chester Szatkowski. На книга е чудесна презентация, интересна тема, добре развита. Обещават да ни научат как да се борим с огромното количество нотификации, които може да избълва Cloud control; как да отделяме зърното от плявата и да бъдем по-ефективно. Обаче – ядец! Оказа се, че всичко е реклама – имат си собствен продукт, който слагат върху клауда.
Последната сесия за деня, на която присъствах, беше How many ways to monitor Oracle GoldenGate – Bobby Curtis. Разбира си човека, има много опит и го споделя добре.
Това до 16:15. И после – нищо. Всички сесии на user groups са сплескани по десетина-двайсе паралелно, за да може всичко да приключи навреме за Големия Keynote на Лари. Който аз си гледах от хотела, понеже нямам никакво намерение да се тъпча на задния ред в някаква огромна зала за да видя същото (всъщност по-малко). Предава се на живо в YoutTube.
* * *
За вечеря отидохме пак до любимия Тад
sf_43_tad

И после – всеки в леглото. Утре продължаваме с още лекции.

 Posted by at 19:32

Sorry, the comment form is closed at this time.