Окт. 032008
 

Вече стана повече от месец от както се предвижвам с байкало из София. Искам да ударя една сметка.

Какво съм си спестил? За един месец имам 4 работни дни, в които се наложи да идвам по друг начин на работа. Повечето защото трябва да съм официален, а днес – защото съм малко настинал и не ми се рискува. Т.е. поне 20 дни съм си спестил бензина за идване. Тъй като пътя ми в едната посока е 10 километра, това означава, че съм скатал около 400 километра бензин. И понеже в задръстването под 12 на сто не падам, това са си към 50 литра. Ето ми директно към 110 – 120 лева. Не мога да сметна колко CO2 съм спестил, нито колко съм ускорил движението на другите като не им се пречкам твърде много.

Освен това си спестявам между 10 и 20 минути сутрин и още толкова вечер. Това ми дава около половин денонощие спестено за един месец. Звучи добре, нали?

А ако бях с градски транспорт? Ммм… Тогава бих използвал карта. Не знам колко струва, може би около 50 лева. Но времето, времето… Според опита ми пътуването ми отнема от 70 минути до 110 минути в едната посока. Вчера се прибрах за час и половина, днес сутрин отидох на работа за час и петдесет (въпреки че тръгнах малко по-рано от нормално). Елементарната сметка показва, че това би ми коствало между 1.5 и 2 денонощия месечно. Е… не ми звучи добре.

* * *

Другата страна на медала са разходите. За щастие те са минимални след първоначалната инвестиция. За сега съм инвестирал около 300 лева в излишни дрехи, протектори и т.н.Но за това съм си виновен аз – просто съм професионално изкривен, не поемам рискове, които мога да избегна. Доста хора карат и без каска (което е прекалено смело), а май съм единствения с протектори в града (което е в другата крайност). А цената на един велосипед е от малко стотин до много хиляди пари. Така че това се смята трудно. При всички случаи се смятам за спечелил.

* * *

Други подробности?
Риска е от минусовата страна на уравнението. За сега съм имал само един срамно лек сблъсък с една Алфа Ромео. Така че за сега не е страшно.

Физическия тонус… може би е рано да говоря за него. Но той трябва да дойде от положителната страна.

За сега студа и дъждовете не са страшни. Естествено когато температурите слязат под нулата, няма да карам. Но ще ми бъде тъжно.

Паркирането – с байк е ужасно лесно. Просто си го вкарам в офиса. Не може някой да ме запуши, не може някой да ме одраска, не може да ми лепи идиотски лепенки.

* * *

Заключение?

Никога не съм бил много физически активен. Но се оказа, че мога да се справя с карането на колело. Не се изисква да си Мистър Олимпия.

Не живея близо до работа. Живея близо до околовръстното, работя почти в центъра. Минавам през 5 квартала.

Мога да си позволя да ходя на работа с кола и даже с такси. Не съм закъсал пари, не съм и спестовник.

Както друго може да спира повече хора да го направят? Да опитат, поне?

Няма велоалеи? Ами няма. С няколко прости правила това не е голям проблем (избираш задни улички и паркове, правиш левите завои като пешеходец и на светофар т.н.)

Не е престижно? Много се кефя като подмина една редичка мерцедеси и беемвета в задръстването

Да, някои хора трябва да карат децата си на училище/градина. Някои имат здравословни проблеми. Трети ходят на работа с костюм. Но всички останали? Поне половината от хората, с които се блъсках тази сутрин в автобусите могат да си го спестят.

Ти защо си губиш времето И парите?

 Posted by at 21:31

  24 Responses to “А някой кара колело”

 1. Колело? Яко! Аз съм така от… хм. 5 години? Повече? Не съм сигурен вече. Но съм спестил бензин за около 21’000 километра вече… което е към… 2000 литра поне? 🙂

 2. Зимата проблемът е ако има сняг, студът не е страшен (човек се загрява). Миналата зима само 1 месец не карах, имаше сняг и лед и беше доста хлъзгаво.

 3. Хм, мога да ти допълня статистиката за комбинация градски транспорт + такси 2-3 пъти в седмицата (само за ходене на работа) – спестявам около 120 лв на месец. Времето, нервите и здравето не се наемам да измервам с пари.

  За 2 месеца – минус 3 дена (по същите, като твоите причини). А, да… става и без скъпо колело, инвестиции в специални дрехи и т.н. – това за хората, които се притесняват да не им излезе колкото една кола. Най-голямата глезотия, която си взех беше перелина за дъжд за 15 лв от Кауфланд и впрочем върши страхотна работа и в най-проливния.
  Но каската не е глезотия. Моята си изби парите вече (2 пъти се халосах в един и същи клон в тъмното :))

  За официалното облекло – познавам един човек, който си държи костюм, риза, бельо и обувки в офиса – в случай, че има среща през деня.

 4. едит: 120 е за 2-та месеца.
  тъкмо се зачудих как така излиза колкото твоя…

 5. Губя си го, защото не съм офисен плъх бачкащ от 9 до 5… само такива могат да си позволят да ходят на „работа“ с колело.

 6. Не сме само офисните плъхове, Драго. Веднага се сещам за:
  – учител, възптател, друг служител в детска градина/училище/университет
  – продавач на каквото и да е
  – шивачи/сладкари/хлебари
  – куриери, които все пак имат едно централно място, от където си вземат буса/колата/моторчето и пратките
  – сервитьор/барман/готвач
  – служител в градския транспорт, който може да има безплатна карта, но пак си губи времето
  – лекари
  – чистачи
  – сервизни работници
  – и много други….
  А ти какво бачкаш, Драго? Таксиджия?

 7. @Драго: Ако се загледаш сутрин в задръстването, в което висиш с колата, ще видиш, че офисните плъхове са повече от богоизбраните като теб. Карането на колело е личен избор и няма общо с длъжностната характеристика, но да, има много общо с манталитета.
  Опитай да покараш колело, мисля, че ще ти хареса. Сигурно не си карал от малък. 😉

 8. Ходя с колело на работа вече 6 г. и за мен това в София това е транспорт без алтернатива. Не съм смятал разхода ми за бензин, но пестя много време.
  С колело пристигам на работа за 30 мин. Ако искам да отида на работа за същото време трябва да стана 45 мин. по-рано за да избегна задръстванията, както и да остана поне един час по-късно за да се прибера за същото време.
  С шефовете ми, които живеят наблизо сме правили експерименти да тръгнем по едно и също време – те вземат разтоянието за минимум час.

 9. Карането на колело някак си не ме пали, защото

  – Сутрин карам детето на градина (5-6 км от нас)
  – Карам жена ми до работа
  – Хубаво е да нямам нужда от душ когато стигна в офиса
  – Вечер събирам жена ми и детето
  – Карането на колело в София е опасно – няма алеи, а автомобилите и колоездачите просто не е уместно да се движат заедно – колоездачите се шмугват от най-неочаквани места, бавни са (там където колите за момент могат да развият нормална скорост, а не си кютат в задръстването) и тъкмо се отвори малко място да се придвижиш – хоп пред теб се изсулва от нищото колоездач, влачещ се с 20км/ч. Всъщност GPS-a ми показва средна скорост на движение в София между 15 и 25км/ч 😉

  Нямам против хората, които се опитват да карат велосипеди, но не винаги и не за всички това е приложимо. Спестяването на пари за гориво не ме вълнува особено, но завиждам благородно за времето 😉

 10. Не ходя с колело на работа, защото офиса ми е твърде близо, просто не си струва да вадя колелото. Но винаги, когато трябва да свърша нещо по-надалеч, се опитвам да ходя с колело. Искам да коментирам обаче доводите на хората, които отричат велосипеда като транспорт:
  1. През известен период от време жена ми водеше Марин на детска градина с колело – беше си измислила път през парка, имаме чудесна детска седалка и въобще не представляваше проблем (освен мързела, който съчетан с други фактори я върна в колата)
  2. Когато се налагаше да хода с колело на работа, тръгвах към 9 часа, и ако не се напиням много, не бях по-изпотен отколкото ако бях пътувал в препълнен автобус или в добре затоплен автомобил.
  3. Не съм имал проблем при движението по улиците. В общия случай се движа по-бързо от колите. Естествено, по-приятно е, ако се избере маршрут през парка и по пешеходни улици и локални платна.
  4. Не виждам проблем да караш колело с костюм, и съм виждал хора да го правят. А идеята да си държиш дрехи в офиса също никак не е лоша.

 11. Айде и аз да наблегна малко на материално-техническата страна на проблема „велосипед през зимата“.
  Както Марин вече ти е казал – студът не е никакъв проблем. Ако толкова ти е студено – върти по-усилено 🙂 Аз лично бая се потя зимата. Това с изключение на ръцете и особено пръстите – измръзват зверски, ако не караш с подходящи ръкавици. За щастие има и зимни ръкавици за велосипеди и то с цени, еднакви с тия на летните модели. Аз лично карам с Dakine White Knuckle, ама има и много други модели.
  Проблемът са ти гумите. Миналата зима карах с Maxxis HighRoller – не е подходяща. Е, аз успях да падна само 2 пъти, обаче и двата пъти беше поради неподходящата гума. За зимата хората препоръчват гумите на Continental – Vertical, Survivor, Mountain King. Не се блазни по „нанадолни“ гуми – Minion, Wet Scream – не стават, ако и да изглеждат внушителни. Евентуално Schwalbe Ice Spiker, ама тя е вече твърде специализирана.
  Всъщност най-големия проблем ще ти е лугата и прочие химикали, които разхвърлят по улиците зимата. За това е добре веднага след като си карал да удариш една четка/парцал на байка.

 12. аз съм ЗА велосипедите изобщо. нямам такъв за момента, а и ще ми е трудно да се предвижа чак до Студентски град по този начин, но не е невъзможно.
  И според мен е по-добрия вариант за движение, но и много малк охора виждам по улиците с колелета.
  В Германия един велосипед ен ай-малко 300 евро, поне толкова струваше този, който аз съм си харесала и ще си го взема като се прибера. Просто е удобно. Независимо с какви дрехи си, ако ще и с костюм или с нещо друго като облекло.
  Но проблем в софия според мен са и мръсните улици. Не можеш да се насладиш достатъчно на мръсотията и ужасния трафик. Доста от улиците са меко казано разкопани или неизглеждащи добре, така че се усложнява движението с колело.
  Но определено искам и аз да имам възможността да карам колело. Тъпо е, че всички се движат с коли. Масово сутрин колите са с по 1 човек вътре само – шофъора и не са никак толерантни към градски транспорт, който все пак предвижва стотици хора от единия край на София до другия. Би трябвало както навсякъде да имаме една велоалея задължително навсякъде и една специална лента на платното за автобусите.

 13. Подкрепям Иван (9)! Като има да се върши работа по София, за какви колелета говорите? Поддържам (инсталиране) компютърни системи и комуникационни мрежи. С колегите търкаляме камара оборудване и кабеляци, все сме тръгнали с колело на работа 🙂

 14. @ivan: Неее съм съгласен, че велосипедистите са бавни в развиването на скорост. Да, максималната ми скорост е много по-ниска от тази на автомобил, но првоначалното ускорение – не. На всяко нормално кръстовище, когато съм направо, стигам до други карй на кръстовището преди първата кола.
  @ondin: по разкопана улица, легнали полицаи, чакъл и т.н. по-бързо се минава с байк, от колкото с кола. ДОкзвам го всеки ден на пракика като минавам покрай Техническия- там има бая легнали полицаи, а напоследък има и брутални разкопки.

  Всички си мечтаем за велоалеи, но истината е, че скоро няма да има (поне не много). Но всеки, който е опитал (като мен) разбира, че не е чак-толкова-опасно с колите. Да, опасно е, но не е лудост.

 15. Имам предвид, че пречат. Те и пешеходците от нисък старт сигурно са по-бързи първите 10 метра, но не се мотаят из платното 😉 Напрягаш се да ги пазиш и да ги видиш, а в цялата лудница,нерви и трафик това не те кара да ги харесваш много, макар че си давам сметка, че имат причини да го правят. Точно затова трябва да има велоалеи – хем колоездачите ще си карат спокойно, хем няма да пречат на колите. Но то улици няма, а велоалеи според мен не се и планира да се планират 🙁

  Пак казвам – разбирам хората, които се движат по този начин, но има случаи и хора, когато това просто не е вариант. Моя офис е на 30 минути ходене пеша, но стигам за около 50 минути с колата, по причини, които съм изтъкнал по-горе. И моля да не ми разправя някой как мога да си карам детето с колело на градина – просто няма да рискувам толкова 🙂

 16. @ivan:

  Точно затова трябва да има велоалеи – хем колоездачите ще си карат спокойно, хем няма да пречат на колите. Но то улици няма, а велоалеи според мен не се и планира да се планират 🙁

  Всъщност, може да го кажем и по друг начин – трябва да има велоалеи, хем и колоездачите ще карат спокойно, хем и колите няма да пречат на колоездачите! 😉

  Замислял ли си се, че пътят в града принадлежи по равно на коли и автомобили, а тротоарите са само на хората? (Но у нас не така, разбира се, 90% от шофьорите мислят, че пътят е техен, байкърите само им пречат, „зебрите“ са, за да се дразниш на некви тъпи минувачи, дет се осмеляват да пресичат по тях, при все че Негово Величество Автомобилът е на платното и лети насреща ти с 50-100 в час, а пък тротоарите са само още един начин да паркираме с кеф…)

  Не сме ускорявали бързо? За какво ми е да ускоря от 0 до 100 за 5-10 секунди (с кола), ако средната ми скорост в София, в час пик, е под 10 км в час? Е, да, освен да се изгъзарея, колко ми е мощен мотора и това е… Ама на следващия светофар ще си стоим заедно, нали? Всъщност, не, аз ще съм най-отпред, отдясно… А колите ще са зад мен:)

  Днес от Люлин към центъра с автомобил се движа, пресен пример. Почти няма задръствания. На всеки светофар ме изпреварваше един колоездач, и то без да се напъва много много. След няколко преки ме изгуби, отиде напред, аз останах на някакъв светофар да си вися… Е, само да спомена, че през това време аз развивах над 50-60 км в час максимална скорст, а той не е развивал и 30. И? Пак беше по-бърз!

  Та, толкова, колко сме пречели… Истината е, че колите пречат – на хората. Да, удобно е, ако в София при тези улици и паркинги има 100 000 коли. При 500 000 и повече, скоростта им толкова пада, а замърсяването толкова нараства, че още не знам, защо не са ги забранили… 😉

  Плюс това, един паркирал автомобил = 8-10 квадратни метра място. Един движещ се автомобил – също толкова, ПЛЮС дистанцията, значи, доста повече.

  А един велосипед – 1 кв. метър. А може би и по-малко…

  Колкото повече велосипеди, толкова повече ще нарастне лобито на колоедачите и един ден ще си имаме велоалеи. Надявам се… 🙂

 17. Много е хубаво да си говорим по принцип 🙂 Предполагам си даваш сметка, че автомобилите няма да изчезнат следващите 20 години и ще останат преобладаващия вид транспорт. Защо не са ги забранили – вероятно по същата причина, поради която не са забранили и електричеството, макар че има хардкор-еко-ръбове, които са предлагали и това 😉

  Няма да коментирам повече в тази тема, само ще споделя, че според мен еко-каузите не са толкова популярни, колкото биха могли да бъдат, поради агресивността на изповядащите ги, които не си представят, че има и различни от тяхната гледни точки.

  Бъдете здрави 🙂

 18. Сори, исках да кажа „Замислял ли си се, че пътят в града принадлежи по равно на коли и велосипеди и на градския транспорт, а тротоарите са само на хората?“

 19. @ivan:

  На 30-50% от амстердамците им кажи, че са „еко-ръбове“, щото карат колело, возят се в прекрасния си градски транспорт, а колите са им на последно място! 🙂

  Аз си представям добре твоят гледна точка. Всъщност, вчера карах кола извън града, и беше чудесно (много по-хубаво от колело, особено като вали)! Обаче после София – кола до кола, задръствания, клаксони, шум, … Може да се преживее, ама рядко. Всеки ден – не. Нечовешко е. Камо ли за малки разстояния, 3-10 км.

  А ти можеш ли да си представиш гледната точка на колоездачите?

  Пътят е на колите, но е и на велосипедите. Има го записано в закон. Това значи, че когато няма велоалея, велосипедът ползва пътното платно. Дългът на шофьора е да пази колоездача, защото той няма брони, въздушни възгалвници, предпазни колани, и един тон ламарина около себе си. Колоездачът трябва да пази себе си, да се пази от колите, и да спазва правилата на пътя, точно както шофьорите, минус факта, че за него са отредени теоретични 100 сантиметра в най-дясната част на пътя… които често ги няма, и трябва да се справи с 50. И с много други неща.

  За какво въобще говорим…

 20. Бях решил да не коментирам повече тук, че оак**ме темата на човека. С „хардкор-еко-ръбове“ визирах хора, живеещи в колонии, отричащи електричеството, произвеждащи си сами вълна, тъчащи си платове, консумиращи храна, която са отгледали сами и т.н., което може би е техен съзнателен избор, но за мен не е нормално, както не е нормално някой да иска забрана на автомобилите
  Мисълта ми е, че напъна с „правата на колоездачите“ и въобще всякаквите еко-каузи започва да ми прилича на ситуацията с „правата на циганите“, при която малка група хора обяснява на друга голяма такава как те „са длъжни“ да им осигурят възможност да си упражняват правата без оглед на обстоятелствата и реалността. Нормалните хора правят нещо, защото са го осмислили и са решили, че има смисъл, а не защото някой им тръби, че „трябва“. Ако ставаше така по улиците нямаше да им и един хвърлен фас, защото всички знаят, че „така трябва“. Но никой не се съобразява с това. Например аз съм си сложил вкъщи енергоспестяващи крушки с идеята, че те харчат по-малко ток (не за да спестявам пари – те струват с порядък повече от нормалните такива и от тока, който някога ще изхарчат). Това е плод на мой съзнателен избор, не на досадните медийни напъни на хората, афиширащи се като загрижени за природата. В същото време няма как да се движа по друг начин освен с автомобил и няма нужда някой от позицията на ментор да ми обяснява как не съм прав. Надявам се схващаш за какво иде реч. Пак казвам – нямам за цел и не искам да задълбочаваме тази дискусия тук. Просто се постави на мястото на човек, на когото по някаква причина карането на колело не му е и няма да му бъде вариант за придвижване. Вариант е единствено автомобила. Човек, който всеки ден прекарва поне по 2 часа в задръстванията, който изтърпява циганизмите, плод на просташкия манталитет на голяма част от участниците в движението, изразяващи се в тотално несъобразяване с правила и други хора и въпреки това се опитва да се държи нормално. Освен всичко това му се налага да се оглежда на 18 за колоездачи и мотициклетисти, заблудени пешеходци, които не се движат само вдясно, а вляво, отдолу, отгоре,назад, настрани, с пируети, подскоци и прочие, които когато например се опитваш да се минеш бързо през кръстовище се оказва, че са ти на пътя, трябва да спреш рязко, защото определено са доста по-крехки от автомобилите и т.н. Не че не се съобразявам с тях – просто казвам, че съвместното движение на толкова различни по гарабарити, скорост, здравина и безопасност превозни средства не е удачно. Не искам да ми се обяснява колко са онеправдани колоездачите, защото привилегировани просто няма.
  Няма нужда да ми отговаряш – не мисля, че ти или аз ще се убедим взаимно да си сменим възгледите.

 21. Хм.

  Ами ако караш колело един месец по софийските улици, ще видиш моята гледна точка. Аз виждам твоята – защото карам и кола (рядко, но се случва). Не искам „едни групи срещу други групи“. За мен е нормално, ако колите се съобразяват с велосипедистите и са внимателни и не гледат на тях като на „пречка“; и също така нормално и обратното – велосипедистите да се съобразяват с колите. Правилата са за всички. Малко толерантност не вреди:)

  А за пешеходците – често имат причина да припкат така по пътното платно – например, опасност да бъдат премазани на „зебра“ или на зелен за тях светофар; невъзможност да се движат по тротоара заради плътно паркирали по него коли… Ако походиш пеша, ще видиш и тяхната гледна точка…

  Peace! 🙂

 22. […] загубих основното предимство на идването с байка – бързината. Постепенно с навлизането ми във форма и овладяване на […]

 23. Хей приятелю, добре дошъл в нашата група 🙂 Много се радвам да чуя че вече си колоездач.
  Искам да ти кажа че не си сам сред Oracle обществото. С теб сме и аз (активен градски велосипедист вече почти 10 години) Мишо Михайлов, дългия Стани Илиев, Еди (така и не се научих да му пиша фамилията 🙂 ) както и доста други за които в момента не се сещам (да ме извиняват)
  Изброил си много предимства на велосипеда, но всички те са малко спорни. Единственото бесзпорно е … чувството за свобода докато караш. За какъв градски транспорт говорим? За трамвая, натъпкан с изнервени лелки и чичковци, невъзпитани говорещи на висок глас младежи и прочие? Не благодаря, не мога да го сравня със греещото в лицето ти изгряващо пролетно слънце.

  И един безспорен недостатък – колелата се крадат МНОГО!
  1) Винаги заключвайте колелата си с хубави заключалки. Тези с шифъра се отварят с поглед. Вземете си такива с ключ.
  2) НИКОГА не оставяйте колелото незаключено. Дори за 5 минути! Нужни са много по-малко от 5 минути за да бъде откраднато.
  3) Заключвайте колелото си винаги за нещо а не рамката за каплата
  4) Това за което заключвате колелото следва да бъде здраво вкопано в земята или захванато за стена (знак, стълб, Дебело дърво – така че да не може да се пречупи, здраво заварена метална ограда). Първото ми колело го откраднаха заедно с платното от оградата за което беше заключено – платното се държеше на 2 гайки които бяха отвили)
  5) По-добре да оставите колелото малко по-далеч (даже и да не го виждате) но надеждно заключено, отколкото наблизо но незаключено или заключено за нещо подвижно
  6) Новите колела са оборудвани с т.нар. Quick Release закрепване на предната капла и тя се сваля лесно и бързо, така че е добре заключалката да минава през рамката и каплата и тогава да заобикаля вкопаното нещо

  Желая ти безопасно и безаварийно каране

  А, да .. колелото трябва да се води на майстор най-малко веднъж годишно – центровка на капли, основно почистване смазване, реглаж. Иначе – редовно чистене и смазване на веригата гарантира приятно а не мъчително каране

 24. Супер интересно и стопроцентова истина!Аз съм нагледната агитация за това да ползваш велосипед в града(да,за София става въпрос).Ползвам необходимите протектори и се чувствам по-спокоен на пътя.Не,не ме разбирайте погрешно!Не се чувствам недосегаем,но човек е „досегаем“ навсякъде.Просто не искам да подхващам темата какво може да ви/ми се случи у дома в леглото,или в клозета или където и да е…
  Велосипеда е моята късна любов.Всяко свободно време ми се иска да карам(е,не може винаги,времето не позволява,жената не позволява…).
  Но когато се кача пак на колелото аз се прераждам,наистина.
  Между другото,преди малко открих нова група във Фейсбук-казва се „пази колоездача!!!“ и е създадена не толкова с цел да ни дели на каращи и возещи се,а да ни обедини около общата идея да бъдем по-толерантни на пътя.Ако смятате,че идеята е добра,ще ме направите щастлив,ако се включите.
  Мир на шосето!

Sorry, the comment form is closed at this time.