Ян. 092007
 

Много важно за един Oracle експерт (както и за всички IT, а и всякакви други експерти и консултанти) е да поддържа острието на знанията си. Нещо средно между cutting-edge – да си запознат с новите технологии; и sharp blade – да поддържаш форма.

Има дни (уви, и седмици), в които не ми попадат реални проблеми за решаване. Ето сега, след празниците, почти никой не се обажда. Никъде не се случват драми, никой не иска консултации и т.н.

За такива моменти страшно помага Oracle-L. Това е най-популярния mail list с Oracle (предимно Oracle Database) насоченост. Основан в началото на 1998 от Jared Still, това е нескончаем ресурс от проблемчета и решения.

От една страна винаги можеш да си намериш там драма, с която да се бориш. Просто хора от цял сват пишат проблемите си.

От друга страна там доста често се заформят интересни дискусии относно Oracle или близко до Oracle теми. Просто това е едно място, на което съвсем открито контактуват Oracle експерти от цял свят.

При това доста често се включват хора като Jonathan Lewis, Steve Adams, Tim Gorman, Mogens Nørrgaard, Ric Van Dyke, Jared Still, Robert Freeman…

Даа… Цяло щастие е, че съществува това средище на Oracle експерти. Наистина, четейки пощата от там имам чувство, че съм на един голям нескончаем публичен семинар с всеобщо участие.

Интересното е, че там няма много RTFM въпроси. Няма и спам. За това, до някъде, помага това, че за да постнеш съобщение, трябва да си одобрен от модератора (самият Steve Adams). Одобрението изисква просто един мейл, но си е нещо. Да не забравяме и Mladen Gogala, винаги готов да сиктирдоса някой, който се изказва неподготвен. Като резултат на ден се получават 40-70 мейла, съвсем поносимо количество, с изключително голям процент на полезност. И почти всяка седмица се заформя интересен дебат.

Да не забравяме и основната цела на включването към този mail list: възможност да се потърси помощ от хиляди хора, настъпвали какви ли не мотики. Изключително бързо се намират решения на проблеми както с Oracle Database, така и свързани Unix въпроси, SQL, PL/SQL, Java, Installation issues, покупка на компютърна литература, TOAD, RAC и какво ли още не.

И всичко това е абсолютно безплатно (за разлика от oracle@lazydba, примерно)

🙂

 Posted by at 12:14

  2 Responses to “Да избягаш от Oracle скуката”

  1. Здравейте!

    Отскоро работя с Oracle и още по-отскоро с Toad. Опитвам да направя първата си заявка за справка, но се натъквам на проблем, който не мога да разреша сама. Записите в справката, които би трябвало да се изписват на кирилица, се изписват като последователности от неразбираеми символи. Как да кирилизирам записите в справката си?

    Благодаря

  2. […] няма да пострада значително от това – статиите от този тип ще намалеят, за сметка на по-истински и […]

Sorry, the comment form is closed at this time.