Дек. 212008
 

Целият свят реве, че Microsoft правят калпав софтуер. Не мога да оборя това твърдение (в моята област са много зле), но искам да ги похваля за хубавия хардуер.

Февруари си купих безжична клавиатура Microsoft Wireless Laser Keyboard 6000 v2.0 и мишка Microsoft Wireless Laser Mouse 5000 V1.0 (review). Честно казано, доста са удобни и здрави. Между другото, повечето клавиатури на MS имат някаква супер смотана подредба на клавишите вдясно от Enter, но 6000 v2.0 си е стандартна.

Освен удобството, което е абсолютно субективно искам да кажа и един съвсем обективен плюс за комплекта. Батериите на клавиатурата са 2хАА и още не са свършили. Батериите на мишката (също 2хАА) свършиха вчера. Това са 11 месеца! За безжична мишка това е адски много. Вярно, това е на домашния ми компютър, на който не работя по цял ден. Но всяка вечер си цъкам, понякога и на игрици, по няколко часа.

* * *

Събота, преди 1-2 седмици. Ставаме мързеливо към 9:30 и се оказва, че няма вода. Ядец. Предположих, че има авария и в проява на висш оптимизъм заредих сайта на „Софийска вода”. Там, където трябва да са описани текущите спирания на водата, нямаше никой (каква изненада). Но преди да съм се отказал видях вдясно с големи цифри да пише 812 21 21. Телефон за контакти. Ти луд ли си? В събота по никое време… Все пак звъннах и влязох в телефонното меню. Още първата точка е „За аварии и текущи спирания на водата натиснете 1”. Натиснах и – о, чудо! – една лелка (на запис!) ми каза, че поради авария пред блок еди-кой-си няма да има вода в квартала от 9 до 16 часа. Някой си е играл да го запише и да го пусне, при това в събота сутринта!

И за да бъде хвалбата още по-гръмка, ще кажа, че водата наистина дойде около 16 часа. Бравус!

* * *

Същата събота (преди 1-2 седмици). По обяд ми се налага да изпратя спешно пари до майка ми. Малко банки работят в събота, но реших да ги пусна през ДСК Директ, а те ще си пристигнат в понеделник. По принцип съм доста доволен от онлайн услугата, когато работи. Понякога е малко бавна, понякога – доста, а се случва (рядко) и съвсем да не работи. Но през повечето време е ОК.

Та влизам аз, нацъквам каквото трябва и натискам бутончето за потвърждение. Греда – изтекъл ми е сертификата. Въй, какво да правя… Хич не ми се излиза да търся работещ банков клон в това смотано време.

Вдъхновен от сутрешните ми успехи със „Софийска вода” реших да се обадя на ДСК (0700 10 375). Звъннах и о, чудо! Някаква учтива кака ми вдигна, изслуша ме и ме преведе през процедурата за получаване на нов сертификат. Няма и 5 минути по-късно си подписах превода с новия сертификат. И това в събота по обяд!

Животът е хубав, ако не се фокусираш само в гадостите в него…

 Posted by at 20:07

  7 Responses to “Добри думи за Microsoft, „Софийска вода“ и „Банка ДСК“”

 1. събота, та събота – ами нали си беше нормален работен ден… 🙂

 2. ох, ставало дума за преди 1-2 седмици, ама аз го видях чак след като коментрах – чукча не читател, чукча писател… 🙂

 3. за това колко издържа мишката голямо значение има разстоянието, на което я ползваш

  аз също имам мишка и клавиатура на Майкрософт, но ги ползвам от 2 м, поради което батериите на мишката държат максимум месец

 4. Имам Wireless Desktop (photo версията) на меките и също нямам оплаквания – батериите ми държат по около два месеца, но пък са зверски експлотирани. Моите с със „смотаната“ подредба, да ти кажа, честно като свикнах, всички други клавиатури са ми смотани 🙂 Определено ми е по-ергономично с дългия Del… Вероятно са правили някакви проучвания и са решили, че така е по-добре…
  На втората година някакъв слой върху пластмасата на мишката започна да се лющи и дори да лепне, което я правеше много противна, но след една баня на мишата и клавиатурата всичко си дойде на мястото 🙂

  Каквото и да ми предлагат (освен мозъчен интерфейс 🙂 ), за мен по-удобно от голямата гума на клавиатурата няма!

 5. „в моята област са много зле“ – ако правилно разбирам, ти си Oracle-гуруто на Стемо. Не те познавам, но в моя опит колкото по-категорични и бомбастични твърдения ръси някой, толкова по-малко разбира/може. С опита идва и знанието, че света е сложен, и че повечето отговори започват със „зависи“ ..

 6. Сашо, аз не веднъж съм се представял като „Oracle фанатик“ – дори и официално. Така че не бива да се учудваш. По-добре не повдигай въпроса, че по тая тема паля от четвърт оборот 😉

  И още една забележка – аз не съм „Oracle-гуруто на Стемо“, а един от всичките Oracle експерти тук. Може би най-приказливия и най-фанатизирания, но не съм сам (-:

 7. Настоящото го пиша на Wireless Comfort Keyboard 1.0А, на която се радвам вече 2 години май (с хубавото бързо се свиква). Оригиналните батерии Energizer изкараха възмутително дълго :), а сегашните зарядни изкарват достатъчно дълго, че да не се дразня, като свършат. Без съмнение най-зарибяващата клавиатура, която съм ползвал. Минус е че обхватът рязко свършва след 2-та метра. Плюс е, че като я обърнах сега наобратно, за да видя точно модела, видях че хитреците от Микромеките са залепили стикера с ТТ-данните така, че да не се налага да въртя и настрани!

Sorry, the comment form is closed at this time.