фев. 052007
 

Попаднах на тази статия и много се натъжих.

Натъжих се, защото е истина. Сърцето ме боли когато минавам през обезлесени места в планините, като слушам моторния напев на резачките вместо чуруликането на птиците. Не съм кой-знае-колко-романтична натура. Но съм влюбен в планините. И ме боли от това, което им се случва.

Боли ме от дървената мафия и това, че няма, НЯМА кой да ги спре. Години наред всички знаят какво става, но няма начин да се прекрати.

Боли ме от смотаните печалбари, които рушат нещо, което дори не виждат. Рушат красотата на България и се чудят „какво толкова ми дуднеш, че съм разрушил“. Защото не виждат красотата. Те виждат мангизи.

Боли ме от навлизането на асфалта в планината. Защото планината намалява, сякаш става по-ниска.

И ме боли, че нищо не мога да направя.

Евала на хората, които са се сетили за това писмо. Онова с лавината беше гадно, беше прекалено. Но това писмо се опитва да удари точно по джоба на маститите хотелджии.

Малко се страхувам да не стане нещо такова и в Трявна. За сега туризма е донесъл само страхотен просперитет на града, страхотно подобрена визия (сравнено с това преди 5 или 10 год.) без да заплаши природата. За сега всичко е ОК. Но и бизнес интересите не са чак толкова огромни като в Банско.

Бизнес интересите (при това-краткосорочни) се разпространяват като чума из Пирин. В Родопите няма такова нещо. Не и в такава степен. В Рила нещата също са по-поносими. Но в Пирин е страшно. Като черна гнилоч парите разяждат здравият гръбнак на планината. И Планината е поставена на колене. Планината умира. Умира за пари.

От това ме боли.

 Posted by at 15:48

  3 Responses to “„Не идвайте в Банско“”

 1. Ami ne planinata umira za pari, ami banskanlii. I sa mi 4udni takiwa hora, koito mislqt samo za sebe si i ne za towa, koeto shte ostane sled tqh. /Ako ostane neshto de/. Naskoro 4uh kak nqkakwi takiwa sobstwenici na zemi, popadnali w pro4utata „Natura 2000“, nari4at prirodozashtitnicite „Pticeliubci“ i mi stana mnogo mnogo tujno. A te kakwo sa – „Srebroliubci“ ili e twarde slabo kazano? Kakto nqkoi kaza, do kato wseki moje da naprawi zemqta si, koqto ne e w regulaciq w raegulaciq, to wsi4ki tezi hora shte smqtat 4e Prirodnite Parkowe kato Rila, Pirin ili proekti ot roda na „Natura 2000“ im pre4at da polu4at o4akwashtite gi milioni…

 2. Да, не го написах правилно.
  „Планината умира заради пари“ е по-точно

 3. И по другите планини е така – Пампорово не е по различно. Цялото в строежи, кал, боклуци … ужас…
  Някакви органичени хора целящи бързи пари не могат да разберат, че запазването на прородата ще им доведе много повече и по-богати туристи.
  А хорицата около „курортите“ ни са манипулирани и скачат срещу всеки опит да се въведат някакви граници и мерки срещу унищожаването на природата.

  И какво ще остане за следващите поколения … бетон и огромни хотели, изсечени гори, ерозирали склонове…
  Мъка ми е … избягвам такива места и все по-често си задавам въпроса … добре, постоянно срещам други хора с подобно мнение, включвам се в подписки и … и накрая нищо, мутри спират хората до обществените дебати по места, институциите са глухи за протестите и подписките.

  Заплахата за взривяване на Палашица ми изглежда повече като опит да се очернят еко организациите и да се игнорират тяхните усилия да променят нещо, да се придаде на Юлен мъченически облик…

  Май единственното което ни остава е да се надяваме, че шума е стигнал и до евро парламента и ще наложат някоя друга глоба или ще се разровят по дълбоко за да изкарат на яве нарушенията.

  Аз писах 🙂

Sorry, the comment form is closed at this time.