Дек. 092009
 

Преди две седмици датски журналисти публикуваха информация, според която експерти от Световната здравна организация са вземали добри пари от големи фармацевтични компании, спечелили за кратко време огромни суми от продажба на лекарства срещу свинския грип.

И от тогава този вирус сякаш изчезна. За него се шуми не по-вече от колкото за обикновения – т.е. почти нищо не излиза извън кръга на медицинските специалисти, които са професионално заинтересовани. Вече никой не брои ежедневно заразените. Новините не започват с поредната сводка за разпространението му. Сякаш наистина не е нещо хипер-супер-мега-гига-турбо опасно. Не и по-опасно от „простия“ грип, примерно. Или от хепатита, туберколозата или всяко друго заболяване, която може да събори на легло всеки един или да убие човек с отслабена имунна система.

Май наистина пандемията ще се окаже журналистическа раздувка, умело подклаждана от „заинтересовани“ експерти, а?

 Posted by at 13:49

  12 Responses to “Абе, какво стана със свинския грип?”

 1. Сега се очаква съмнително точно предвидена втора вълна през януари.

 2. Като погледне човек цените на модерните тази година марки имуностимулатори, имуномодулатори и всякаква подобна плява (и сравни състава им с демодираните такива), веднага се усеща за какво става дума 🙂

 3. Точно така! В потребителското общество дори и болестите се разпространяват по законите на маркетинга 🙂

 4. Няма нужда да се употребява думата „май“. Всичко си беше планирано и осъществено перфектно – разпродадоха се всичките застояли лекарства и се направиха доста нови поръчки.

 5. Наистина бяха приложени маркетинг стратегии – бе огласен НОВ продукт (грип), беше му запазена марката ‘свински’ TM , (C)(след успешният експеримент/търговска кампания с представка ‘птичи’ от миналата година), бе надълго и нашироко обяснено как и защо той превъзхожда конкурентите си, имаше ‘реклами’ във всички медии.
  🙁

 6. Не са виновни журналистите, а хората, че се връзват. Поне на няколко места чух – до като траеше така наречената пандемия – че този грип не взема повече жертви, от колкото „обикновения“ зимен грип – за Бг около 3000 души годишно. Но май повечето хора слушаха избирателно и чуваха само статистиката на заболелите и умрелите. А иначе щамът на вируса е по-различен от всички досегашни – това го слушах от едни вирусолози – и за това не се разпознава от имунната система на човека.

 7. Същото стана, каквото и с „лудата крава“ и „птичия грип“.
  Сега чакаме „овчия синдром“. Добре звучи, нали? Производителте на лекарста трябва да печелят, все пак …

 8. Свинският грип изчезна напълно. Чакаме агнешкия към Гергьов ден.

 9. По-лошо е това, че вече фармацевтичните компании не правят лекарства за лекуване на болести, а да поддържат хората на същото ниво, тоест болестта да не напредва. От това правят повече пари, отколкото да измислят лекарства, които да лекуват.

 10. Не се говори, защото вече има друга звезда

  http://dnes.dir.bg/2009/12/11/news5533754.html

  Да чакаме поредна доза новини, съобщения от СЗО, съвети от лекари за предпазване…
  🙂

 11. Слушах тези дни по радиото, че разследват разни експерти, които уж давали реални и независими оценки за опаността от свинския грип, но се оказало, че голяма част от тях получавали по втора заплата, идваща от фармацевтичните компании, произвеждащи лекарства за лечени на въпросния грип. Така че, досетете се сами…

Sorry, the comment form is closed at this time.