Дек. 212009
 

Не става дума за общината или пътната агенция. А за нас, шофьорите.

В прословутия задръстен петък, когато цяла София орева света колко непочистени са улиците, аз пътувах малко под 2 часа до офиса. Честно казано, винаги при първия голям снеговалеж става екшън. Докато зацепи тромавата машина, отговорна за снегопочистването – и то вече наваляло. После за няколко часа все пак се справят и до края на деня основните улици са много добре почтистени. Както беше и тази година.

Не така стои въпросът със стотиците хиляди шофьори, които си мислят, че зимата може да се кара с летни гуми. Примерът е точно то петък. По малкото баирче от Малинов към Цариградско беше брутално задръстване, както на всяко друго място. Колите бяха в 2 колони и придвижването ставаше на етапи – тръгваш, пълзиш, спираш, чакаш и пак тръгваш. Ако можеш.

Точно пред мен имаше един червен Сеат, който след спирането не можа да потегли. Сега, вярно, пътят не беше изблизан до асфалт, ама няма как да разчиташ, че винаги ще е. Те за това има зимни и летни гуми. Та спира сеата по средата на баирчето, и като потегля колоната пред него, той започва да върти гуми. Напред не мръдва, ама яко се унесе на дясно към „другата“ лента (в която имаше автобус 76). Като видях какво става, пуснах едни аварийки и слязох да предложа да го бутна (няма как да върна назад – колоната не мърда назад).

Пича, обаче, съвсем рационално отказа моята помощ. Защото вече беше почти опрял в автобуса. Изчака дясната колона да мине достатъчно, че да се източи автобуса и при две свободни „ленти“ успя да потегли на зиг-заг. Качи баирчето с постоянно въртене на гуми и обиколки от едната лента в другата.

Аз, естествено, се притесних и за себе си. Все пак на гладък лед и зимните гуми не помагат. Пътят не изглеждаше точно като гладък лед, ама като гледах мъките на сеата… и нали съм спрял на същото място…

Да, ама не. Рендето си потегли съвсем безгрижно. Т.е. пътя не е бил съвсем на стъкло, просто заснежен. И се чудя с кой ли акъл е тръгнал тоя. И пак е късметлия, че закъса на горе. Защото ако гумите те предадат по надолнище, го отнасяш и ти, и невинните пред теб.

* * *

В събота улиците бяха перфектно почистени. Стигнах до работа за 35 минути. Както и днес. Но то нямаше и голямо движение. Явно тия с „цървулите“ бяха разбрали по трудния начин, че така няма да стане. Пак. Всяка година при първия сняг улиците се задръстват от тях. Хем то и през прозореца се вижда, че вече не е лято. Ама те да опитат…

* * *

Миналата зима. Имаше доста навалял сняг. Прецених, че ще видя зор да изляза от паркинга пред блока. Извадих от багажника една лопата, която си нося по цяла зима за такива случаи (да е жив и здрав Весо, че ми я подари) и си разринах. Като ме видя една съседка помоли да и дам лопатата, да си почисти и тя пред нейната кола. Аз съвсем кавалерски отидох лично да и разрина. Завързахме лаф и подхвърлих, че ако е с добри гуми няма да има проблем – стигне ли до пътя. Тя каза, че гумите и са много зле.

Зачудих се къде ли е тръгнала в тоя сняг, щом няма добри гуми. След като и разринах, на бегом се върнах до моята кола и се изнизах преди да е запушила пътя.

* * *

Срещу офиса има гумаджийница. Днес има голяма опашка, както беше и в петък и събота. Някои коли не могат да се качат на тротоара да си изчакат реда – то с галошите трудно става… Е сега ли е момента да си сменяш гумите? Сигурно още по-големи са опашките пред тенекеджийниците 🙁

 Posted by at 15:22

Sorry, the comment form is closed at this time.