ян. 292010
 

Поздрав за всички защитници на уличните псета:

„Кучета разкъсаха 13 животни в столичния зоопарк“

Да ви питам, сега, „добри“ хора: когато кучетата нападат деца и възрастни, това не ви притеснява чак толкова. А когато нападат животни? Ами сега, кое е по-еко: да защитим псетата да лопатарите?

Уличният добитък, плод на човешкото безхаберие и простотия, не може да бъде оставен да разкъсва каквото си реши. Ако някой иска, да си прибере кучетата в дома си. Ако не – по възможно най-безболезнения начин да минат под ножа. Защото тая гмеж, тия зли зъби и нокти са несъвместими с хуманността. И никой не може да ме убеди, че, разбираш ли, и те душа носят, и те заслужават живот. Вирусите също душа носят. Както и плъховете, и хлебарките.

Единствената файда от уличните кучета е малкото улични котки…

 Posted by at 15:14

  18 Responses to “Еко”

 1. Аз да те питам, къде е била охраната на зоопарка през нощта, та дошли „бесни улични псета“ и разкъсали сума ти животни на спокойствие??

  Също и как ли са влезнали там? Аха, оградата била на дупки, добре… Удобно, а?

  Също и май никога не съм чувал кучета да нападат елени, сърни и муфлони посред бял ден… добре де, нощ.

  Мога да си представя голяма глутница вълци да нападне един елен, и вероятно трябва да е болен, за да не успее да се защити. Но 13 копитни животни, големи, да паднат под лапите на … ъ? какво? 6 бездомни кучета? Шест? Ха.

  И, о, шест бездомни кучета са имали нуждата да нападнат 13 животни, да ги разкъсат, и да ги изядат? Колко тежи един елен? 100 килограма? 200? 300? Два-три тона месо не са били досттъчни, та цяла нощ кучетата обикаляли из зоопарка и нападили ли нападали, а елените и муфлоните все не свършвали… та така, чак до сутринта, когато намерили 6-те гладни кучета… с поредните им жертви?

  Вероятно кучетата всичките са били порода „Баскервилско Особено Опасно Куче“, имали са нокти и зъби дълги по 12 сантиметра, влезнали са през нощта и се заели с пъкленото си дело – да избият всички животни в зоопарка, ама нощта не им стигнала и на сутринта ги намерили.

  Вероятно от „Екоравновесие“ са дошли с пушки и картечници и бодлива тел, да се справят със зверовете после, а?…

  Виж сега, че пишат глупости нашите медии, пишат… ама ние пък да се впрягаме толкова… 🙂

  А и да добавя още…

  „Загубите са огромни, тъй като муфлоните и особено лопатарите са много скъпи. Справка на „Монитор“ сочи, че в резерватите ловците плащат минимум по 2000 лева, за да се сдобият с трофеи от лопатар или муфлон.“

  Дали някой през нощта не е минал просто, лекинко е поотстрелял разни екзотични животни, а после са донесли 6 кучета от махалата, за да има „виновен“? И интересно, къде ли сега ще отидат рогата и кожите на животните, дето били толкова скъпи?…

  Просто теория… просто моите два цента 🙂

 2. Яворе, наистина, не е хубаво да се реагира първосигнално и то на новини от dir.bg. По-добре си припомни настроението от сутринта, не се зомбирай излишно. Проблеми има всякакви, не само с бездомните животни. Но евтините провокации на псевдо-журрналята не ги решават, само акумулират лошотия. Историята и на мен ми смърди: не вярвам, че 6 кучета могат да се справят със споменатите животни.

 3. Брат’чед, как така „ако някой иска – да си ги прибере у дома“? Ами ние българите, повечето сме в многофамилни жилища. Ш’издивеем бре. А като почнат да разкъсват децата на съседите, кой ще носи отговорност за горното предложение 🙂

 4. @all: Не разбрах отношението ви към уличните добитъци. Добре ли е да си щъкат свободно, и ако не е добре, то как може това свободно щъкане на псета да се преустанови? Щото с кастрация на „който фанем“ явно не става.

 5. Ше ме извиняваш, ама бездомните псета нямат никакво, ама никакво отношение към популацията на уличните котки. Всъщност то това понятие „улична котка“ е малко размито…

 6. @yavor:

  Виж сега, за зоопарка и измислената история „6 улични кучега разкъсват и изяждат 13 едрокопитни животни в зоопарка“ (да, а един мармот събира шоколадите и ги увива в станиол после…) или просто си решил да си излееш гнева срещу „уличните добитъци“ дет те дразнят, та глупавата скалъпена история е добре дошла, и ти е наляла масло в огъня?…

  Някак не става ясно… 🙂

 7. Btw, 99% от уличините кучета не разкъсват котки, тъй като агресията им срещу котки е изключително ниска (срещу хора и други животни, също). Виждал съм само домашно куче от „опасните“ породи, необучено добре, да напада агресивно котка. Също и съм виждал безброй улички кучета да си дружат с котки… Май Даниел е прав. 🙂

 8. Абе наистина много ме е яд на уличните добитъци. И всъщност този яд не е породен от историята за зоопарка. Имам си един белег на коляното, много стар… Но да, историята за зоопарка наистина беше удобна да си го излея 🙂
  И пак не разбрах твоето мнение, трябва ли да се развяват спокойно по улиците? И ако не, тогава какво…

 9. Е така кажи де, зарежи зоопарка! 😉

  Честно казано, веднъж едно бездомно куче ме ухапа… е, не много силно, но все пак, неприятно беше. Ходих на дезинфекции и тн, ама нищо страшно. Не им пазя зло де, на животинките.

  Смятам, че проблемът е в нас хората. Ако не беше, няма ше да има улични кучета.

  Също и мисля, че е добре проблемът да се реши цивилизовано – това изключва масови убийства на кучета, отрови, стрелба с пушки и т.н.

  Мисля, че програмата „кастрирай и пусни + приспиване на болни животни и такива, които са агресивни към хора и животни“ е доста добра. Мисля, че в Италия навремето е проработила, и то доста ефективно. Те са имали нашия проблем. Първо се опитвали да ги избиват, но без успех, тъй като размножаването ставало много по-бързо, като започнеш масови изтребления. Накрая успели с „кастрирай и пусни“, и нещата се подобрили драстично.

  Последно, у нас съм среща много по-малко опасни улични бездомни кучета, отколкото агресивни такива. Смятам, че агресивните и болни кучета трябва да се приспиват – не им е мястто на улицата. Смятам и че неагресивните, здрави кучета, ако не може да им бъде намерено място, може да се връщат по места и да си доизживяват. Много от тях са по-кротки и от гълъб, и не пречат на никой. Поне на мен, не.

  това е … и айде стига коментирах, че роман ще стане тук 😉

 10. Само да питам какво има екологията с цялата история, че така си озаглавил поста си?

 11. Предлагам на всички защитници на бездомните животни разходка в нощна София през Южния парк, а ако и това не им е достатъчно – крос през Студентски град с верига на панталона и сак на рамо. На някой сигурно това му се вижда смешно, но аз съм бил гонен от не 1 и 2 кучета в София, още повече, че старателно ги избягвам(заобикалям).

  Колкото до кастрацията, тя щеше да е ефективна, ако наистина имаше програма за кастрация на бездомните ( и не само) кучета, а не се прилагаше само върху 10-тина екземпляра след като са се появили в новините с поредното нахапано дете.
  Наистина кварталните кучета обикновено свикват с живеещите в района им и не ги закачат, без значение дали им дават храна или не, но не можем да си седим само в собствените квартали от страх, че кучето от съседния квартал ще ни гони по улиците. Жалко, че не си решихме проблема нехуманно докато още не бяхме част от ЕС, понеже ако сега ги избием кой знае колко ще ни глобят.

 12. До колкото съм запозната с наредбите на ЕС, вилнеещите бездомни кучета са в разрез с тях.

 13. Хората или кучетата? Аз избирам хората. А вие?

 14. Проблема е в безчувствени, жалки и нищожни хорица, като тебе. Моето куче не е нападнало нито един човек, на родителите ми двете кучета не са нападнали нито един човек, на чичо ми четирите кучета не са нападнали нито един човек, имам и още роднини, приятели и познати, чиито кучета НЕ СА НАПАДАЛИ ХОРА ИЛИ ДРУГИ ЖИВОТНИ! НЯМАМ РОДНИНИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЗНАТИ ЧИИТО КУЧЕТА ДА СА НАПАДНАЛИ КАКВОТО И ДА Е БИЛО! Май всичко е до това КАК НИЕ ХОРАТА СЕ ОТНАСЯМЕ С ЖИВОТНИТЕ! Ти какво очакваш бе дебил, ти да сриташ кучето и той да върти опашка и да ти се радва въпреки счупения си крак ли?! Ти не заслужаваш да живееш, не кучетата! ЗАРЕКЪЛ СЪМ СЕ ВИДЯ ЛИ НЯКОЙ ДА ПОСЯГА НА ЖИВОТНО, ДА ГО ПРЕБИЯ БЕЗ ДА МУ КАЖА И ДУМА!!! Може и мен да ме пребият, но ще бъда удовлетворен, че поне веднъж човек е разбрал какво е да го сриташ без (явна за него) причина!

 15. @Ivan Ivanov: 🙂
  Я първо чети за какво става дума, пък после коментирай. Никой не ти говори за домашното куче. Ако си го държиш на каишка или у вас, нямам нищо против.
  Но това 25-30 кила неуправляван и неуправляем добитък със зъби, нокти и сила, способни да съборят и мен, да си играе (и сере и пикае) так, където си играе 15 килограмовата ми дъщеря не е… хмм… цивилизовано.
  Какво става ако Ирина си тича пред блока, залитне нещо и по грешка настъпи опашката на най-спокойното бъхливо куче, което без никаква агресия се излежава в пясъчника? Как ще реагира то? Аз не знам, и не искам да научавам.
  А има и агресивни! Особено като се съберат в глутница. Тогава не ме е страх за Ирина – страх ме е и за мен. Към гореописаните Студентски град и Южен парк, мога да приложа, например, разни истории от Захарна фабрика. Където ние, възрастните хора, излизаме със страх от офиса късно вечер, особено ако колата не е паркирана точно пред вратата. Или Дианабад, където един колега излизаше да прибере приятелката си от спирката до блока, защото е пълно с кучета. Или от Дружба…

 16. Трябва ли да чакаме всички гадни помияри да убият/удушат някой, за да посегнем на тях? И чий живот е по-важен тези на кучетата или на хората? По въпроса за „добрите“ домашни кучета преди няколко месеца на някаква баба и бяха разкъсали внучката – да- детето почина с прегризано гърло – защото някой си беше гледал 6-7 такива кучета. И колко случая трябва да има на недай си Боже загинали хора, за да си промените отношението към тези бестопанствени псета??? Или може би е много европейско да ходиш по улиците и да заобикаляш тези бъхливи твари???

 17. Първо помиарите, после котките, наслед тях плъховете и мишките, хлебарките, комарите, осите, дорде дойдат дръвчетата и цветята (ще ги полеем и тях с бетон да измрат гадовете!), нищо чудно последвани от сакатите и грозните (историята доказва), а най-накрая затворени в железобетонен фарадеев ковчег там някъде на някой ще му хрумне да попита „а къде сгрешихме“… Пожелавам ти това да не си ти и никой от днешните люде…

  За да преведа горните си думи по-смислено – „проблемите“ трябва да се „решават“, а не „заличават“. Ти, аз и всички останали плащаме за „решение“, но само малцина май знаят реално какво трябва да търсят срещу парите си…

 18. Впрочем по улиците родни се движи изключително много и доста по-едър и по-опасен добитък „със зъби“. Наричат го някои „хомо сапиенс“. Викам и него да избием, че вреди гадта му с гад мръсна?

Sorry, the comment form is closed at this time.