Слънчогледи

 Без категория
юли 142010
 

Видях слънчогледите още на влизане в ХИТ-а. Бяха много и се продаваха на промоция – 5 броя за ? лева.

Обиколих из магазина и напазарувах всичко, което бях планирал, че и още толкова. Разтоварих количката в багажника и хукнах пак към входа, за да взема букет за Нея. Тя толкова обича слънчогледи…

Отидох при продавачката, която тъкмо правеше поредната връзка от 5 слънчогледа, и казах:
– Добър ден. Искам да купя слънчогледи, но 7, а не 5.
Не ме питайте защо исках 7. Просто букет от 7 ми изглежда по-добре. Но не и на каката, която ме отряза:
– Не може. Продават се само по 5.
Това наистина не го очаквах. Първо, аз съм клиент. Искам да купя и даже на питам за цената. Няма нещо като опашка и недостиг на слънчогледи, така че ограничаването на покупката ми прозвуча странно. Ако бях поискал по-малко, до някъде щях да разбера извратената им логика (да се опитат да ми продадат не по-малко от 5). Ако бяха всичките навързани, пак бих разбрал – мързи я да среже панделката. Но случая не бе такъв – тя продължи да си ги навързва по 5 пред очите ми.
– Ама… това сериозно ли? Не може да си взема 7? – попитах невярващо. Може пък и да е неуместна шега…
– Да. Продават се само по 5.
Мисълта да взема 2 букета по 5 и да изхвърля 3 от тях мина за малко през ума ми, но си изпари под напора на клиентската ми чест.
– Ами добре, приятен ден! – казах и се врътнах бързо-бързо. Даже не погледнах каква е реакцията от резкият ми отказ.

* * *

А Тя получи цветя от друг магазин…

 Posted by at 15:22

  7 Responses to “Слънчогледи”

 1. Е тва пак е добре – по 5 броя са. Аз веднъж спорих за едни лалета – олигофрените ги продаваха само на по 10…

 2. Правилно си направил.

 3. Ти пък… очакваш от роботчето, поставено да продава, някакъв зачатък на собствено мислене и инициатива 😀
  Ако го имаше, магазина щеше да е неин, не да навръзва цветя на входа 🙂

 4. Трябваше да подариш три на продавачката, пожелавайки и смисъл в живота…

 5. Интересно наистина, какво трябва да се очаква от „роботчето, поставено да продава“ то просто си върши работата и не отговаря за ценообразуването.Все едно в магазина да искам 100 грама кисело мляко ама опаковките са от 200 до 400 грама и да почна да се сърдя и да обвинявам ония роботи(друг е въпросът как може да очакваме качествено обслужване, като отношението ни към обслужващия персонал, е като към роби ).Да, като клиент са ми извити ръцете,но ако не искам отивам другаде,а великият икономически гений решил да се продават по 5 слънчогледа ако няма печалба лесно ще намали бройката на 1.

 6. Прав е Стената… Аз бих постъпил точно така – взимам десет, отделям си седем, а останалите три подарявам на продавачката с усмивка. Едва ли тя е определила такива идиотски „правила“ на промоцията. В края на твоята историята и двамата оставате с негативни емоции от контакта си… а не е нужно. Какво печелиш от това, че си добавил още малко жлъчка към и без това сигурно тъпия й ден на продавачка в Хит? Нищо. А ако й се беше усмихнал? Може би щеше да оправиш деня й, може би не… но все пак щеше да се почувстваш по-добре от колкото си се почувствал.

  Много сме озъбени, много се товарим един друг по повод и без повод. Един случай в Пикадили. Касиерките не са от най-бързите в магазина на ул. „Хр.Белчев“. На тази, пред чиято каса чаках, й свърши лентата и се замота с поставянето на нова. Жената пред мен нервно барабанеше и демонстрираше раздразнение от забаваянето. Това изобщо не помогна на касиерката да смени по-бързо лентата. Напротив – притесни я и й върза пръстите още повече. Както и да е – успя, таксува нервната и дойде моя ред. Погледна ме, вероятно с очакване и аз да съм намръщет и да я гледам укорително, а аз пък и се усмихнах. Познай как реагира? Каза: „Вие пък какво се усмихвате?!“… До такава степен сме свикнали да се зъбим и дъвчем по всеки повод… че като ни се усмихнат и веднага се озъбваме. А може да не е така.

 7. @opexume: Абе не е точно така, като с киселото мляко. Първо, аз искам повече, а не по-малко; и второ, киселото мляко никъде не се продава на грам, а на кофичка и не може да вземеш половин кофичка. За разлика от цветята, които навсякъде се продават на бройка. Това, че някой иска да стимулира продажбата на повече слънчогледи с пакетирането им по 5 (и то пред очите ми), не би трябвало да го спира да продава по повече.

  @yradunchev: Както съм написал, аз се врътнах с репликата „приятен ден“, а не „баси к’ви сте тъпи“ или нещо такова. Ама чак да взема да и подарявам цветя си е прекалено… хмм… набожно? „обърни и другата буза“? Пък и има голям шанс да го разбере като заяждане и пак да няма приятна емоция.

Sorry, the comment form is closed at this time.