фев. 102008
 

Кутията е много важен фактор в цялата безшумна система. Първо, ако е от евтина китайска ламарина, всяка вибрация – било от вентилатор, хард диск или DVD – ще има късмета да бъде усилена, а не заглушена. Второ, кутията трябва да е просторна, за да може въздуха да минава безпроблемно между всички компоненти. Трето, кутията трябва да има възможност за монтаж на големи (бавнооборотни) вентилатори.

Аз си избрах Colermaster Centurion 534 +Plus (черна). Много пространство, два 120 милиметрови вентилатора, добра изработка. Всичко освен монтажа на дъното стана без инструменти (tool-free).

Може би малко се пресилих, но и подмених и вентилаторите. В задната част монтирах Arctic Cooling Arctic Fan 12L. Уникално закрепване – самият вентилатор е върху рамка, която е закрепена с 4 гумени елемента, които да обират всякакви вибрации. Вентилатора, който е закрепен на страничната стена и обдухва видеото, подмених с Noiseblocker 120mm NB-BlackSilentFan XL1.

Резултата е доста задоволителен:

Компонентите са добре балансирани и поддържат overclock. За сега съвсем грубо пуснах от bios някакъв автоматичен overclock на Asus и го настроих на 10%. Системата е стабилна, процесора работи на 35 градуса (!). Вентилаторите мъркат тихо и за да чуеш нещо трябва всички други източници на шум (телевизор/музика/хора и т.н.) да бъдат спрени и да се вслушаш… Когато го отворя, видеокартата е видимо по-топла, процесора си е студен. За сега не съм го товарил стабилно, но и това предстои.

 Posted by at 15:38

  One Response to “Мисия “безшумен”, фаза 2”

  1. Здравей Явор. Тъй като имам интерес да си закупя подобна безшумна конфигурация, можеш ли да ми изпратиш систематизирана спецификация на решението с некакви ориентировъчни цени. Просто проучването ти е безценно. Благодаря ти предварително.

Sorry, the comment form is closed at this time.