фев. 082008
 

Шум в компютъра идва идва от движещите се части. Това са вентилаторите, твърдият диск и DVD.

За харда и DVD-то може да се направи малко. Имам препоръки от приятели – Seagate са по-тихи от Hitachi, а LG водят при DVD-тата. Естествено, всяко устройство си има обявени спецификации. Но странното е, че всички масови дискове имат абсолютно еднакви стойности за шум. В борбата с шума на диска помага добрата кутия – ако е евтина ламарина, ще трака повече. В такива случаи се използват специални гумени обезшумители за хард диск. Но аз залагам на хубавата кутия.

Вентилаторите са друга бира. Ще ги разгледам един по един:

Захранване. Ако си купите готова кутия със захранване, голям е шанса захранването да е шумно. За това аз си купих кутия без захранване, и отделно си взех захранване Fortron FSP400-60GLN. Освен стабилно напрежение получавам и тишина. Характерно за тихите захранвания е не само рекламата (Low ripple & noise, Under 25dBA low noise design), а и конструкцията. Вентилатора на захранването не е в задния край, до захранващия кабел, а е отдолу. По този начин може да се сложи 12 см перка, която осигурява необходимият въздушен поток при по-ниски обороти.

Видеокарта. Тук нещата са ясни – вентилатори не трябва да има. Освен на снимка, това се познава и по думичката silent в модела. Аз заложих на Asus EN8600GT Silent. Липсата на вентилатор при нея не пречи на добрата производителност. Особено на модела с 512 MB памет, който взех (-:

Процесор. Това е най-горещият елемент в компютъра. Съответно, нуждае се от най-добро охлаждане. Тук получих помощ от Dekada Digital. Те са вносители на много компоненти, които помагат за обезшумяването на компютри. Взех си Apack ZEROtherm BTF95 – безвентилаторно охлаждане за процесор. Половин килограм мед, осем „тръби за горещина“ (heat pipes) и обща радиаторна площ 2935 квадратни сантиметра.
ZEROtherm BTF95
Самият процесор също не е много „горещ“ – Intel Core 2 Duo E6550, на 2.33 GHz. Произведен е по 65 nm технология (както и чиповете на видеокартата, меду другото), която значително понижава консумацията на енергия – 65 вата. Процесора идва в box вариант, което означава, че ще ми хартисат един радиатор + вентилатор.

Дънна платка. Тук избора е голям, повечето модели са тихи, но все пак трябва да се внимава. Ще бъде жалко цялото упражнение да бъде съсипано от някое малко вентилаторче на северния мост.

 Posted by at 15:46

  8 Responses to “Мисия “безшумен”, фаза 1”

 1. Не съм съгласен с извода за HDD. Имам ги и двата вкъщи и Hitachi е доста по-безшумен от Seagate. Иначе поздравления за видеото – и аз го предпочитам пред GB 😉

 2. Аз съм виждал и Hitachi и Seagate почти безшумни. Но много си зависи и от кутията…

  Между другото, има кутии със качествени захранвания, с безшумни 120mm вентилатори. Например, Chieftec. Добра цена, добро качество.

  Иначе, един от сглобяваните от мен компютри е на над четири години е почти безшумен, под 30 dBa, сигурен съм. Има два CoolerMaster вентилатора 80 mm за охлаждане на кутията и общ airflow. И двата са ultra-silent, около 1400-1700 об/мин. Охлаждането на процесора е CoolerMaster Fujiyama, copper microfin+heatpipes+вентилатор ~70mm, ultra-silent. North Bridge е с тих вентилатор, също. Видеокартата е със Zalman silent.

  Като включиш компютъра, трябва доста да си напрегнеш слуха, за да чуеш вещо изобщо в стаята 🙂

  Ама аз съм си така отдавна, мразя да чувам писито да бръмчи нещо в него… Преди това имах Pentium 3, също беше с ултра-тихи вентилатори и специално охлаждане на процесора…

  Шумът е важен компонент, само пречи, така че браво за избора! 🙂

 3. Аз отдавна мисля за идеята „безшумен компютър“ и до тук стугнах до следните изводи:
  1. Шума идва от движещите се части
  2. Трябва да си склонен да платиш за качествени и трайни решения
  3. Не бива да се отказваш
  Моята страгия за безшумен компютър е следната – никакви движещи се части. Имам безвентилаторно охлаждане на процесора и захранването – Thermal Take предлагат ефективни решения, но малко скъпички – захранването за компютъра ми например струва почти 300 лв.
  Видеокатрата ми е страричка – 32 MB n-vidia но съм махнал вентилатора и – работи екстра без да прегрява
  Единствено остана да обезшумя HDD-то. За съжаление все още не съм намерил ефективно решение. Почти всички производители не предлагат HDD с шум под 28-24 Db.
  Взъможни решения:
  1.HDD без движещи се части на принципа на Flash memory, за съжаление безобразно скъпи,
  2. Релси и гумени уплътнители за намаляване на вибрациите на HDD – не особенно ефективни,
  3. Кутии за HDD, които едновременно го охлаждат и обезшумяват – мисля че това е прилично решение, ако сте склонни да дадете 60-70 USD.
  Мисля да изпробвам последното и ще ви споделя впечатления. Успех на останалите ентусиасти и не се отказвайте 🙂

 4. Честно казано, 3 месеца по-късно не мога да кажа, че компютъра ми все още е безшумен. Когато е тихо в стаята си се чува. Доста тих е, най-тихият който съм имал, но не и безшумен. Естествено, най-много джангър вдига харда, но там почти съм се отказал да се боря. Веднага след харда на опашката с шумове се нарежда захранването. Да, тихо е, но не е безшумно.
  Имаш ли идея от къде може да се купи захранване на Thermal Take в БГ?

 5. Здрасти Явор,
  и аз бях изправен пред предизвикателството да направя домашното PC СУПЕР безшумно! Шшшшът! Защото се помещаваше в спалнята ми. Задачата ми беше да го направя „незабележим“ във тишината на нощта в моето изключително тихо и спящо зимен сън градче (през нощта, а по някога и през деня :).
  И аз започнах като търсех безшумни компоненти захранване с голяма перка (тук и аз заложих на FORTON със 12см FAN със Noise Killer опция) и не сбърках! радиатор за процесора който да върти на не повече от 2000 оборота, и видео със радиатор без вентилатор и т.н. между другото и кутията в последствие разбрах че и тя има до голяма степен значение – дали е от тънка ламарина (като моята, която не се оправяше добре със вибрациите от вентилаторите та даже напротив – мисля, че даже добре ги усилваше 🙁 ) или добра масивна кутийка (значително по-скъпа).

 6. Въпреки усилията, все още като си полегнех на възглавницата долавях дразнещия шум на PC-to, и се наложиха някои драстични промени – на кутията монтирах 4 бр. много готини крачета от мека гума от стар грамофон (на баба Ви може да свърши работа, само де ни Ви хване като ги развивате :PPP); Специален самозалепващ се обезшумител за кутии, продава се от някой фирмички тук там – цялата кутия се облепва отвътре с него (нещо като пресован дунапрен – преди това и с дунапрен пробвах, но не става само температурата ми се вдигна повечко без видимо намаление на шума); Два вентилатора 80mm и 120mm STELT, и преходник от 120mm на 80mm и други глезотийки + регулатор на обороти който си изработих сам – със ключ за бързи обороти (работа през деня) и бавни обороти (за през нощта)! Смених вентилатора на процесора от 80mm на 120mm стелт + преходник + регулатор. Сложих 80mm стелт вентилатор да вкарва отпред с понижени обороти и след всичките експерименти най накрая бях ОК, или почти. Вече най-шумното нещо, което се чуваше от кутията, беше 2-та броя HDD SATA SEAGATE вързани в софтуерен RAID 0 😉 .

  И така жената беше доволна и аз също, вече не чувах дразнещия звук от PC-то.

 7. Аз махам вентилаторите по-драстично – и на процесора нямам.
  Между другото, имало някакви безвентилатрони захранвания (Fortron Zen), ама не мога да си намеря такова. В момента 12 сантиметровия вентилатор на захранването ми е единствения забележим шум нощем (след като сложиш ултра тих хард: 23-25 dB)

 8. […] 11th, 2011 by yavor Цък: Не знам дали помните, но преди 3 години се бях зарибил да си сглобя безшумен ком?…. И даже успях, […]

Sorry, the comment form is closed at this time.