Семинар на БГПО в Хисар

 Без категория
юни 012008
 

В петък и събота бях на семинара на БГПО в Хисар.

Този път агитката от Стемо беше значителна – 10 човека, от които 8 от София. Потеглихме от офиса с малко закъснение (около 5 минути), предимно заради моето мотане. Но това закъснение помогна на Пешо, който взехме от една спирка на Цариградско, да подобри своя рекорд по точност – пристигна почти навреме, само 2 минути след нас.

Излизането от София беше спокойно, магистралата към Пловдив – тоже. Нали в петък сутрин няма много пътуващи. Спряхме на Шела преди Пловдив за да погълнем по някой сандвич в Хепи-то, че иначе щяхме да пристигнем твърде рано. Така, без да си даваме зор, се доставихме в Хисаря точно преди да започне обяда.

За хотела не мога да кажа нито добро, нито лошо. Имат добра база, до някъде се опитват и да я поддържат (поне в обновената част), но явно са си малко стиснати по природа. Имаше някои тъпи и дразнещи издънчици. А и телевизорите са супер микроскопични. Мини-бара в стаята е абсолютно празен. Храната и на двата обяда не беше кой знае какво – всъщност приготвянето и напомняше ученически стол. Между другото, ресторанта е само две звезди. Но вечерта беше по-добре. Толкова за хотела.

Семинарната част беше добра, както съм свикнал. Естествено, само на първата лекция присъствието беше най-масово. Има доста хора, които идват на семинара колкото да хапнат и пийнат за сметка на фирмата си. Но щом фирмите им са съгласни, мен какво ме бърка?

Първата лекция беше за Oracle Coherence. Лектор – Анатоли Атанасов от Оракъл БГ. Oracle Coherence е нещо доста интересно като идея. Твърди се, че е добро и като реализация. Като цяло Анатоли се справи доста добре – и в презентацията, и в демото. Получи 5 точки (от 5) от мен в анкетната си карта…

В следващата лекция Елена Георгиева от Верео ни сподели за Oracle SQL Developer Migration Workbench. Личи си, че са имали сериозен проект и добре познава продукта, но някак си не успя да го разкаже добре. Всъщност тя просто си четеше текста от слайдовете. Но при въпросите се справи добре, с разбиране на продукта и леко напиращо под притеснителната броня чувство за хумор. Тъй като темата е наистина интересна, в картата вписах 4 точки, но за изпълнението – 2.

Тук се прехвърлих в малката зала за да изслушам лекцията на Нено Ширтев от Белла БГ, в която той сподели за ползите и някои трудности при внедряване на Oracle EBS при тях. Честно казано, евала му казвам. Справили са се с огромно количество проблеми, и всичко наистина е заработило. Е, не че нямат още грижи, де. Но за презентацията: малко слайдове, малко текст, колкото да го подсещат за какво да говори. Което е ОК. Доста добре обясни всичко, пролича си, че добре се е подготвил (въпреки лекото му притеснение). Обеща на следващите срещи да разкрие още тайни от този интересен и многостранен проект. Ще ги следя с интерес. И за него дадох 5 точки, с малко аванс за да си повярва – останах с впечатлението, че още не е свикнал да говори пред хора.

После се върнах в голямата зала за да изслушам думите на Деян Баргански от Натек за използването на storage snapshots като цяло и в частност за backup. Доста знае човека (нали е OCM). Подготовката му също беше на ниво. Успя да сподели доста интересни неща. Може би лично за мен това беше най-полезната лекция в целия семинар.
С това приключи официалната част на първия ден. След това аз се смъкнах в закрития басейн – беше около 18:30 и подухваше вятър, иначе бих предпочел външния. Та поплациках се около час и се качих да се приведа във вид, удобен за логаритмуване и да се доставя на масата.

Вечерята, както споменах, беше относително по-добре от обяда. А настроението пък беше просто супер. Нашата компания съвсем далновидно се настани на масата, която е възможно най-отдалечена от дансинга и озвучението. И съвсем правилно – още с включването си, импровизираният диджей наду децибелите до ниво, в което разговорите се водят доста трудно. А за диджея, единственото хубаво, което ще кажа, е, че не пусна нито една чалга – но може би е бил правилно инструктиран. Иначе правеше някакви абсурдни смесвания, прекъсваше парчетата по средата, някакви небивали преходи – примерно “I was made for lovin’ you” на Kiss се прелива в “It’s my life” на Doctor Alban. Но ние си се кефихме, въпреки това. По някое време (към полунощ) мнозинството оцелели от Стемо си отмъкнахме чашите с една бутилка вино и се настанихме на шезлонгите покрай външния басейн на сладка приказка – там музиката се чуваше най-добре (като сила).

Сутринта станах относително трудно. Бях заспал към 2 часа, а и изпих доста ракия преди виното. Но тежка е лекторската корона… Все пак закуската ме вдигна на крак. И добре че не ме домързя да отида на първата лекция. Там се събудих окончателно.

Първата лекция в събота саможертвено беше поета от Милена Герова – Президент на БГПО и проектен мениджър в Технологика. Тя успя супер интересно да разкаже за срещите на (1)президентите на Oracle User групите от EMEA в Мюнхен, и (2)финландската OUG. Милена е роден оратор (е, или доста добре се е научила – има не малко опит). Честно казано, бих могъл и 3 часа да стоя и да я слушам за разходките и в чужбинско – толкова увлекателно и приятно обяснява.

Но нямаше 3 часа, а само половин. Е, просрочи си времето с петнайсетина минути, но никой не и се сърди (най-малко аз). Защото следващата лекция беше моя – разказах на присъстващите накратко за проекта за електронното правителство, който борим сега. Оказа се, че 35-те слайда, които съм си приготвил, са твърде много – вместо 45 минути се прострях на близо час и 15 минути. А за толкова много неща не остана време… Но тази лекция някак не ми се получи – имаше хора, които се прозяват. Други хич не успях да заинтересувам. Въпроси ми задаваше предимно Спи, но и той по едно врем взе да ми подсказва да приключвам по-набързо, защото доста съм пресрочил времето.

(Имам чувството, че работата по държавен проект, при това – толкова близо до клиента, води до нещо като мозъчно увреждане. Говорих с твърде много съкращения, термини и т.н. Може би за това загубих аудиторията. Просто няма шанс на технически семинар да изтупам толкова много законови и други бози и да бъде интересно. Хората просто се загубиха. Все пак аз работя по проекта от половин година и знам наизуст какво е, примерно, „информационен обект” или „първичен администратор”. Но го осъзнах твърде късно. А и за разлика от друг път, сега летвата преди мен беше повдигната безумно високо от предишния лектор)

Както и да е. След мен отново се включи Милена, за да разкаже за миграцията от Discoverer към Oracle BIEE. Ужасно обширна тема. И сякаш на първата и лекция не бях забелязал, но на втората ясно видях, че качеството на презентацията и е отявлено над всички други. Искам някой ден и аз да се науча така.

След това хапнахме и си потеглихме обратно. Лекцията на Петьо Зафиров за GIS е първата, която пропускам от 4-5 години насам. Е, и това се случи. Но колегите от Габрово гонеха връзка и предпочетохме да не правим нещата екстремни.

В заключение ще кажа някои общи думи за лекциите. Направи ми впечатление, че всички презентации, освен моята, бяха на английски. За мен това си е проява на неуважение към изцяло българоезичната аудитория. Предполагам че това е защото из тях има доста copy-paste, ама пак не ме радва.

Следващия път щяло да има 10-15 финландци и за тях трябва всички лекции (а не само самите презентации) да са на английски. Не мога да кажа, че това ме изпълва със ентусиазъм. Не ми е чак такъв проблем да презентрам на английски – правил съм го. Още по-малко ме притеснява да слушам на английски. Но… тъпо ми звучи. Някак си… прекалено гостоприемно. Но явно това е начина да се развива и разширява групата. Както казва народа – срещу ръжен не се рита. Може и аз да подготвя нещо. Този път – техническо, че да отмия срама.

 Posted by at 16:23

  2 Responses to “Семинар на БГПО в Хисар”

  1. […] толкова свободно и да импровизирам. Но за това съм писал и преди. А рано или късно трябва да свикна да […]

Sorry, the comment form is closed at this time.