авг. 262008
 

Поредната изцепка на британците. Може би са най-големите некадърници.

Но по-вероятно са на-честните.

Преди известно време писах за едно невероятно изтичане на информация от National Audit Office.

В началото на месеца избухна друг скандал – изчезва USB stick, на който има записани данни за десетки хиляди затворници. Данните са изчезнали от частна фирма (external contractor). Отново при източника тези данни са били записани правилно, „in a secure form“, но идва някой, пъха USB stick-чето, сваля данните и си тръгва. Въпреки всичките процедури, правила и т.н. Няма хакери, няма лоши хора. Просто някой нарушава малко правилата, защото му трябва… и после си загубва USB-то, нещо нормално… и… точка. Сега ще има разследване, ама пак си важи израза „след дъжд – качулка“.

Много забавно ще стане ако открият usb-то зад дивана в хола на отговорния служител. Изобщо представете си ужаса, който е изпитал човека, когато е разбрал, че usb-то го няма: трескавото търсене, по всички джобове, по всички чекмеджета… Въпроси към всеки срещнат „някой да ми е пипал USB stick-а?“… И после психическата подготовка да отиде да каже на шефа…

Вчера излезе още по-мащабна издънка. Andrew Chapman, IT manager от Oxford си купил (за 35 паунда) PC на старо от eBay. Получил си щайгата, пуснал я и какво да види – на хард диска има данни за милиони клиенти на Royal Bank of Scotland (RBS): сметки, подписи, телефонни номера и често използваното за идентификация девическо име на майката („mothers’ maiden names“).

И започва едно голямо вайкане, едно разследване… Данните са изчезнали от фирмата Mail Source, която отговаря за архивирането им. От фирмата казват, че този компютър изобщо не е трябвало да се продава: „The IT equipment that appeared on eBay was neither planned nor instructed by the company to be disposed“ Също така казват, че много съжаляват, ще вземат мерки да върнат данните и инцидента да не се повтаря, дъра-бъра… Намесват се и eBay, за да проследят как е станала продажбата, сякаш има какво да разследват… От банката също почват да се вайкат и да разследват…

В крайна сметка историята ще завърши добре. Добре че Andrew Chapman се оказва честен човек и вдига гюрултия за да се чуе за проблема. Сега има право да поиска поне една торба пари за да им върне харда без да го копира.

* * *

Защо пиша за това? Какъв е извода? Ще напиша една мисъл на Eleanor Roosevelt:
Learn from the mistakes of others. You can’t live long enough to make them all yourself.

 Posted by at 17:02

Sorry, the comment form is closed at this time.