Ное. 042008
 

Днес един чукундур с дърта разбрицана Лада се опита да ме свали от колелото. Изобщо не ме видя! Аз си карам направо, той завива на ляво в по-малка улица и хич не се съобразява. Едва когато набих спирачки и спрях на сантиметри от задната му дясна врата той се стресна и спря.

Прав е Стефчо, наистина на някои хора визуалния процесор не засича нищо по-малко от Камаз. Но за тоя чукундур няма какво да правя анализи, зачудих се за моята реакция.

Първо, колелото ми (което си купих на старо преди няма и месец) има долу-горе хубави спирачки и на двете оси – Magura Julie. Между другото, в начало като го взех, не спираха много хубаво. Но за няколко дни се разработиха и сега нямам никакви забележки.

Гумите ми не са много добри (старички са), но пък са доста поизтъркани, особено задната. Въпреки това, благодарение на добрата ми реакция, сблъсъка се размина.

Тъжното е, че съм свикнал да спирам със задната спирачка. Това и направих сега, инстинктивно. Подозирам, че ако хвана и двете, ще спра много по-бързо. Но някак си имам чувството, че ако спра и с предната, може да се преобърна през кормилото. За това я ползвам само от дъжд на вятър.

Та така… ще трябва да си разработвам носи инстинктивни реакции – да стискам и предната.

 Posted by at 12:18

  2 Responses to “…майка ти”

 1. По принцип, спирането само с предна спирачка, в сухо време, е в пъти по-ефективно от спирането само със задна. Има риск от преобръщане, да, но той не е голям, ако спирачното усилие се контролира. Ако натиснеш предната спирачка на „max“, внезапно, логично е просто да се преобърнеш презглава и да прелетиш над кормилото, тъй като задницата на колелото най-вероятно просто ще литне във въздуха ( правил съм го 😉 )… но трябва доста да се постараеш за ефекта! 🙂

  Иначе, спирачният път на колелото е много по-кратък, ако се спира главно с предната спирачка. Тя е много по-ефикасна от задната. Задната е:

  1) Резерва,
  2) За плавно, бавно и внимателно спиране в изключително мокро и хлъзгаво време, но заедно с предната (само задната спирачка не е достатъчна обикновено).

  В сухо време – само предната е достатъчна, в 90% от случаите.

  В мокро и хлъзгаво, сняг, лед, дъжд – предна и задна, едновременно, много бавно и плавно, да се следи за блокиране на колелата и поднасяне, ако се случи, се намалява спирачното усилие до минимум.

  🙂

  Някъде имаше интересна статия, за спирането с колело, май някъде в сайта на Ken Kifer (http://www.kenkifer.com/bikepages/)… но не си спомням, точно коя статия…

 2. не се страхувай да натискаш и предната спирачка. щом казваш, че не са били особено добри в началото, значи няма да те хвърли, все пак трябва да си бая засилен и да я стиснеш доста здраво, за да успее да те хвърли. все пак започни по-леко, но го развий като навик, защото намаля спирачния път с много.
  един познат се спуска по разни планини с колелото си и каза, че като са го учили първото нещо, което са направили е да му СРЕЖАТ жилото на задната спирачка и да го накарат да се спуска само с предна. след това сменили жилата и се спускали само със задна 🙂 но каза, че след това се научил да контролира доста добре спирането си

Sorry, the comment form is closed at this time.