Patchset чуденка

 Без категория
фев. 092009
 

Аз се занимавам с Oracle databse повече от 9 години. Правил съм какво ли не. Дълги години поддържах една относително сложна система с 12 сървъра, които си говорят – това включва инсталация, ъпгрейд и т.н. После започнах да работя по „външни проекти“ за клиенти на фирмата и там също съм правил бая инсталации и ъпгрейди (няма да наблягам на разликите между migration, upgrade и patch). Инсталирал съм и съм ъпгрейдвал доста от възможните комбинации от 8.1.5 до 11.1.0.7. И съм забелязал, че едно: няма скука тука.

С други думи няма случай, в който една инсталация или ъпгрейд да е протекла от началото до края безгрижно. Винаги има проблем – винаги! Бил той проблем с ъпгрейд скриптовете, с инсталера, с инсталацията на ОС, инсталацията на хардуера, мрежата… Веднъж в една инсталация на един двунодов клъстер изгърмяха 3 (!) от четирите захранвания на сървърите (по 2 на сървър, за да са резервирани). И в общи линии си знам, че щом има инсталация или ъпгрейд – ще има проблем, няма как. Нали за това съм troubleshooter. То ако става с цъкане на next аз гладен ще остана.

Забелязах и една друга интересна зависимост. Обикновено когато има проблеми с хардуера или операционната система, всичко по Oracle си минава перфектно. Ако няма проблеми по хардуера и ОС, задължително гръмва нещо по Oracle човръкните. Случва се да има супер тъжни дни, когато има проблеми навсякъде. Но никога не се случва всичко да мине като по вода.

Поне така беше до вчера.

Вчера (да, знам, че беше неделя) пачнах една система от 2 сървъра във failover cluster със 3 бази без грешка – от 11.1.0.6 на 11.1.0.7. Нищо не съм пипал по ОС (нито нещо се скапа без да го пипам). Ъпгрейда на двата oracle home-а си мина по вода с помощта на Oracle Universal Installer. Ъпгрейда на трите бази мина също толкова безгрижно, въпреки че са натоварени с всякакви компоненти. Нищо не гръмна.

Между другото, в Oracle 11 дори и прилагането на patchset към БД става с DBUA. Това е много удобно, защото assistant-а е доста стабилен и прави доволно количество предварителни проверки. Явно и самите скриптове са тествани доста. Евала!

И сега се чудя… след като всичко мина толкова лесно, дали да очаквам в най-скоро време тази система да се срине тотално? 😉

 Posted by at 17:43

Sorry, the comment form is closed at this time.