май 302009
 

И то на тема „Oracle Clustering“ 🙂

Под постинга ми за ASM: Fast Mirror Resync се разрази малка, но много емоционална дискусия на тема Oracle CRS.

Там човекът, който се представя за владетел на подземното царство и не смее да застане с името си зад своите думи, ми направи показно как се води технологичен спор. Въпреки че някои неща от материята не са му много ясни (примерно не знае принципа на действие на VIP-а), успя, според думите на негов фен да ме завре в миша дупка по тема, която ми е много близко до сърцето. Това стана предимно с обиди към мен, към екипа, в който работя, към създателите на CRS и към самата технология, а не с конструктивните предложения, за които помолих. Но явно проработи, защото ето, аз се признавам за победен 🙂

И така, за всички, които искат да се научат да дебатират на технически теми, предлагам кратко помагало:

Относно екипа, в който работя: „някой не си е оптимизирал базата и не си е мръднал пръста за да прегледа какво прави Oracle и какви select-и се блъскат вътре“. Това е странно мнение за човек, който не е виждал кода, който се изпълнява, но е убеден, че го познава.

Относно технологиите, за кото спорим: „Oracle CRS (заместник на клъстерни решения от други vendor-и, complete FAIL)“. И още: „ASM-а е някакъв опит да се заместят storage вендор-те, което само по себе си е complete fail. Тук владетелят на подземното царство изрази много ясно и твърдо своята позиция. Още нещо: малоумието на CRS-a“ – да няма неясноти относно отношението на автора.

Малко мнения за някои от големите IT компании: „за справка на некадърниците виж HP, Microsoft, Oracle със тоя CRS-а „. От тук можем да разберем колко тежък е живота на Хадес, колко страда душата му (всъщност боговете имат ли души?) от факта, че е принуден да работи с продукти, създадени от некадърници.

Ето и едно по-конкретно оплакване от CRS: „Само олигофрен би halt-нал машина…“ и още „утре като се овапца нещо аз ще си троша тиквата с техните недомислици и меко казано малоумни решения на някои проблеми“. Тук отново авторът е болезнено експресивен, в желанието си да внуши на заблудения си противнуик в спора истината за обсъждания продукт.

А ето и оценката на анонимният дебатиращ за това от къде черпя информация: „На презентации и разни други fancy изпълнения, в които всичко се рисува в розови цветове съм се нагледал доста. Това е marketing crap, който един професионалист изобщо не го вълнува.“

Следват някои оценки за моят професионализъм и подготвеност по темата, върху която дебатираме: „Като за човек, който се изказва толкова компетентно по въпросите на клъстерните технологии, знаеш учудващо малко по тази тема…“. След един час Хадес установява, че аз не просто знам учудващо малко:„просто се дразня страшно много когато хора дават мнения по въпроси по които хал хабер си нямат…“. Ето и оценката за моят стил на дебатиране: „цитира разни slide-ве на разни хора, като папагал…“.

Тук Хадес обяснява отказа да застане зад своите думи: „Аз нямам кой знае какъв опит и репутация, рядко ми се налага да правя шарени презентации и да разтягам локуми. С това моето желание да споделям моите мизерни знания и наблюдения с пубнликата бяха поставени на мястото, което заслужават – в миша дупка, т.е. почти в подземното царство.

И за финал ето и едно мнение за разработчиците в Oracle: „някой дето го е пусал това няма акъл за 5 пари. С тази последна кама аз бях тотално разбит. Защото кой ще смее да защитата технология, разработена от човек с топлкова евтин ментален капацитет?

🙂

 Posted by at 10:17

  17 Responses to “Как бях заврян в миша дупка”

 1. Яворе – еФтин си!
  Не само Хадес ти каза че това което промотираш е кашон с миши отпадаци. Виж мнението и на СистемнияПазач.

  Ако сложиш такива сървърчета в Мтел, смятай че повече няма да съм ви клиент.

 2. Hades да почерпиш трябва, защото излиза, че съм твой фен.

  Яворченце сладко мило и ненагледно, просто приеми, че пишеш неща които не се харесват на други хора – не необходимо да сме си фенове или братовчеди. Ти не приемаш когато срещу теб застане повече от 1 човек. Така де вече не е един заблуден а стават повечко, значи трябва да са организирани а?
  Много пък насериозно се взе.

 3. без изобщо да разбирам от тематиката на спора ще се изкажа, така че моля да ме извините 😉
  та… винаги се намират едни многознайковци, които знаят за няколко зле изпълнени неща, та има за какво да се хванат и се почва една тотална контра, кой колко (не)разбирал и бла бла, и в крайна сметка не ми стана ясно HADES предложи ли алтернативно решение?

 4. Voxy нужда от предлагане на алтернативно решение няма.
  Явор предлага алтернатива, но в неговия случай алтернативата е по-скапана от оригинала.

 5. Първо в правото на всеки е да дали да излиза със собственото си име или не. Но аз бих помолил HADES, понеже се вижда че има опит и допир с някои технологии да посочи място където евентуално пише за да сподели с останалите и да даде съвети.
  А за Явор,а ми похвално, че споделяш опит и най-вече това което си прочел с другите, но пък трябва и да се съгласяваш с фактите и аргументите на останалите. И още това, че една фирма като Oracle e име не значи ,ч е не прави ‘глупости’. А за съжаление примери доста в самата Oracle напоследък. Правят технология, която имат други фирми, за да имат подобно и я лансират като големото нещо, докато не успят да закупят ‘истинската технология’ от другата фирма и да забраят своята и преминат на новопридобитата.
  И Яворе не е нужно да даваш „помагала как се дебатира по технически теми…’. Айде благодаря!
  Добре е да си солидарен и подкрепяш колегите си, но не значи че те винаги са прави и знаещи… .

 6. HACMP, ето ти една алтернатива. Дори ако може да НЕ е в комбинация с RAC, а да е active-passive конфигурация. Причината за това са изискваният на RAC-a за конфигурацията на HACMP-то за да работи с RAC, които са меко казано кошмарни и създават предпоставки за големи проблеми. Другия недостатък в ползването на подобни mixed конфигурации, е че за едни ресурси се управляват от CRS-a, други от HACMP-то и има голяма вероятност да стане разминаване. Резултата е един клъстер, който е с доста непредсказуемо поведение, да не говорим че CRS-a продължава да се ползва дори в тази конфигурация.

 7. Хадес, айде техническите въпроси да ги слагаме под техническата статия, а?

 8. Tedi, опитвам се да разделя тоя флейм на две. Ако искаш да пишеш нещо по техническите въпроси, дай в другия постинг. Тук просто изразявам възхищението си от стила на дебатиране на Хадес 🙂

  правото на всеки е да дали да излиза със собственото си име или не – да, но когато почнеш да хвърляш обиди, нещата стават неприятно лични. Това да плюеш по някого анонимно, си е чист проба селящина, поне за мен.

 9. Стила на дебата ми е такъв, защото ми е писнало от дървени философи. В това отношение с началника ти, сте си лика прилика.

 10. Ауу замириса на изгоряло 🙂

 11. Разбирам малко агресивният тон на HADES, защото и аз често използвам по-груб и твърд език, след като 3-4 пъти се опиташ да обясниш на някого нещо, а той си продължава с неговото. Както се казва едно си баба знае, едно си бае.
  Точно аман от ‘дървени философи’, като нямам предвид конкретният случай и да визирам Явор.

 12. @Tedi Дървени философи с лопата да ги ринеш, и положението е катастрофално. Да се чудиш кой ги е взел на работа, и как по дяволите са попаднали в IT.

 13. @Хадес, Чо, Теди: Просто не знам как да ви отговоря. Наистина ме оставихте без думи, т.е. надприказвахте ме 🙂

  Но все пак… за сега не мисля да правя опити да овладея вашия стил и аргументация. Не ми се вижда много полезен, поне за човек, който иска да свърши работа, да направи нещо полезно, да гради… а не само да оплюва.

  Естествено, възможно е и аз някой ден да се превърна в дребен мърморко. Ще поживеем, ще видим.

 14. Едно малко странично мнение. Мисля, че се получи добра дискусия като изключим злобните подмятания от страна на Хадес и Чо и нараненото его на на великия ОЦМ.
  Все пак си мисля, че Явор е един от малкото хора(май даже единствения) в интернет БГ пространството, които пишат на такава тематика и е добре да го поощрим.
  @Явор – Следя с интерес блога ти. Един съвет от мене – спри с личните теми или поне ги ограничи. Keep it technical!
  А и спрете с личните нападки!

 15. @Ники: Ами ти изключи всички от дискусията и остана само yavor каква дискусия е тогава?

 16. Дискусията е за новобранците – с про-тата дискусия няма!

 17. ох, като ви знам и двамата к’ви .. сте ги правили .. направо ми е смешно как се карате..

Sorry, the comment form is closed at this time.