125 пъти повече

 Без категория
юни 082009
 

Покрай цялата дандания с евроизборите най-дълго ще помня въпроса на една баба, която интервюираха по някоя телевизия:

Аз взимам 120 лева пенсия и с нея се изхранвам. Колко гърла има един евродепутат, че да взима 15000 лева?

Много мисля над този въпрос. Нормално е да има разлика в доходите. Но тук става дума за 125 пъти (!) разлика. 12 500 процента, за любителите на статистиката. При това без да задълбаваме в допълнителните доходи на евродепутатите.

Наистина, по 125 гърла ли имат тези хора? Света ревна за високите заплати на провалилите се мениджъри. А то май не е само в банки и мега-корпорации.

Много може да си говорим за това, че излъчените от нас евродепутати не трябва да ходят голи и боси сред колегите си, ама… 125 пъти?

Ако приемем, че това са парите, с които трябва да се изхранва… наистина, колко гърла има един евродепутат?

Ако приемем, че това е заплащането за заслугите… дали е направил нещо повече от бабата с десетки години стаж? Дали е дал на света или на народа си 2, 3, 5 пъти повече от нея? Заслужил ли 10 пъти повече? А 125 пъти?

Аз също взимам добри пари (е, далеч от евродпутатска заплата, но все пак много добри). Но често се замислям за това как в търсенето на все повече и повече губим връзката с реалността. Замислям се как бих живял със 120 лева, както живеят 1/4 от българите. Или хайде, с 400-500-600 лева, с колкото живеят много хора които също като мен бачкат здраво, но не са имали късмет с избора на професия. Не са имали късмет с дарбите, ако щеш. Хора, които се изгърбват от работа в нещастен (не по тяхна вина) завод в северозападнала България.

Как бих живял с доходите на един музеен работник, какъвто е майка ми? Или с доходите на шивачка в някой шивашки цех, като леля ми? Или на продавач в сладкарница, като един мой близък приятел… който има същите нужди, каквито имам и аз.

Но разликата между мен и тези хора бледнее в сравнение с разликата между бабата и нейният представител в европейския парламент. Той дали се замисля за това с какво е заслужил тази разлика? 125 пъти…

 Posted by at 9:22

  14 Responses to “125 пъти повече”

 1. от една страна бабата е под погрешното впечатление, че заплатата на човек зависи от това от колко пари има нужда, колко „гърла изхранва“ и т.н. (т.е. работиш според възможностите, получаваш според нуждите, както се е изказал чичо Маркс). то и с нашата пенсионна система не я обвинявам, че трудно проумява как размерът на пенсията на човек зависи от трудовият му стаж и колко големи пенсионни вноски е внасял, а заплатата на човек – от това какво работи и как го работи

  от друга страна обаче, администрацията на ЕС, както съм казвал и друг път, не е нищо друго освен съвършено безполезен бюрократичен тумор, който се разраства, сам си създава работа и задължения и, разбира се, сам си определя заплатите. без никой да може да го контролира. поради което заплатите са високи, а свършената полезна работа клони към минус безкрайност.

 2. Нормална европейска заплата е това, за човек в парламент. Не виждам какво се впечатляваш. Това, че тука в БГ сме мизерници, е съвсем друг въпрос…И не е лицеприятен никак, да.

  И стига си се фукал с голяма заплата? 😉 4К нето връзваш ли поне? Ако не, бягай да четеш книжки..

 3. Пешко, не знам какво толкова се точиш да разбереш моята заплата. Пак изпускаш същността на въпроса… 😉

 4. Стига с тези заплати, пак се получава някакво малоумно изкривяване. Аз съм само старши мениджър и вземам по-голяма заплата, да не говорим за изпълнителните директори. Сравнено с отговорностите на евродепутатите, заплатите са им направо малки.

 5. А ти, Димитре, колко гърла имаш? 😉

 6. @Димитър: Longanlon дава един добър поглед. Твоята заплата не си я определяш сам, одобрява ти я твоя шеф. И ако по цял ден си чешеш ташаците, няма да ти я дава.

  А Евробюрократите сами си одобряват заплащането, без да е по никакъв начин свързано с това дали вършат работа или не, дали се справят с отговорностите си или не и т.н. Те си нямат шеф. Приходите на организацията, в която работят, не зависят от изпълнението на поставените цели. Могат по цял ден да броят мухите и никой няма да им каже нищо. Не им трябва да мислят за оптимизация на дейностите си, не се налага да се притесняват за качеството от техия труд.

  Естествено, има и отговорни (даже може и да са повечето). Но самата система не изисква да си отговорен към тези, които са те поставили там. Не предвижда контрол, цели, резултати, отчетност (истинска и редовна) и т.н.

  Не знам в кой отрасъл си старши мениджър, но я си представи че си избирател: веднъж на 5 години трява да назначаваш 736 човека, които ти обещават да вършат някаква работа. Те сами си определят заплащането, целите, оценките и т.н. И 5 години не можеш да ги пипнеш. А след 5 години си длъжен да избереш пак 736, същите или други, но при същите условия.

 7. Старши мениджър съм в Аксенчър. Ами те и Бг депутатите са на този принцип – сами си гласуват заплатите. Огромна част о еврудепутатите биха вземали тази, а и по-голяма заплата ако не са в Европарламента, не трябва да гледаме само от нашата си кочинка.

 8. да, ама българите са много по-обвързани с това, което вършат българските депутати – то се гледа от много очи, усеща се по живота на хората, следи се от различни организации, разнищва се всекидневно от медиите. и не на последно място, инстересите на българските партии са в пряко противоречие, защото има правителство и опозиция – т.е. опозицията постоянно дебне правителството за издънки и ги раздухва ако ги намери.

  докато е ЕП няма опозиция, няма нация, която да е пряко заинтересована дотолкова, че да следи изкъсо работата на депутатите, не може да се правят стачки срещу правителството (щото такова няма, а и кой ще хукне до Брюксел да прави стачки, освен тъпите антиглобалисти?).

  отделно, бюрокрацията на ЕС нарочно усложнява работата си, зарива се в бумащина, концепции, стратегии, планове, указания и т.н. и като сепия плюе мастило непрестанно, за да: 1. симулира дейност, 2. да направи проследяването и контрола от страна на медии и общественост на това, което прави по-труден

 9. Днес тъкмо стана дума между приятели, защо евродепутатите взимат 7 бона. От една страна, тези цифри са нормални за белите страни, а знаете, че вече няма България да плаща заплатите на евродепутатите (поне не и пряко, но това е друга тема).

  Поглеждайки обаче малко по-глобално, с какво един депутат заслужава повече от един инженер? Няма професия депутат, депутат може да е всеки – даже скулптор, спортист … Това е човек който ужким защитава интересите на страната си и неговата работа е да изразява своето мнение чрез натискане на един бутон. Супер. И аз имам мнение, всеки има мнение (как го обосновава и защитава – отделен въпрос). Със сигурност на хората от айти бранша им се налага да имат нещо повече от мнение за да си вършат работата.

  Колкото до бабата…лично аз мисля че политиката се е изродила и вече основната и дейност не е това, което е било преди половин век. А ето го и доказателството – 125 пъти разлика в стандарта, за да си изразиш мнението…

 10. Това за 7000 евро важи за депутати от всички държави от EU. Плюс 4000 евро им дават за техника, пътувания, etc.
  BTW, 7000 евро не е нормална, по-скоро много, много висока заплата поне за Скандинавия. Да не говорим за Италия, Испания където 4000 e висока.

 11. Един щатски конгресмен взема близо 10000 EUR месечно (Wikipedia), така че мисля че мисля че въпроса е по глобален;
  А дали ги заслужават? – ми според мен не, обаче и
  тук въпроса е по-общ – може ли един софтуерен manager да взема почти 2 пъти повече от един опитен senior developer (примерно)? Разлика с случая на депутатите всъщност има – ако мениджъра се издъни, или не си върши работата си отива. Работа за която някой плаща. Това е единствената разлика, която може да се коментира и тя е в ущърб на депутатите.Иначе стигаме до въпроса – трябва ли хората отгоре да вземат повече? Обратното би било комунизъм.

 12. „Той дали се замисля за това с какво е заслужил тази разлика? 125 пъти…“ Ако се замисля, Яворе, то ще е по цял ден да се терзае колко малка е тази разлика – само 125 пъти между НЕГО и някаква си обикновена възрастна жена… А, че е заслужил, то е ясно и няма нужда да го доказва…

 13. да вършеха работааааа – щяха да си заслужат парите!
  за европа, развитите нации и начина им на работа – това е приемливо заплащане. но за нашите бг депутати е недопустимо поради разликата в доходите с всички останали българи и поради факта, че нашите НЕ МОГАТ да работят

 14. Висока е,но при положение,че се поема от Европарламента,а и на всички останали депутати там е такава,нашите не би трябвало да се чувстват втора ръка.
  Друг е въпроса как ще си я заслужат.

Sorry, the comment form is closed at this time.