юни 102009
 

Попаднах на следната обява от родния ми „Технически университет – Габрово“

Технически университет – Габрово търси да назначи асистент по математика на постоянен трудов договор.

Кандидатите трябва да притежават образователно-квалификационната степен „магистър“. Съгласно закона за висшето образование кандидатите трябва да са не по-възрастни от 35 години. Необходими са умения в областта на линейната алгебра, аналитичната геометрия и математическият анализ.

Тъй като асистентът по математика обучава студентите по изброените вече дисциплини, умения в областта на компютърната техника както и знания по английски език не са необходими.

Катедра „Висша математика“ осигурява обучение преди започване на работа.

Документи се подават до 25 юни 2009г. За допълнителна информация…

Изрично е записано, че не ти трябват нито компютърна грамотност, нито владеене на английски език. И наистина, тези умения не са ти необходими за да преподаваш суха математика на младите студенти, дошли да се научат, примерно, на „Компютърни системи и технологии“.

В крайна сметка, кой каза, че математиката има нещо общо с компютрите?

Любопитен съм дали Nicodile може да каже нещо по въпроса 😉

 Posted by at 10:05

  9 Responses to “Ей така се градят конкурентни кадри”

 1. Габрово е един чудесен град 🙂 Но според българското законодателство дипломите които съм получил в чужди университети са невалидни в България, докато не ги защитя. Тъй като нямам желание да спонсорирам ненужни държавни функции, мисля пред българската държава да остана среднист и май ще пасувам офертата 🙂

  Колкото до компютърната техника – може и без нея. Без английски – не е ясно как може. Повече ме впечатлява възрастовата граница- мислех че законът би трябвало да забранява подобни изисквания – да си по-млад от еди-колко си години.

 2. Добре, че все още се срещат и такива обяви, като изключим възрастовите ограничения. Стига с тия компютри и английски – какво има толкова да им се знае, каква полза от тях, като не можеш да намериш човек да ти свърши някаква работа.

 3. Е ти си завършил този велик университет, знаеш как е…..
  Още повече е записано, че катедрата осигурява обучение преди почване на работа, колкото до компютъните умения.
  Пък и каде да намерят хората в Габрово „КАДРИ’. Като за Габрово и ‘гобровският университет’ си е екстра обявата.

 4. Явно трудно се намира кандидар 🙂 Щом са склонни и на човек, който не знае английски и не разбира от компютри…

 5. Той целия университет не блести с качество. Естествено, има и кадърни преподаватели. Дори в катедра математика – примерно доцент Атанас Атанасов (известен като Наско Секирата, според мен – незаслужено), или доцент Стоян Капралов, който често виждам по снимките със студненти, завръщащи се с награди от международни състезания по информатика. Но са рядкост.

  Това е порочен кръг. Масата некадърни студенти, които са там за едната тройка и да си живеят живота, осигуряват достатъчно ниско ниво, за да са единици кадърните преподаватели, които са готови да работят с тях.

 6. WTF! Толкова ли са закъсали за асистенти, че вече да приемат всеки, който може да сметне две и две… Но какво ли се учудвам, в моята катедра има двама асистенти, дето и на български не могат да пишат, един от тях вече е доктор, пък пише „заетос“.

 7. интересно, а каква заплата предлагат?

 8. Положението в научната сфера в България е много зле, откъм заплащане. Жалко за хората, които наистина имат желание да се развиват в тази област!Точно затова няма желаещи за асистенти по математика и изискванията са занижени до минимум, което е плачевно :(.Дано някой ден старната ни да се оправи!

 9. > Дано някой ден старната ни да се оправи!
  Бях се върнал в България през лятото на 1987. Тогава бях студент в Будапеща. Майката на един приятел почва да ми обяснява, че страната щяла да се оправи скоро и да надмине Унгария понеже вече почнали перестройка в България. А-ха! След като свалиха Тато пак същите приказки ги чувах: сега демокрацията и седесе ще ни оправят. Нали? След това царе и крале обещаваха за 800 дни оправяне на Българя. Да бе, да бе! По-късно чувах приказки: като влезем в Европейския Съюз ще се оправим. Really 🙂 Сега by the way на кого се вярва, че ще оправи България?

Sorry, the comment form is closed at this time.