Exadata Version 2

 Без категория
сеп. 162009
 

Тази нощ (българско време) Лари Елисън показа на света новата Exadata 2 и новата Database Machine.

Oracle Unveils Exadata Version 2: The First Database Machine for OLTP

Видео може да видите тук (скриха го, гадовете). Един готин факт е, че освен Oracle и SUN, единствената друга фирма, за която споменава, е MTel. Е, обърка името, но се поправи. (всъщност споменава и за IBM, Терадата и Нетеза, но само за да се хвали колко по-добре са Oracle от тях).

От пръв поглед се вижда ясно разликата с предишната – докато преди всичкия хардуер беше от HP (хайде, infiniband switch-овете бяха Voltaire), сега всичкият хардуер е на Sun. И понеже аз познавам доста слабо техните продукти, всичкият хардуер ми се вижда още по-„cutting edge“: 600 GB SAS Disks at 6 Gigabits/second, DDR3 memory, 40 Gigabits/second InfiniBand… За това с огромно съжаление ще преименувам името на презентацията си за есенната конференция на БГПО от „Living on the edge: Exadata adventures“ на простото „Exadata adventures“.

Ето и първите ми мисли след като изгледах видеото:
– излизането на HP от веселбата, за сметка на Sun, може да доведе до проблеми за българските потребители. Не знам кой представлява и сервизира Sun в България, но едва ли има капацитета на HP. Това нещо по договор трябва да се сервизира с 6 часа call-to-repair! HP Support, поне за хардуерни проблеми, е железен в БГ.
– ама хардуера на Sun наистина кърти мивки! Не само с тези FlashFire контролери (които сами по себе си носят доста benefit). Самия storage cell си е хем базиран на low-class сървър, хем пълен с хипер-производителни компоненти.
– честно казано, приказките за „First Database Machine for OLTP“ ми звучат маркетингово. И „старата“ ексадата е супер за OLTP (като хардуер). Има други проблемчета, които са малка спънка за масовото пускане на Exadata в OLTP среда (за някои от тях ще спомена в Трявна). В общи линии, зависи от средата.
– не стана ясно каква ОС се търкаля на cell-овете и на db nodes: Linux или Solaris. Ако са успели да подкарат техния си OFED на Solaris, ще е голяма далавера. Но подозирам, че още търкалят OEL, може би Exadata 3 ще е на Solaris.
– Основният проблем за масовото навлизане на Exadata 1 е това, че работи с Oracle 11.1.0.7, а все още голяма част от света е на Oracle 10.2 или 9.2 (има и на 8 и 7). Същото е и с Exadata 2 – тя работи с 11.2. Който ще е масов след 2 години, минимум.
– Адски съм любопитен как управляват „интелигентния“ FlashFire кеш. Exadata1 (почти) не използва паметта на cell-овете за кеширане. Ако новата версия на CellOS може да кешира в паметта, може и ние потребителите на „старата“ Exadata да се облажим

За сега – толкова. Ще видим отзвука по света. Stay tuned 🙂

P.S. Намерих и видеото

 Posted by at 11:17

  3 Responses to “Exadata Version 2”

  1. Яворе каква приблизителната цена на това решение?!

  2. По List price, цената на цяла машина (14 cell-a и 8 db nodes) e около $1.1 милиона за хардуер и $1.7 милиона за лицензи. Това си е безумна цифра, но и цяла машина може да понесе и безумно натоварване. Освен това, както знаеш, от list price може да се договорят значителни отстъпки, особено за лицензите. Може да се купят и половин или четвърт машина, или „базова конфигурация“ за малко над $100 000 (виж 17-ти слайд тук).

    А понеже компонентите са относително „стандартни“ (за разлика от Teradata, примерно), може да се купят само няколко Exadata cells и да се закачат на почти произволни сървъри. Това е това е т.нар. custom exadata configuration, каквато, първи в света, сглобихме успешно тук и за която ще говоря на сбирката на БГПО 🙂

Sorry, the comment form is closed at this time.