ян. 112011
 

Не знам дали помните, но преди 3 години се бях зарибил да си сглобя безшумен компютър. И даже успях, долу-горе…

Но минаха 3 години и видео картата Asus EN8600GT Silent, която и тогава не беше върховна технология, взе да отеснява. Аз не съм голям геймър, но пък имам голям монитор. Срамота е един път месечно да си пускаш някоя игрица, и да не използваш пълните 1080p. Пък и някои HD филми позасичат.

Но най-големият проблем е, че преди 3 години HDMI или не е бил измислен, или поне аз не съм го чувал. Та за това сега си пускам филмите на телевизора с DVI-to-HDMI преходник и един дълъг HDMI шнур. Обаче не мога да вкарам в него аудио сигнал – 8600 чипа на NVidia не е „чувал“ за такава комбинация (pun intended). Представете си сега един много качествен HD филм на HD телевизор, а аудиото идва от колонките на компа в другия край на стаята…

Та решил съм, набрал съм, искам да я сменям тая видео карта. И понеже ме издържа цели 3 години, смятам отново да заложа на комбинацията NVidia + Asus. И без това съм изгубил нишката на видео чиповете, поне производителя да си знам.

Разбира се, и дума не може да става за видео карта с подвижни части. Което ужасно ограничава избора. За щастие има поне една карта, която изпълнява моите въжделения, Asus ENGT240 SILENT/DI/1GD3. За нещастие Most не внасят тоя модел, а май огромна част от българския пазар на компютърни компоненти разчита на техните складови наличности. Няколкото online магазина, в които я има като артикул, пишат че е „изчерпана“.

Мога да си я поръчам от чужбинско, даже ще дойде на добра цена. Но ако, не дай боже, опра до сервиз, ще настане голяма драма.

И така, въпроса за един милион долара двеста лева е – има ли някъде в БГ тази или подобна карта?

 Posted by at 14:30

  7 Responses to “Мисия „безшумен“ – ъпгрейд”

 1. Защо не си вземеш някое ATI – при повечето от тях има вградена звукова карта и по HDMI-то си тече и звука.
  Разликата между nVidia и ATI най-осезателно е, ако използваш GPU оптимизирани алгоритми, което явно не е твоят случай…
  Например ASUS EAH5550 SILENT/G/DI/1GD2 или 5570 от същата серия.
  Другият вариант е да си купиш нормална карта и да и сложиш нещо от рода на Arctic Cooling Accelero S1 – ако имаш място в кутията

 2. В шоп.ред-спотс.ком, про-бг.ком и жаркомпютърс.ком пише, че ги има налични. Не вярвам да си пропуснал първите резултати в Г., но все пак.

 3. @chiliev: Интересно, в Жар на мен ми казва „няма на пазара“.
  А иначе магазина на Red spots явно не е закачен към склада им, защото се оказа, че всъщност я нямат налична
  Pro-bg също отговориха, че не е налична

 4. @singu: Хм, ATI също е вариант. Само се притеснявам 5550 дали не е слабичко (съдейки по цената), да не вземе след 1 година и то да отеснее. Но в краен случай и на там ще отида.

 5. Понеже и аз се бях засилил да си купувам видео карта без подвижни части и намерих ревю на една от тях, в което я оплюха че много грее. Проучи и този въпрос, предполагам от модел до модел има разлика в температурите 🙂

 6. ХДМИ съществува от доста преди 2008-а. Дори в България всички течнокристални телевизори имаха ХДМИ през 2008-а.

 7. Може и да го е имало през 2008 като стандарт при телевизорите, но моята карта (която 2008 не беше върха на сладоледа, ноцне беше и най-ниския клас), не го поддържа.

Sorry, the comment form is closed at this time.