Имаш ли бекъп?

 Без категория
мар. 222007
 

Любим цитат

Нямаш backup, докато не си направил restore

Толкова е вярно това твърдение!!! И се повтаря, в книги, в статии, лекции… И въпреки това има адски много отговорни организации, които си позволяват лудостта да правят някакъв бекъп без да го тестват.

И ето, случва се най-лошото. Важна система, публична, обезопасена. Резервен диск с копие на данните. И ленти с backup, които никой не тества.

Една нещастна вечер по грешка са изтрити данните И копието на резервен диск. Няма проблем, ще ги възстановим от лента, обаче… Лентовата библиотека не работи.

Какво следва?

70 души в продължение на няколко седмици работят извънредно, дори и уикендите, за да въведат изгубената информация от хартиените оригинали. 220 000 долара загуби. И след като всичко се нормализира, се прави качествена бекъп стратегия, включваща и периодичен тестов recover.

 Posted by at 17:57

  3 Responses to “Имаш ли бекъп?”

 1. Това май е най-добрия начин да се научи една организация, че освен да се наливат пари в IT трябва и акъл 😉
  И това е със всяко едно нещо – сигурност, backup, непрекъснатост на услугите…

  Това ме подсеща, че тази година и аз не съм тествал лентите … ще заформя едно restore парти скоро 🙂

  Аз писах…
  😉

 2. Мн хубава статия… обаче аз неразбирам многo от тoва което го пише а ми се струва интересно…. просто исках да попитам дали може някои да ми каже някакъв пример кога се прави backup и кога – репликация??
  Благодаря Ви

 3. Ами как да ти кажа… Те двете неща имат различни цели.
  Първо, винаги трябва да имаш backup, тук никой не спори.
  Репликацията е нещо съвсем друго и не може да замени backup-а. Или поне би било твърде сложно и скъпо. Малко като вместо да си носиш резервна гума, да имаш резервна кола, която виднаги да се движи зад теб. Става, ама… Едно, че е малко скъпо и сложно за поддръжка, и второ – като спукаш гума, първата кола трябва да я зарежеш и да се качиш във втората. Нещо като разхищение се получава…

Sorry, the comment form is closed at this time.