юни 042007
 

Днес се явих на изпит 1z0-040 – Oracle Database 10g: New Features for Administrators Release 2. И направо го отвях – 93% (при минимум за успех 73) за 40 минути (при максимум 105). Излишно се притеснявах, че материала е твърде много. Оказа се, че има въпроси главно за ASM, Job Scheduler, RMAN, Flashback, VPD и Auditing. Имаше и 1-2 въпроса за VLDB. Нищо за Secure Backup.

Сертификацията на Oracle е полезно нещо. Миналата седмица спорихме за това в Oracle-L. От една страна, сертификата OCP започна да означава все по-малко. Разни момченца и момиченца, с добре тренирана студентска памет научават материала и вземат сертификата, без да имат какъвто и да е реален опит.

Но за професионалист с опит изпита е много важен. По-точно ученето за изпита. Защото може да бъдеш добър DBA и да знаеш 40% от възможностите. Или да си успешен Oracle 10g DBA със знанията си за Oracle 8i. По време на подготовката за изпита разширих хоризонта си драстично. От години работя успешно на 10g, чета статии, документация, срещам се с реални проблеми. Сега, са 1 месец, научих поне още толкова. И сега знам как да си направя живота по-лесен.

Освен това сетификацията ми носи добавка в усмивката. Сега съм една идея по-усмихнат. Носи ми и финансов бонус от работодателя 🙂

 Posted by at 17:36