Хайде някой да ми каже, че сме зле!

 Общи  Коментарите са изключени за Хайде някой да ми каже, че сме зле!
юни 142007
 

Заплатите ни са малки, цените се вдигат, покупателната способност намалява, безработицата е висока. Най-бедните сме в Европа и няма оправия. С настоящите темпове ще ги настигнем след 30/50/100 години… Глупости!

Преди 10 години, във Виденовата зима заплатите в повечето фирми не се даваха, а където ги дават – по-добре да е сутрин, че до вечерта се обезценяват. Баща ми ходи с велосипед посред зимата на 10 километра да купи малко по-евтин хляб. Тов беше тук, и само преди 10 години.

Сега, в Зимбабве инфлацията за тази година е 3 714%. Бизнес сделки се правят с валидност 1 ден или дори 1 час. Някои фирми плащат на работниците си с храна, защото парите просто вече нямат смисъл. Магазините вдигат цената двойно два пъти в месеца. Експоненциалния растеж на цените може да доведе до над 500 000 % инфлация до края на годината. Доставчиците на електричество и вода са фалирали. Режима на тока е жесток, захранването се пуска само 4 часа дневно. 1 от 5 възрастни има работа. И президента Робърт Мугабе твърди, че за това са виновни западняците, които „искат да свалят правителството, което конфискува земята на белите“.

***

Гледам по всяка от 20-те (предполагам) български телевизии как разни хора плачат колко сме зле. Ми аз съм добре. Има доста хора, които са по-добре от мен. Има ужасно много хора, които са по-малко „добре” от мен. Но, загледан в 29 инчовия си телевизор, излегнал се на хубавата си спалня в хубвата си квартира, пред която съм спрял хубава (е, вярно – старичка) кола, и след като съм ял хубава храна и знам, че и утре ще ям добре… Някак си не вярвам, че „България е много зле”. Може би „сит на гладен не вярва”, знам ли. Но аз предпочитам да оценявам това, което имам. Не това, което нямам.

 Posted by at 15:29