дек. 202006
 

Е, добре. Аз не съм дизайнер. Не мога да кажа, че имам набито око или съм изследвал дълбоко потребителските желания.
Но напоследък ми става все по-неприятно да ме изненадват с „страхотен модерен интерфейс”. И докато тези вопли за криворазбрана красота избиваха предимно в малки безобидни програмки като разни медиа плеъри и други такива – ок, просто ги избягваш. Но този блог ме ужаси с поредицата „Събрани съчинения относно интерфейса” на Microsoft Corp.
Явно тази година дизайнерите на интерфейс в Microsoft, които винаги са ме радвали с полезността и стандартността на направените от тях неща, са били уволнени до един и на тяхно място са наели кой-ли-не. Защото от дизайна на интерфейса на пуснатите тази година продукти на MS няма 2, които да си приличат (или да спазват стария стандарт):
Office 2007
Windows Media Player 11
Windows Live Messenger 8
Windows Photo Gallery
Windows Live Mail Desktop
Internet Explorer 7
Дали с възрастта ставам прекалено консервативен? Не знам. Но мисля, че идеята за стандартен интерфейс е една от най-добрите характиристики на Windows-базираните приложения. Или поне беше. Но вече границата между „красиво“ и „удобно“ отива все по-блозо до кича. И докато това ставаше в Winamp, BSPlayer и т.н. – OK, опитват се да блеснат. Но MS се готвят да заровят един от най-големите си козове в играта с Linux и Open source – това, че хората са свиканли с Windows, свикнали са с Office и се чувстват комфортно когато работят с тези приложения. Not any more, явно.
Очаквам скоро всяка програма да има свой набор от клавиатурни шорткъти – копирането може да става с Ctrl+j в Office приложенията и Shift+Alt+F7 в Outlook.

 Posted by at 15:28

  One Response to “Интерфейс”

  1. Мда от MS се чудят какви врътки по интерфейса да измислят , за да оправдаят новите версия на продуктите си, особено когато някои от тях са чакани 5-6 години

Sorry, the comment form is closed at this time.