Oracle VM

 Без категория
ное. 152007
 

Днес научих за нова бомба на пазара, пусната от Oracle – Oracle VM. Това е софтуер за виртуализация на хардуера, който се инсталира върху „голо желязо“. Интересното е, че не мога да намеря от къде са го купили. Според рекламите му описания, този продукт е „three times more efficient than the other, leading server virtualization product“. Това веднага показва, че това не е копие на някой друг „leading server virtualization product“, т.е. не е VMWare или Xine. Нещо повече, Oracle VM се опитва да открадне дял от пазара на най-добрия продукт на VMWare, с който до сега бяха „приятели“ (имат споразумение за взаимна поддръжка) – VMWare ESX Server, който също се слага направо върху хардуер, но струва доста. Oracle VM се разпространява безплатно, а поддръжката му струва от $499 на година за сървър с до 2 процесорни сокета, до $2997 за 3 години за машина с неограничен брой процесори.

Продуктите, които се съпортват под Oracle VM са доста:

Oracle Database 10g Release 2 and Oracle Database 11g Release 1
Oracle Application Server 10gR2 and 10gR3
Oracle Enterprise Manager 10.2.0.4
Oracle Berkeley DB 4.6
Oracle TimesTen 7.0.3.1
Oracle E-Business Suite 11.5.10 and 12
Oracle PeopleSoft Enterprise 8.4.x and 9.0
PeopleTools 8.49.07 and above
Oracle Siebel CRM 8.0
Oracle Hyperion 9.3.1

Дори има план да се поддържа Oracle RAC, някъде през 2008 (календарна) година. През 2008 се очаква и управлението да се поеме от Oracle Enterprise Manager – за сега е от отделен web сървис.

От хардуерна гледна точка „партньори“ на продукта са AMD, Dell, Emulex, HP, Intel, Liquid Computing, NetApp, Pillar Data Systems и Qlogic, като се очаква да стават повече. По принцип операционните системи, които могат да се търкулнат върху Oracle VM (guest operating systems) са следните:

Oracle Enterprise Linux 4 and 5;
RHEL3, RHEL4 and RHEL5;
Windows 2003, Windows Server 2003 and Windows XP are supported on HV capable hardware.

Има обаче една уговорка:

Currently, Microsoft Windows runs significantly slower on Oracle VM than it does on native hardware. However, Oracle is developing paravirtualized Windows drivers that will substantially improve the performance of Windows on Oracle VM.

С други думи, за сега става само за инсталиране на Linux (или за тестове).

 Posted by at 14:46

  One Response to “Oracle VM”

  1. Oracle VM е базирана на XEN HVM версия 3.1.1.
    По тази причина има висока скорост за Linux гости (паравиртуализация).
    Аз ползвам opensource xen 3.3.1 + нормален Dom0 линукс.

Sorry, the comment form is closed at this time.