Oracle VM – подробности

 Без категория
ное. 162007
 

Излязоха малко подробности около Oracle VM. Оказва се, че за база са взели Xen, закачили са го върху своя Linux (който е копие на RHEL) и са направили цялата работа ужасно оптимизирана. Постигнали са това с промяна на подхода като цяло – няма Linux, идващ с една торба софтуери и Xen между другото. Не. Има едно ядро (2.6.18) и върху него е виртуализацията. Нищо друго.

Лиценза е „Fedora style“, което е хубаво; ако искаш – ползваш, оправяш се сам, никой няма да те гони. Плащаш само ако ти трябва съпорт.

Като цяло идеята е да конкурират директо набиращият все повече сила VMWare ESX Server (нещо, което ползваме и при нас). Изобщо не се занимават с безплатния VMWare Server или VMWare Workstation. Microsoft VirtualPC също не им пречи – просто това не са системи, върху които някой пуска сървъри в production. Целта е да се прилапа точно обособения от ESX пазар, който преди ESX дори не съществуваше.

Поддържаните сториджи (един много важен въпрос в този тип виртуализация) са „anything supported on RHEL5“.

Явно много са бързали, защото има недовършени неща. Плана е цялата инфраструктура да се управлява от OEM Grid Control, но това ще се случи през 2008. За свега има standalone конзола за управление върху management сървъра. Работи се интензивно и по поддръжката на RAC върху Oracle VM (само не мен ли тези две технологии ми се струват противоречиви?). Поддръжката за Windows, изглежда, не е приоритет; за сега работи бавно и направо си казват „If you have a Windows system you are currently better running on ESX until we have the drivers to make Windows run faster“.

Аз лично съм много заинтересуван от тази посока на развитие. Представете си – инсталирам си на една виртуална машина нещо (примерно Linux + Oracle + AppServer + …), конфигурирам го, настройвам му всичко, пачвам, записвам на DVD и… когато ми потрябва, за тест, за production, при нас, при клиент, където и да е, просто го стоварвам от DVD-то и то тръгва. В Production! До сега този подход се използва (все повече и повече) за тестови и демо постановки. А сега ще имаме HAL на N-та степен 🙂

 Posted by at 12:16

Sorry, the comment form is closed at this time.