Авг. 072008
 

Вчера смело се набих между шамарите като си позволих да критикувам свещената идея за лепенките „паркирал си като идиот”. Доста помия се изля по мене, дано да е за добро.

Останах доста неразбран. Както писах още вчера, признавам, че има коли, на които аз с удоволствие бих залепил такава лепенка. Но в блога на Мирчев се говори за „отстояние от 1,5-2 метра”, което е практически невъзможно. Нека се уважаваме взаимно. Сутрин като паркирам пред офиса, аз гледам да съм на ръба на тротоара. Дори ако трябва, правя няколко маневри, за да застане лявата ми гума на края. Вчера като си тръгнах от офиса погледнах колко място съм оставил за минаване – ами над 1.20 метра е. Но няма как да е 2 метра.

Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му, в израз на безсилие при налагане на контрол, стават все по-безумни. Всъщност, по този закон идеята е винаги да си в издънка. Всеки шофьор знае, че спрат ли го катаджии, ако искат, има за какво да го глобят. Примерно, абсурдни са текстовете за глоба за неизмита кола. По какъв начин преча аз на другите участници в движението, ако колата ми не е измита? Други абсурди са, примерно, знаците за ограничения от 70-80 км/ч по някой булеварди в София (Цариградско, България…). Нали по закон в населено място максималната скорост е 50 км/ч?

В едно възпитано общество законът се спазва по 3 причини
– добър контрол, наложен от съответните органи
– добър закон, който е възможен за спазване
– отхвърляне на тарикатите от самото общество

При нас контрола е плачевен – за всичко, не само за ЗДП. В безсилието си да наложат закона умните ни депутати (които всеки ден ни дават личен пример как се спазва закон чрез гласуването с лични карти) правят все по-драконовски ограничения, които стават практически неизпълними. Просто за да ди наложат да живееш с мисълта, че си виновен по default и трябва да си по-внимателен, иначе ще те глобят 100000 лева и ще лежиш в затвора за 100 години.

Да, ама идва един момент, в който ти писва да живееш в страх и си казваш „е*ал съм му майката, така и така съм виновен, ще си правя каквото искам”. Тук е времето, в което процъфтява тарикатлъка. Той закона така или иначе няма как да го спазиш, я си карай като ти е кеф, другите да се оправят.

И идва следващото ниво на надлъгване. На всички е ясно, че в законите има абсурди. За това дори полицията, която трябва да налага закона, не го прави в цялата му тежест. Примерно позволява движение с 80 в населено място. Друг пример е наличието на знак „забранено паркирането” пред офиса, който не се спазва. Защото просто няма как да изчезнат всичките тези коли.

В този момент на полу-беззаконие се вижда разликата между съвестния и тариката/вандала. Аз може да направя 3 маневри, ама спирам така, че да може да се мине с количка. Не спазвам точно буквата на закона, но се опитвам да не нарушавам живота на другите. Защото закона не може да ме спре – каквото и да направя, аз съм в издънка. Това, че не спирам като арабин в пустинята не е плод на закона, а на собствения ми морал.

Обаче има джигити, които нямат морал, не се съобразяват и спират кофти. И идваме на следващото ниво – саморазправата от страна на тези, които смятат, че им навлизам в личното пространство и имат (законово) право да ме наранят за това. Идеята в началото е добра – съвестни пешеходци лепят стикери на джигитите, които са спрели наистина идиотски.

Обаче! Джигитите не са само сред шофьорите – има ги и при пешеходците. И те почват да лепят на всеки, който не е успял да „осигури нужното отстояние от 1,5-2метра”. Защото по закон аз съм виновен. И го лепят не само на стъклото (както препоръчва производителя на стикера), а и върху боядисани части. Както пише в един коментар тук

страхотно
дано лепилото е трудно за премахване

Идеята на пешеходците-джигити е да ме накажат за това, че не съм изпълнил техните изисквания. И в желанието си да ме накажат те ще ми лепнат тая лепенка там, където ще ме заболи най-много (а не там, от където мога лесно да я премахна).

И какво става? Аз се старая, по собствените си разбирания, да спирам без да преча. И се оказвам с лепенка, която ми прецаква колата. Както писах по-горе, аз не спирам според закона (защото така или иначе съм виновен). Но от този момент нататък аз съм виновен и при спазване на собствените си морални норми.

Е това е момента, в който мога да си кажа „е*ал съм му майката, така или иначе ще ми прецакат колата, няма какво да се старя толкова”. И да почна и аз да спирам като джигит.

* * *

Има малка полза от помията, която изтърпях вчера. На страничката „като идиот” има текст, който призовава за въздържание от „вандализъм над чужда собственост”. Появиха се и разяснения кой, точно, заслужава такъв стикер. Но дали това ще спре пешеходците-джигити, вдъхновени е своята сила за безнаказана саморазправа… Е, дано да спре поне някой.

p.s. Преди някой да скочи да ми преиначава думите и да казва, че призовавам за анархия и беззаконие, да помисли над следната подробност: като пешеходец аз съм един от малкото балъци, които спират на червено от пешеходен светофар, дори и да няма коли и да може да се пресече безопасно

 Posted by at 9:41

  44 Responses to “Лепенки за идиоти, част 2”

 1. Пожелавам късмет на селяните лепящи стикери. Ще имат нужда от него, когато попаднат на правилното място. И дано стикерите са мекички да им влязат без проблеми по тъмните места.

 2. Здравей отново Яворе!

  Отново съм принуден да ти обърна внимание, че подаваш невярна информация. Призивът за въздържание от вандализъм над чужда собственост си е на мястото от самото начало на съществуването на сайта. Това, което добавих вчера, е разяснението с трите прояви на идиотско паркиране, които заслужават стикер. Направих това за такива като теб, които гузни-негонени се хващат за двата метра отстояние.

  Също така ти обясних, че стикерът НЯМА КАК да повреди боята на автомобила, но ти продължаваш упорито да си настояваш, че това щяло нещо си да повреди. Още повече, твърдиш НЕОСНОВАТЕЛНО, че стикерите се лепят по други части на колата, освен по стъклата. Ти някъде така залепен стикер виждал ли си, или пишеш по инерция?

  По повод коментарите относно силата на лепилото и твоите „опасения“ от което – лепилото е силно, но се маха без да оставя следи. Както писах и преди, отделих много време да търся подходящия материал. Но ти продължаваш да си настояваш на твоето, без да си видял такъв стикер… аз даже ти предложих да ти изпратя стикери, за да се убедиш в твърденията ми сам – ти прие ли? Очевидно е, че не приемаш каквито и да е чужди аргументи, жалко за теб.

  Към г-н Чорбаджийски: да сте жив и здрав!

 3. ivo mirchev kupi si kola брат ми вече в борово ниама миасто по тротоарите тои ми говори за 2 метра

  а си ми залепил колата а съм ти натрошил зъбките потен планинар

 4. @kato-idiot.com admin – Явно имаме някакво разминаване в комуникацията. Не съм видял обяснението за това, че „стикерът НЯМА КАК да повреди боята“ – ако знаех, нямаше да пиша такива неща. Също така, предложението да ми изпратиш стикери бих го приел поне като положителен знак… ако го бях получил. Но уви, това също не е стигнало до мен.
  Аз не мога да ти докажа, че стикерите се лепят на произволни места. Надявам се с полемиката, която предизвиквам, повече хора да се замислят. Но и ти не можеш да гарантираш, че няма някой джигит да го лепне където не трябва, нали? 🙂

 5. за това сме на тоя хал – куцо и сакато си мисли, че разбира повече от хората, писали закона.

  ако паркираш като идиот, трябва да си готов да си понесеш последствията.

 6. Да, Пламене, за това сме на тоя хал.
  А черното е само черно, както и бялото – само бяло. Лошите са лоши, а добрите – супер добри. И ти, естествено, винаги си прав. И никога не си нарушил нито един закон или наредба, нали?

 7. @kato-idiot.com admin – прерових си коментарите и мейла, не намирам нищо за лепилото. Кога си писал за него?
  Сега, евала ти казвам за добрата подготовка, но нямаше как да зная за нея предварително, нали? Щях да бъда много по-спокоен ако беше споменал на сайта, че твоите стикери не нанасят щети защото лепилото е еди-какво-си и фолиото тоже. Можехме да си спестим маса нерви…
  Но не се отказвам от позицията си, че крайностите в двете посоки (джигитско паркиране / джигитска борба с паркирането) са вредни и не носят нищо хубаво.
  И на края – не си мисли, че съм повел кръстоносен поход срещу твоя сайт – дори одобрявам идеята, след като научих подробности (макар и да ги научих по трудния начин). Възроптавам, обаче, срещу похватите на някои твои поддръжници.
  С тази полемика се опитвам да ги накарам да мислят преди да лепнат стикера. Защото смятам, че в твоя сайт има недостатъчно предпоставки за замисляне преди действието.

 8. В пост 31-ви по другата тема бях писал да ти пратя стикери, но явно съм го изтрил преди да публикувам. Предложението ми към теб обаче важи, пиши ми на адреса от този коментар и още днес ще ти пусна по пощата 10 стикера, за да се убедиш за себе си колко безобидни или вредни са те.

  Въпреки това не съм съгласен, че на сайта липсва информация за самите стикери. На страницата http://kato-idiot.com/solution.html пише черно на бяло:
  [quote]Стикерите са отпечатани върху жилаво винилово фолио и се отлепят изцяло, без да се късат или да оставят лепило, даже след като ги е навалял дъжд. Свалянето им от стъклото със сигурност не е най-лесното нещо на света, но те не оставят трайни следи по автомобила. Ние искаме да отправим към шофьора запомнящо се послание, без да съсипваме личната му собственост![/quote]

  И най-сетне, за „мои поддръжници“ смятам тези, които са си поръчали стикери, а не всички онези, които коментират какво било лепилото и не знам още какво. Според мен човек, който изпраща 20 лева на непознат, за да получи възможност да залепи стикер на нечие стъкло, вместо просто да грабне първата тухла, която му попадне, не действа първосигнално. Ако продължаваш да отстояваш тезата, че давам зареден пистолет на бебе-пеленаче, просто няма как да те убедя в противното.

 9. @ Георги:

  Бих искала да попитам ще си промениш ли мнението си, ако на съпругата ти и се наложи да заобикаля кола, паркирана от „идиот“, слизайки на улицата, като в този моменти на двайсетина сантиметра от количката (и детето) профучи още един „идиот“ с около 60-70 км/ч?

  Само питам….

 10. айде и аз да се разпиша, като участник вчера.
  Не знам какво наричаш помия – отново прегледах коментарите от вчера и не мисля, че някой от привържениците на лепенките като идея да се е държал дори агресивно. Разбира се, може да има коментари, които си изтрил, за които никой освен теб да не знае, но все пак вчера на няколко пъти гледах коментарите и „помия“ нямаше. Единственото, което виждам и видях е опит за дискусия, в която ти си циклиш на твоето. Другото, което видях са няколко човека, начело с Георги и този анонимния, които обясняват цветно какво щяло да стане, ако хванат някой с лепенки до скъпоценната си кола… Пак казвам – господа, пробвайте. Само не забравяйте, че саморазправата се преследва и наказва от държавата. Да не говорим, че не сте най-голямата мечка, ходеща из гората 😉
  Освен това смятам, че имаш основна нужда да прочетеш правилника отново – най-малкото коментара ти за ограничението от 50 км/ч в град е тъп – в правилника изрично си го пише в чл. 73, ал 2 – 50 км/ч са валидни, само когато няма друго ограничение.

 11. anon, аре да видим на мен как ще ми потрошиш зъбките, кажи къде ти е колата да идвам!

  Яворе, на теб кой ти е казал че с колата можеш да си спираш където си искаш, примерно точно пред офиса ти? Щом няма ~два метра място на тротоара, няма да спираш! Ще спираш само където не нарушаваш закона. Много странно е разбирането на ганьо балкански, че може да се навре с колата си, ако може и в …

 12. Джонев, на теб кой ти е казал, че можеш да лепиш разни лепенки където ти хрумне? Щом не е твоя собственост, няма да лепиш върху нея! Много странно е разбирането на ганьо балкански, че може да раздава ред и справедливост според своите лични виждания.
  С риск да се повторя, искам да помоля за уточнение и от тебе – ти никога не си нарушил нито един закон или наредба, нали така?

 13. много ърбън робинхудовци, много нещо, бряяя

 14. Така е, пич. Като изразиш мнение, което не съвпада с мнението на стадото, трябва да си готов да те изкарат най-черния дявол в страната. Пък всички, дето пишат, са светци (естествено)

 15. Да, след като нарушаваш закона, ще раздавам ред и справедливост. Защото ако чакам общината или съда да го раздаде е все едно да чакаш от умрял писмо 🙁 И точно ще го залепя върху боята, за да се научиш следващия път къде е разрешено да се паркира.

  Пак те питам, кой ти е казал че ти трябва да си паркираш колата пред/до офиса на тротоара? Офис сградата няма ли подземен/надземен паркинг, няма ли синя зона/служебен абонамент, няма ли друг платен паркинг? Или ти искаш колата да ти е точно пред офиса да си я наглеждаш през прозореца и да се си движиш много зад**ка от колата до офиса, нали?

  ганьо балкански трябва да разбере, че пешеходците и градския транспорт са с предимство винаги! Няма такива неща като баланс, компромис, метър и двайсе, метър и трийсе.

 16. „И точно ще го залепя върху боята, за да се научиш следващия път къде е разрешено да се паркира“

  Да, именно. Точно това имах предвид и аз.

  Няма такива неща като баланс, компромис, метър и двайсе, метър и трийсе

  Да, никога не е имало нужда от компромис. Компромиса е лошо нещо. Единствено справедливостта има значение:

  ще раздавам ред и справедливост. Защото ако чакам общината или съда да го раздаде е все едно да чакаш от умрял писмо

  Go, Zorro!

  Кефи ли те това, kato-idiot.com admin?

 17. @ани (n9): Не.
  @джонев: Евала джонев къртиш. В моето село имаше едни с твоята фамилия, хората точно като теб звучаха. Да имаш връзка из пазарджишкия край?

 18. Не, не ме кефи, Яворе – Джонев още не си е поръчал стикери… 🙂 Като се замисля, нито пък ти, въпреки неколкократните ми покани. Май предпочиташ да раздуваш за вредите от стикерите „на сухо“, без да си ги видял никога. Е, в крайна сметка блогът си е твой, прави каквото искаш.

  И вие, г-н Чорбаджийски! Ето как накрая си признахте сам, че сте селянин от пазарджишкия край. Да Ви пратя и на Вас няколко стикера да самоизпълните пожеланието от първия Ви пост по темата? 😀

  Благодаря на всички за рекламата на сайта, която ми направихте!

  Чест и почитания,
  Иван
  администратор
  KATO-IDIOT.com

 19. @kato-idiot.com admin: имам чувство, че двама души пишат с тоя псевдоним и от твоето IP. Единия отговаря долу-горе аргументирано и говори разумно. Но последния пост няма нищо общо с това. Стила на последния коментар е коренно различен от предишните:
  – вкарва тезата „естествено, че става дума само за пари“
  – вкарва детински обиди, вместо разумни аргументи
  – поставя подпис
  А за щедрото предложение да ми изпратиш малко да ги видя – благодаря, но наистина смятам да се уредя по друг начин.

 20. Не са двама души, Яворе… просто мислех предишния ми пост да бъде последен по темата в твоя блог, а и си имам име, което не крия.

  Разумните аргументи се изчерпаха в момента, в който някой почна да говори за завиране на разни неща някъде. А с тебе за какво повече да споря, като не мърдаш и на милиметър от позицията си?

  Специално за г-на Чорбаджийски ме досмеша как почна да обижда на селянин и после заговори за своето село. От постовете на този човек вони на простащина, но единственият прилягащ мене начин да отвърна е с хумор и ирония.

  Другото за вкарването на тезата за парите е пълен булшит, колкото и да ти се иска да е така. Просто за съжаление отново не разбираш какво искам да кажа, даже когато се шегувам. Лицето „Джонов“ може да говори каквото си иска в този форум и вероятно го прави само за да нажежава атмосферата, но аз не мога да го припозная в никой от хората, които са си поръчали стикери от мен до този момент, така че колкото и да ми пробутваш тезата за лудите и аз дето раздавам бензинови горелки, не минаваш.

  За уреждането по друг начин не разбирам какво имаш предвид, но и виждам, че просто не желаеш да направиш каквото и да е, ако има шанс това да те накара да промениш позицията си. Засега нещата остават на твоята хипотеза (неподплатена с реални доказателства, понеже през живота си не си виждал или пипал моя стикер) срещу моята дума. Е, те разумните хора ще видят за какво иде реч.

  Иван
  администратор
  KATO-IDIOT.com

 21. Еее, Иване… Приказки като

  евала ти казвам за добрата подготовка

  или

  не си мисли, че съм повел кръстоносен поход срещу твоя сайт – дори одобрявам идеята, след като научих подробности

  не показват ли, че мръдвам поне малко? Айде сега, ще се обиждаме на тролове…

 22. Иване, колко души са поръчали стикери до момента и какво е общото поръчано количество?

  Между другото, надявам се осъзнаваш, че насърчаването на агресия и самоволни изблици на такава не те прави особено изряден според буквата на закона, която толкова много се спряга тука. На мен лично би ми било интересно какви действия би предприела държавата срещу подобни анархични подстрекавания.

 23. Няма и да поръчвам лепенки, същата работи върши ключ или джобно ножче, с последното могат и други поражения да се направят.

  Не разбирам какъв ви е проблема? Нали се пипат само неправилно спрели коли. Спирай си правилно и няма да имаш ядове от ядосани пешаци.

  @Георги Чорбаджийски, нямам общо, явно е съвпадение.

  Правата на човек свършват там, където започват правата на другите. Не нарушавай моите права и аз няма да нарушавам правото ти на собственост.

  Тротоарите са за пешеходци, улиците са за хората!

 24. @pro01: До момента съм отпечатал 2500 стикера и съм раздал грубо две трети от тях. До момента съм изпратил стикери на около 150 човека. Преди да се захвана с тази работа, съм си дал ясна сметка какво правя, а ИМЕННО да заменя изблиците на агресия със закачка, надявайки се, че неизрядният шофьор ще се засмее, ще каже „да бе, прав си“ и ще почне да паркира по-добре. За съжаление има и хора с възгледите на Джонев, но това дали той утре ще съсипе нечия боя с джобно ножче нищо общо с моята кампания, която призовава точно към обратното.

  Нищо анархично няма в това да лепиш стикери, нито е забранено със закон (няма нужда да се хабиш… консултирал съм се с юристи). Прочети внимателно сайта, ако не си го направил вече, и ми посочи къде има и грам агресия или подстрекателство. Сайтът е създаден и списван по този начин именно за да бъде максимално ясно посланието на кампанията. Ако ти не разбираш смисъла, съжалявам за теб, но по всичко личи, че си в малцинството!

  @Явор: ще приема, че има промяна в позицията ти, ако видя да оспориш собствените си твърдения в постовете в блога, че правя всичко за пари, изземам функциите на държавата по наказване на шофьорите и съзнателно повреждам нечие имущество чрез стикерите, които раздавам. Ако постнеш и трета част в блога си, където да изразиш промяната в мнението си на база получената допълнително информация също толкова публично, колкото пишеш, че аз съм вътре само за парите, съм окей. В противен случай нещата си остават на ниво разговори под черта. Това не го приемай като поставяне на условия, защото блогът си е твой и решението какво да пишеш в него си е само твое, но така ги разбирам нещата аз.

  Поздрави,
  Иван
  администратор
  KATO-IDIOT.com

 25. Смисъла не ме интересува. Като шофьор и пешеходец 100% схващам идеята на Явор и също така 100% я подкрепям. От години се опитвам да карам като хората, обикалям като капут по 40 минути, за да намеря свободно място, дори и на 10 минути пеша от местоназначението ми и определено ми е неприятно, когато виждам качени коли по тротоара. Като съм пешеходец, съм точно един от няколкото, които чинно седят на червения светофар, ползвам си подлезите и обикалям от майната си, за да не създавам предпоставки за драми. И накрая като видя подобна инициатива, и по-скоро, подобни адоптирания на инициатива, и аз си задавам въпроса от къв зор го правя изобщо. Но знам за себе си отговора – защото ми е окей така и се чувствам добре да давам позитивен пример! Много по-вероятно е ИНТЕЛИГЕНТНИЯ човек да приеме позитивната стимулация. Естествено, милиционерския подход е чудесен за агресивни киселяци. И практиката го доказва. Ако в този случай всички пешеходци можеха да си позволят кола, нямаше да има тъпанарски изказвания и толкова повърхностно мислене. Но те не могат. Като не можеш да си позволиш нещо се озлобяваш срещу онези, които могат и почваш да си търсиш причини да ги ебаваш. Класическото верую на селяндура. Нормално. В тъпа държава тъпо мислене. Затова накрая ще останете две групи хора тук – селяни, които не признават нищо и други селяни, които киселеят на първите. Бийте се, колете се, оправяйте се както намерите за добре.

  И ей така за фън обърнете внимание върху следния интересен факт – в София недоволните и закачащите на подобни инициативи са предимно наскоро преселили се чобани. Nuff said.

 26. @pro1: продължаваш да говориш за мен като за пешеходец, явно не си прочел, че шофирам ежедневно. На мен тъпанарски спрелите идиоти, които запушват алеите в триетажния паркинг на мола на Стамболийски ми пречат като шофьор, а не като пешеходец, защото като пешеходец нямам работа в паркинга. Днес разлепих стикери на пет тъпака, които бяха спрели с по две колела качени връз бордюра, един срещу друг от двете страни на автомобилната алея, правейки двулентовия път еднолентов. И всичкото това при наличието на ТРИСТА ТРИДЕСЕТ И ПЕТ свободни места според брояча на бариерата.

  Също така, никой не е казал, че стикерите се радват на популярност само в София. Имам поръчки и от Пловдив, Бургас, Варна, Русе и над двадесет други населени места, предимно областни градове. Не разбрах само откъде ти така авторитетно се изказваш кой се бил закачал за инициативата, сякаш ми гледаш логовете на сайта. И Явор си измисля някои неща, та и ти покрай него. Много интелигентен начин да спориш, няма що.

  Коментарите ти кой бил селянин и кой бил интелигентен просто ги пращам по дяволите.

  И двамата с Явор повтаряте като папагали, че някой щял да ви лепне стикери, въпреки че вие видиш ли сте изрядни шофьори. Сякаш фрапантните прояви на шофьорски идиотизъм са толкова малко, щото да тръгнем с рулетките да мерим два метра отстояние и да ви лепим стикери, защото сте спрели на метър деветдесет и пет от стената. Дребнавост, та дребнавост.

 27. Чакай малко. Аз може и да съм смекчил позицията си, но не съм я обърнал на 180 градуса. Иска ти се, явно, да си посипя главата с пепел и да ти ударя една реклама.
  Признавам, че се подпалих доста от блога на Мирчев и се изказах твърде рязко, без да съм запознат със конкретиката. Но като цяло съм прав, и не само Джонев го доказва.
  Аз говоря за балансирана позиция, за компромис. Не казвам, че съм изряден – напротив, обяснявам доста точно къде и колко не съм. Всъщност ти четеш ли изобщо, или само минаваш по диагонала и кометираш? Баси, омръзна ми да цитирам написаното по-рано от мен.
  Хм… май точно ти имаш проблем с бетонираната позиция и повтарянето като папагал.

 28. Да и добре, че има такива като Джонев, за да внимавате къде паркирате понякога и барем да се замислите какво може да се случи със скъпоценната ви таратайка.

  В нормалните столици центъра е ограничен за коли и се пътува с метро/трамвай. ганьо обаче иска да си домъкне гъза с колата ако може и вътре в сградата да влезе, в краен случай точно на входа да паркира. Чакай бе аланкооо, в центъра се движат 14 трамвайни линии (1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 18, 19, 20, 22), 7 тролейни линии (1, 2, 4, 5, 8, 9, 11) и метро!

 29. […] Като идиот (махам ти линка, щото си робот, брато) е инициатива, която те кара да си купиш стикери, за да ги лепиш по хорските коли. Стикери с нахално-агресивно съдържание. Колко ли нахъсан киселяк трябва да си, дееба… А и вече сме я виждали тая инициатива. Умря бързо. И от кога дребното хулиганство е начина за справяне с проблемите? За интересни позиции по темата и реална демонстрация какво е радиоточка-робот, следете тази дискусия. […]

 30. Джонев, ти в колко, точно, „нормални столици“ си ходил? Ама не за ден-два, а да поживееш, да ги усетиш. Щото си запознат, явно…
  Обясни, като си запознат, в „нормалните столици“ лепят ли разни гневни граждани стикери по колите на хората?
  Кажи ми в тези „нормални“ столици колко време отнема на един нормален служител да измине точно 10 километра с градски транспорт, от жилището си до офиса? Щото аз точно толкова минавам, за 1 час и 10 минути с автобус. Което не е приемливо за мен. С нетърпение чакам метрото да дойде и да ми стане неизгодно (от към време) да ходя на работа с кола. Ама на, пусто, не идва…
  Някой каза, че за да спрат задръстванията трябва да бръкнат на хората в джоба. Но минуса не е единствения начин да се наклонят едни везни. Аз си плащам и бих платил и повече, за личното ми време. Ако ми е по-изгодно с транспорт – няма да ходя с кола. Да не мислиш, че съм хамав, да ходя с кола (да хабя нерви и бензин) ако имам удобен транспорт? И ако следиш блога ми знаеш, че аз не рева срещу „скапания градски транспорт“. Осъзнавам, че в настоящия момент толкова могат – толкова правят.
  Осъзнай и ти, че нито с лепенки, нито с ключа или джобното ножче ще смениш всичко за една нощ.
  За мен една от големите и трудни промени, които може да пооправят бозата, в която живеем, е да се научим да се уважаваме. Щото ако всеки гледа да изръби другите, няма да мръднем напред. Ама много се разводни темата…

 31. Тук пак някакви напразни напъни…
  За справка на един от коментаторите – карам Citroen Xsara комби. Проблеми с паркирането имам редовно. Уважавам пешеходците, обаче! Когато не мога да осигуря нужното разстояние от сградата до моя автомобил просто не го паркирам. Не ми се живее с мисълта, че майка с детска количка няма да мине по тротоара, защото аз съм решил да паркирам максимално удобно! 😉
  Винаги, когато паркирам, прибирам и двете странични огледала за задно виждане, за да не пречат на пешеходците. Стремя се да съм коректен към тях.
  Когато паркирам в центъра ако не намеря място из уличките използвам платен паркинг – има достатъчно.
  Пред блока, в който живея може да се направи серия от уникални фотографии за шофьори, имащи достатъчно място, но паркирали така, че пешеходците да се налага да излизат на пътя.
  И колкото и да се истеризира това в няколко блога, истината е, че хората си търсят оправдание за собствения егоизъм. За това, че пропускат да спират на пешеходни пътеки, затова че паркират колата си в нарушение на разпоредбите на Общината и т.н.
  Тъжна БГ картинка. А разликата е елементарна – отиваш в БГ, Гърция, Турция, Румъния и виждаш една и съща ситуация във всяко едно отношение, вкл. и безумното паркиране. После бърз преход през Великобритания (примерно), за да се види контраста. 🙂
  Иначе истиричните припознавания и гузни съвести се оказаха много, но няма нужда… 🙂

 32. Когато не мога да осигуря нужното разстояние от сградата до моя автомобил просто не го паркирам.

  Не разбрах – в тоя случай си сгъваш Xara-та и си я прибираш в джоба, или какво? 🙂

 33. Варианти много – търсене на друго паркомясто, паркинг и т.н.
  Стига човек да не живее с мисълта, че трябва да паркира на +/- 5м от местопребиваването всичко е ОК… 🙂
  Но в България е малко по-различно – ако не се паркира „под прозореца“ не може…

  P.S. Искрено се надявам истеричните напъни на няколкото блог писача да престанат, за да не става комично…. 🙂
  Иначе ефектът е постигнат – привлякохте внимание, лоша реклама няма 🙂

 34. Колко ли е тъжно да живееш с мисълта, че си обречен да съжителстваш с простаци просто зашото „в България е така“… Това е другата страна на комплекса, че „тук“ сме зле, а „там„, „на запад„, всичко е песен

 35. http://lemon.drundrun.org/?p=463

  Още примери трябват ли?

 36. Не помня някой да е отричал съществуването на идиоти сред паркиращите. С тази снимка не казваш нищо ново. Аз не отирчам този проблем, просто не одобравям методите за борба с него.
  Пък… това да лепнеш една единствена показателна снимка и да напишеш само „Още примери трябват ли?“ е доста… тролско, на мислиш ли? Може би ако можеше при отваряне на снимката да се чува едно гръмко „та-дааааа“ (както при стартирането на старите windows-и…) 🙂

 37. най-изумителното е, че някак успяваш да тролваш в собствения си блог :-\

 38. Аз съм едновременно пешеходец и шофьор. Отивам на работа и се прибирам пеш. През седмицата рядко ползвам колата, защото
  не виждам смисъл да го правя – спестява ми хабене на нерви, пари, а понякога дори и на време. Като шофьор винаги паркирам така, че да не преча на пешеходците. Като пешеходец непрестанно се сблъсквам с идиотско паркиране на всякакви автомобили – малки или големи, лъскави или огрухани, локални или от други части на страната. Казвам това, защото по-горе има намеци, че има една злобна група хора, които нямат средства да се движат с автомобил и злобеят срещу „привилегерованите“ с автомобил. Сблъсквайки се с неграмотно паркираните МПС-та (любими са ми паркиралите напреки на улицата и подпряни в стената на прилежащата сграда) имам различни варианта в зависимост от обстоятелствата – понякога, мога просто да заобиколя неграмотника и го правя по навик, понякога за да го заобиколя трябва да мина през дълбока локва или покрай контейнер за боклук, понякога заобикаляйки отнасям псувни от недоволни шофьори. Като цяло тези МПС-та ми създават проблеми и аз не смятам, че е необходимо да търпя негативи заради тях или техните собственици. Някой спомена майките с деца и там проблема наистина е сериозен. Идеята със стикерите много ми се нрави защото е безболезнена за шофьора за разлика от варианта да се обадя на „паяк“, който да му отнесе колата – същевременно може да го накара да се замисли като паркира следващият път. Това, че имаш кола не ти дава правото да паркираш на произволни места и да тормозиш другите. Като казвам другите имам предвид не само пешеходците, но и други МПС-та – често срещано е неправилно паркирали, уж „за 5 минути“, да блокират движението в тясна улица, да затрудняват завиването като ограничават видимостта и пространството в на малко кръстовище.

 39. Няма пешеходци-джигити или шофьори-джигити. Всички са едни и същи хора, просто някои нямат книжки или коли. И те ще правят вандалщини със стикери, с коли, с каквото им падне.
  По удобно е обаче да се казва, че шоферите са еди какви си. Нищо че на Красно Село примерно редовно стадо животни се втурва на червено до средата на платното, че и по нататък и след това те псуват.
  И въпрос… не те ли гледат като изкопаемо като стоиш на червено и няма коли? Мен редовно, че и подмятания съм чувал… странности…

 40. Абе момчета – шофьорчета, какво сте се задърляли? Яворе, хайде за малко забрави за боята на колата, а? Няма да ти се повреди безценната собственост от лепенката, гарантирам ти, пази се от шофьорите, а не от пешеходците… Въоръженият с кола простак е много по-опасен от лепенките, нали разбираш?
  Изобщо не мога да разбера, някой е решил да направи нещо, ама наистина да направи – и страничка, и красиви лепенки, и да ги праща по пощата, и да обяснява, ама не! Друго си е да си седиш на задника, да щракаш по клавиатурата, да глозгаш отвсякъде чуждата идея и като ти писне, да си дотътриш същата телесна част до колата и да тръгнеш (пардон, да се задръстиш) по улиците на София…
  Е, аз пък си имам лепенки (получила съм си ги!) и ето, например днес, лепнах една на един автомобил, паркиран ТОЧНО на спирката ми на тролея.
  Господа, родена съм в София (и то доста отдавна) и си обичам родния град. Затова си лепя с кеф. А веднъж дотича и собственика на колата, наградена от мен с лепенка. Стана много смешно, защото той ми се заежи, ама хората го наобиколиха и го накараха да се махне.
  Така че, в резюме, всяко действие, в което има разум и закачка, би трябвало да бъде подкрепено. Ако ние като граждани не се намесим, държавата ни ще си се търкаля по балканското нанадолнище и ще става все по-зле.

 41. @идиот-съм-админ: виж в речника за „сарказъм“.

 42. Писах коментар в предишният пост, на който попаднах през google. Аз съм шофьор и ми е ясно, че по тукашните места абсурдите са много. Ясно е, че държавицата не може да гарантира нищо, в това число и да наказва категорията шибани кретени, които са успели да се сдобият с кола и да си купят книжка, но не са се научили да четат, щото ако бяха, щяха да знаят, че В НАСРЕЩНОТО, В БУС ЛЕНТАТА И В АВАРИЙНАТА ЛЕНТА НА МАГИСТРАЛАТА НЕ СЕ КАРА ДАЖЕ И ДА Е ЗАДРЪСТЕНО В ТВОЙТА ЛЕНТА. и една купчина още неща. Има тъпаци, които като ги видя къде и как са спрели ми идва не да им залепя лепенка, а да ги поздравя с права лопата, мотика, кирка или друг градински инвентар между очите. Няколко пъти 🙂
  Преди 1 месец за последно пусках аварийки и спирах (а не му направих път) за да принудя някакъв лайнар с новичко X5 да спре и той – караше срещу мен в мойта лента (негово насрещно), мига ми с фарове, опитва се да ме заобиколи през мое дясно, щото неговата лента задръстена и трябваше да чака 10 минути примерно. Е – така изчака 25, направихме задъстване, викнах ченгета и прочие циркове и циганизми. През цялото време тоя ми се пенявеше. Е – ако всеки спира подобни тъпаци, а не им прави път да минават, нещата ще станат малко по-добри. Ако обществото не търпи кретените (а най-опасните такива са не тия дето спират на тротоара, а тия от които зависи да контролират и санкционират първите) те малко по малко ще почнат да намаляват. Затова на мен не ми пречи да лепят лепенки. Ако държавата работи като някой ти повреди колата можеш да го съдиш. Ама вероятно ако работеха институциите немаше да има нужда пешеходците да лепят лепенки. На мен са ми одирали колата с пирон или ключ, в синя зона щото явно не съм кефел някой перко и има голям късмет, че не знам кой е щото щях да го запозная със застрахователите да си говорят. Но съм спрял някъде, където е разрешено.Идиоти има и сред пешеходците. Но напълно разбирам нормалните пешеходци, когато им се налага да обират калта от колите, спрели на тротоара. Някой път ми идва да сляза от колата и да ошамара някоя гугутка дето се мота като муха без глава по платното с колите. Ама после поглеждам и виждам, че по тротоара просто нема как да се движи. Или е пълен с коли или е разкопан от строители. Пешеходците не са виновни, че аз, ти или някой сме си купили коли и няма къде да ги паркираме. Щото ако тръгнем по тази плоскост и бай мангал като си купи каруца трябва да му направим коневръзи, иначе се очаква да може да си „паркира“ коня във всяка градинка (както той и прави, ама това не му докарва нови фенове). Жалкото в цялата картинка е, че малко хора осъзнават, че за да станем „нормална държава“ първо ние самите трябва да започнем да се държим нормално, а не все едно сме тука „само за борбите“. Няма да дойдат марсианци, европейци, американци, турци или други и „да ни оправят“. Или ако го направят, няма да е по начина, който предпочитат повечето хетеросексуални мъже 😉

 43. Яворе- ти щом не паркираш като идиот, защо се притесняваш за боята си, бе човек? Другият вариант е да си от онези, които се чувстват безнаказани (и паркират навсякъде), които ти сам нарече „келеши“. Ти Яворе, келеш ли си?

 44. Специално за спорещия за Цариградско шосе:
  Пробвай да прочетеш закона за движение по пътищата преди да правиш такива изказвания. Позволено е движението с повече от 50 км в населено място, когато това е указано със знак. Както е и на Цариградското.
  „Когато стойността на скоростта, която не трябва да се превишава, е различна
  от посочената в ал. 1, това се сигнализира с пътен знак.“

Sorry, the comment form is closed at this time.