май 102008
 

Вчера се прибирах от центъра към Младост с автобус 76 и за пръв път видях хайка за нередовни пътници. На една от (сравнително) последните спирки, когато имаше двадесетина души в целия автобус, влязоха наведнъж 4-5 контрольори. Автобуса не затвори вратите и не потегли, докато не изръчкаха целият автобус. А това стана за по-малко от 2 минути. От всичките двадесетина пътници, 4 бяха без билет и бяха свалени за да ги глобят. Автобуса си продължи.

Ами… хареса ми.

Аз не пътувам често с градския транспорт. Може би 2-3-4 пъти седмично. За това нямам и карта – пътувам с талони. И винаги съм редовен. Винаги си дупча билетчето. И ми е писнало от гратисчии.

Хората са озлобени срещу контрольорите. Да, и сред контрольорите има мърша, както навсякъде. Но до сега не съм видял някой редовен пътник да има проблем. Може би има единични случаи, както са единични и случаите с добро отношение към контролата. Проблем и неприятно поведение имат нередовните. Тези, които се скатават. Ползват на аванта това, за което аз плащам. Щото са по-хитри от мен, явно.

И какво? 4 от 20 – това са 20% нередовни пътници. И после – защо автобусите били стари и скапани, защо ще вдигате цените и т.н. Ами на тази фирма (СКГТ), без да и променят разходите, директно и режат 20% от прихода. Това са 20%! Как да работи?

Най-често срещаният аргумент на гратисчиите е, че автобусите са мръсни, стари и не заслужават да си плащаш за тях. Ха! Ми ако са толкова стари и мръсни, защо се возиш на тях? Аз съм готов и по 5 лева билетче да плащам, ако ме возят в Ролс Ройс. Чист, удобен и спретнат. И шофьора от СКГТ да паркира Ролса пред дома точно в 7:50 и да ме чака.

За 70 стотинки – толкова. Който не му изнася качеството или цената на услугата– да не я използва. Не казвам, че всичко с градския транспорт е ОК – напротив, много е скапан. И мен ме е яд, когато е нередовен (но това е под 5% от случаите, по мое наблюдение). И мен ме е яд когато в 88 се наблъскаме като сардини и не можеш да се обърнеш. И мен ме е яд когато автобуса е мръсен, но това е предимно вечер – сутрин, преди да мине стадото през тях, автобусите са си относително чисти.

Разберете, за да върви този автобус, на него му трябва гориво. Трябва му шофьор, който да взема заплата. Трябва му поддръжка. Никой няма право да го ползва на аванта, с никакви оправдания. Айде като са толкова смотани автобусите, да вземем да спрем градския транспорт, а? И с какво ще се движите, тарикати?

Това да прецакаш системата е ужасно дълбоко залегнало в голяма част от българите. Ама защо после точно те реват, че системата е скапана?

 Posted by at 11:38

  18 Responses to “Непопулярно мнение за градски транспорт”

 1. Според мен, независимо от това, дали плащаш 70 стотинки, лев или 2 за билет, рейсовете ще са си все така. Винаги са били такива. Стари „Икарус“-и, откакто се помня. Сега внасяме и стари „Мерцедес“-и. Мият се рядко, отвън често мръсни, отвътре често още по-мръсни, шофьорите – тези, които си искат – пушат, надуват тъпа музика, карат зле… Няма никакви стандарти. И при контрольорите няма стандарти. Наемат от коли въже хора, някои от тях крадат глобите, или са били престъпници.

  Е нормално е да се ядосват хората!

  Защото проблемът е, че и 3 лв да плащаме за билет, няма друго отношение или стандарт да видим. Ей-това е проблема.

  А в градския транспорт отдавна не се возя… Заместих го с колело…

 2. Мишел, начинът на протест срещу това, което изреждаш не е гратисчийството.
  Единствено обществен натиск над общинските и прочие фирми би могъл да промени нещата.
  Аз лично заставам зад мнението на Явор, защото ми е писнало от едри и дребни тарикати във всички сфери у нас.
  Между другото, понеже сутрин пътувам с трамвай 5, където непрекъснато има проверки – често разни младежи дават по 50 стотинки на контрольора, който най-невъзмутимо си ги пуска в джоба и продължава нататък, а полицаите от 6то районно изобщо не показват никакъв документ.

 3. @Магдалина:

  Забравих да спомена, че когато ползвам градски транпорт, винаги си купувам и дупча билет!

  Не оправдавам гратисчийството! Това е тъпо и ощетява и мен, и транспорта (нивото на услугата).

  Но съм против това да гледам как раздрънкани 30-годишни рейсове с контрольори, сбирани отвсякъде без никакъв подбор, се клатушкат по улиците на София всеки ден, и общината да се оправдава само с гратисчиите или ниските цени на билетите!

  Нека всеки си плаща, но нека всеки и получава услуга, която е поне минимално качествена!

 4. Мишел, мисля че все пак голяма част от вината да е такова положението е в нас, защото не протестираме и се примиряваме с положението. Плащаме (една част), но не искаме промяна, а само мрънкаме.
  И аз мрънкам, но си признавам, че нищо не правя 🙂

 5. Аз пък се возя без билет и не го правя като форма на протест или защото не искам да плащам за лоша услуга (ако не ми харесва услугата просто няма да я ползвам, нали така?). Та возя се без билет, просто защото мога 🙂 По-изгодно и по-удобно ми е да си плащам глобата, ако случайно ме хванат, отколкото да си купувам карти, да дупча билети, да си подбирам маршрута, за който имам карта и пр. досадни занимания.

 6. Браво, Ани, голям тарикат си! Намерила си маааалко по-интелигентен начин да прецакаш системата – пресметнала си разходите за глоба или билет.
  Някак обаче не мисля, че си по-различна от тези, които го правят като форма на протест или защото не искат да плащат за лоша услуга.

 7. градският транспорт ще стане хубав когато се приватизира, и се спре с всякаквите привилегии за разни пенсии, които се влачат по всяко време /поне 7-9 и 17-19 часа да се спрат малко, ма не/
  а не виждам нищо лошо във втора ръка мерцедесите – почти като нови са, трябва да си адски педантичен за да кажеш че не стават или им има нещо, тези които не си дупчат билета – дребните хитреци при частен транспорт няма да имат този шанс, защото най-вероятно частника ще предпочете във всеки автобус да си има контрольор – продаващ билетчета

 8. Като се увеличат глобите, станат частни линиите и има граждански контрол – транспортът ще се оправи.
  И аз като Мишел карам колело, а като се воза си дупча билет.
  Ани, в някой европейски град едва ли ще посмееш 🙂

 9. @Voxy & Марин
  само за информация – линия No 72 (а и No 260) са частни. И няма видимо подобрение в качеството на услугата.

 10. И аз имам от какво да се оплача. Налага ми се да се возя с автобус 76 който като една от най-дългите и натоварени линии в софия има автобуси които лично според мен са поне на 20 години. Същевременно линии като 83 и 102 които минават през (да ме извиняват някои от живеещите там ама) разни цигански гета и т.н. са масово супер нови и лъснати. Давам и конкретен пример: качвам се в чисто нов 83 отвън един такъв лъснатичък, приветлив и вътре какво ме очаква – пода е посипан с остатъци от „зрънчо“, на групички тук таме са насядали разни клошари и подобни, една жена си е събула чехлите и си е качила немитите от 3 месеца кара(без чорапи) върху отсрещната седалка, а за аромата няма какво да говорим.
  В същото време аз съм редовен пътник и дори когато ми е изтекла картата и смята същият ден да си извадя нова си дупча билет сутринта пък било то и за 2 спирки.
  Честно казано това което аз правя за подобряване на условията е единствено да съм съвестен пътник, но ако есента пак решат да вдигат картите и т.н. бих си взел ден-два отпуска да се забия с още 1000 човека на някой голям булевард и да блокираме автобусното движение, докато СКГТ не се съгласи да преразгледа политиката си за контрол на транспорта. В много градове отдавна са въведени кондукторите, мисля че е крайно време това да се случи и в София.

 11. Има и по-нагли варианти – като мине контрола, гратисчиите търсят подкрепа от околните. И много с чудят като не ги защитавам. Веднъж лично поздравих контрольора, че се справи с нахален гратисчия! Не е лесна тяхната, а защитават моите интереси.

  Още по-нагло е да ти поискат билета на слизане. Но може би рекордьор по наглост е да поискат да ти видят дупките на билета, че са намерили едни на седалката и не знаят дали става. Директно си казах, че за да види, ще трябва да си продупчи билет и това е!

 12. В градец като Габрово, в който няма кой знае колко пътници в градския транспорт, транспортните фирми отдавна сложиха продавач на билети/контрольор във всеки автобус и тролейбус. Гратисчиството на практика не съществува, само в много редки случаи контрольорът не може да стигне до всички заради навалицата, или пък забравя (но това е НАИСТИНА рядко явление). Не мога да разбера защо софийските фирми се правят на утрепани – 20% от оборота със сигурност са много повече от заплатата на такъв служител.

  Problem solved.

 13. Проблема с това да има продавач на билети във всеки автобус в София е, че в интензивните часове брутално претъпканите автобуси са нещо нормално. Т.е. в часовете, в които има най-голям трафик (съответно оборот) никой няма физическа възможност да стигне от единия край на автобуса до другия за да продава/проверява билетчета.

 14. Бургас е един не малък град и в пиковете часове автобусите там са почти толкова претъпкани колкото и тези в софия [липсват само висящите през прозорците ))) ] и все пак кондукторките се справят с колена и лакти с минаването през навалицата. Не са искали не са го направили.

  П.С. А като чуя някой да казва „Няма да си продупча билета защото автобуса е тъпкан или съм го чакал/а 20 минути направо ми иде да му забия един шамар“.

 15. kolko si zle choveko, ,,DVADESET PROCEEEENTA“ ( lele ili uau), kak da raboti firmata… probvai da improvozirash sys smqtane i naprawi leka rawnosmetka kwi pari se wyrtqt, kolko se pe4eli (kolko pecheli firmata), kolko gyltat uprawnici i t.n. ti patuwash 3-4 pyti, 10 taloncheta, 6 leva i dori ako kajem 4e ne za dwe, a za tri sedmici nabiwa6 na nqkogo w gyza po 6 leva za da se wozi6 w mizeriq, vonq, typkanica, neredowni linii, iznenadwa6ti promeni, skapano obslujwane (w slu4aite kogato se nalaga) i t.n. Ako twoite 6 lewa pone te (PONE) se dadat za evtin elementaren leko aromatiziran i leko dezinfekcira6t preparat (primerno), koito 6te se razrejda po bylgarski za da e o6te po evtin, ako 6te6 vqrvai edno dnewno sutre6no tyrkane pone po dryjkite i 6te si pla6tam i az bilet4eto. SKGT plius towa e ob6tinska kompaniq, taka 4e parite i idwat kato cqlo i ot danyci i ne zawisi dotam ot moite 70 st. Vqrno e 4e ako vseki si kazwa kato mene, 6te se hodi pe6, no mislq 4e upravnicite trqbwa da se pospla6at ot towa 4e horata otkazwat da pla6tat za podoben otvrat i da se misli po vyprosa.

 16. @Влади
  Много са ми странни тези импровизирани сметки. Явно елементарната сметка е направена така, че да не включва елементи като основните разходи – да включва само основните приходи и минимално желаните от теб разходи. Доста елементрано. Това ми напомня подхода от „в паницата на другия“ – гледаш както искаш, смяташ каквото ти изнася и ау, вярно, как никой не се е сетил да направи такава проста сметка.

  btw, забелязваш ли, че си единствения, който пише тук на шльокавица? Само като видях това, щях да изтрия коментара, ама да не кажеш, че не отговарям на нападките…

 17. 5, 9, 15, изобщо не сте прави. Пробутвате типично българска тарикатска логика.
  Моите наблюдения от софийския градски транспорт са, че напоследък има видимо подобрение – напук на нашенския манталитет. Все по-често ми се случва да се качвам на спретнати и чисти автобуси, в единия дори имаше монтиран електронен ароматизатор, който пръскаше през 15 минути. Не си спомням откога не съм се возил без билет. Ако ми се налагаше да пътувам редовно, бих си купил и абонаментна карта. Ако пък ми се налагаше да пътувам често до идеалния център, щях да се возя предимно в градския транспорт, а не с колата си.

 18. […] си плащаш ми изглежда голяма наглост. Както авантата с градския транспорт. И съм наистина втрещен колко ужасно много хора си […]

Sorry, the comment form is closed at this time.