окт. 162008
 

Съвсем наближи есенния семинар на БГПО. И както писах вече, този път качеството (и количеството) на сесиите изглежда невероятно. Какво от семинарната част чакам аз със нетърпение?

Ще започна с въведението на Милена. Тя е много слънчев човек и говори интересно. Така че с нетърпение очаквам да се видим отново.

Веднага след това започва тежката артилерия: „Някои митове в Oracle”, лекция на Юлиан Дончев, баш-DBA на Нокия. Юлиян е човек, който успява да комбинира огромният си опит с не по-малък хъс за разучаване на нови неща и разчопляне на Oracle Internals. За това очаквам да каже много интересни подробности.

След това ще посетя сесията на Анатоли Атанасов от Oracle BG, „Oracle Fusion Middleware and BEA”. Честно казано това е малко далече от преките ми интереси, но човек трябва да е запознат и с „околностите”, а Анатоли разказва добре – увлекателно и разбираемо. А и съм убеден, че рано или късно ще се спъвам във BEA и тогава малко предварителна информация ще ми дойде добре.

След това мисля да мина в другата зала – „Тодорка” – за да слушам лекциите на Francois Lorthioir, Senior Manager, Oracle License Management Services Eastern Europe, Middle East and Africa на тема „Ценообразуване и лицензиране в Oracle”. Тази на пръв поглед скучна материя е нещо което ме засяга лично като консултант. А е толкова мъглива, че малко светлина винаги помага.

Следващите две паралелни сесии са малко далече от моя интерес. Но след това с удоволствие ще изслушам разказа на Милена Герова за нейните „Впечатления от Oracle Open World, Сан Франциско”. Както казах, тя говори много добре. А и така ще си помечтая да отида и аз до OOW – защо не още следващата година?

И на края на първия ден ще слушам с всички уши приказките на Пламен Зюмбюлев за „HP Oracle Exadata Storage”. Както си пролича от блога ми, определено темата ми е интересна. Този звяр просто звучи предизвикателно. Освен това Пламен също е надарен с добри ораторски умения. Чрез неговите думи ще се приближа до тази cutting edge технология. С други думи ако не мога да го пипна, поне да слушам от първа ръка за него.

В събота програмата отново започва с гръм и трясък – Юлиян Дончев ще разкаже за „1000 days with Grid Control at Nokia: how to do more with less”. Като се има предвид колко системи се търкалят под негово ръководство, тук очаквам безценни съвети. Това е може би най-ценната (според мен) лекция в целия семинар.

След това ще си (по)изясня голямата картинка на OUG по света с лекцията на Doron Simchoni, President of Israel Oracle User Group: „User Groups – The Global Picture“. Вингаи съм обичал да се чувствам част от нещо голямо и значимо.

После ще слушам сесията на Михаил Даскалов от Технологика за „Data guard high availability and RAC”. Това ми е в най-прякото поле на интерес, а може и малко да се позастъпи с моята лекция. Не се сещам как се справя Михаил с ораторските предизвикателства.

Много съм раздвоен какво да посетя веднага след обяда. От една страна „All Oracle Features in Action – Mobiltel Mediation Platform” на Георги Христов звучи като нещо адски полезно. От друга страна конкуренцията е лекция на Деян Баргански за „Net8 Configuration in Oracle RAC”. Деян е готин човек, който е виждал много интересни ситуации и може да сподели някои истински gems.

След кафе паузата в събота ще слушам какво ще каже Борис Гюров за „Oracle Cluster Ready Services 11g – Tips and Comments”. Честно казано опита ми с CRS 11g e неприятно малко. А ми трябва такъв. Пък и Борис е човек, който може да намери, изолира, класифицира и поднесе полезни функции в даден Oracle софтуер дори и без да е настъпвал много мотики на практика.

За съжаление ще се наложи да пропусна лекцията на Стоян Иванов от Семантек за „Въведение в Oracle Application Express“. Може и да не звучи много интересно, но шеговития стил на Спи е много пристрастяващ. Но по същото време на финала ще трябва да съм в другата зала, за да говоря за „Database Availability and Rolling Upgrades”. Мисля, че ще се получи доста интересно и полезно. Обещавам да има по нещо за всеки – и за начинаещите, и за понапредналите.

* * *

Разбира се при всички случаи ще пропусна половината лекции, просто защото има две паралелни сесии. Убеден съм, че някои от тях също биха ми били интересни. Но няма как да бъда двете места. А какво бих правил на OOW, където има толкова много паралелни сесии?

* * *

Естествено, с не по-малко нетърпение очаквам разговорите по време на яденето и кафе-паузите, както и голямото аху-иху вечерта. Винаги е интересно.

 Posted by at 17:00

  2 Responses to “Есенен семинар на БГПО – моите очаквания”

  1. […] Comments « Есенен семинар на БГПО – моите очаквания […]

  2. […] да звучи, този път организаторите надминаха предишния. Предварителната програма е супер пълна с ценни неща и […]

Sorry, the comment form is closed at this time.