окт. 272008
 

Както вече знаете, тръгнах за сбирката с много големи очаквания. Хубавото е, че те се покриха в доста голяма степен. Но да карам всичко по реда.

Успяхме да тръгнем от София почти в уречения час.Пристигнахме в Банско без никакви инциденти и намерихме хотела доста лесно (късметлии сме…). Настаняването мина много бързо, защото бяхме изпреварили голямата тълпа. А тълпата този път беше наистина по-голяма от преди – 210 души, по официални данни. Е, по-голямата тълпа означава и повече „плява” – хора, дошли само за платена от фирмата почивка. Но такъв е животът…

Милена Герова откри семинарната част в голямата зала като успя да даде голям тласък на усмивките и положителното настроение на присъстващите. Веднага след нея Юлиян Дончев изнесе единствената англоезична лекция, изнесена от българин, на която присъствах на този семинар. Оказа се, че чужденците всъщност не се интересуват много от нашите лекции. Всеки лектор след това започваше с въпрос има ли в залата някой, който не разбира български.

Самата лекция на Юлиян беше наистина интересна. Говори за много неща и много силно се опитваше да въвлече присъстващите в дискусия. Но като че ли успя да въвлече само мен – на няколко пъти изразих мнение по подаваните от него коварни въпроси. Като цяло упражнението ми хареса доста (и за това ми е много тъжно, че той не присъства не моята лекция). Със сигурност се получи нещо наистина полезно и добро.

След Юлиян беше най-посещавана част от цялото събитие (обяда). След това отидох з малката зала на лекцията на Нено Ширтев от за предизвикателствата на фаза „transition” от внедряването на Oracle EBS при тях. От тази лекция останах със смесени чувства. От една страна отново се видя колко ценен човек и добър професионалист е Нено, през какви големи мотики е минал и колко много неща е научил. От друга страна по време на лекцията беше доста разсеян. Приказките не му вървяха като предния път. А самата лекция до голяма степен повтори казаното на предния семинар.

Следващата лекция в малката зала беше на Francois Lorthioir относно лицензионната политика на Oracle. Нещо много полезно за мен. Нещата бяха представено до някъде едностранно, но това е логично. И не прекалено едностранно. Аз лично си изясних някои мъгливи въпроси. Освен това ми беше полезно да науча, че в Oracle съществува такова звено и какво правят те.

След кафе паузата имаше 2 development лекции, по време на които аз реших да си поема дъх от интензивната програма. За да не си губя времето, обаче, се възползвах от възможността за „Ask the expert” сесия и си поговорих на дълго с Francois край камината в лобито. Човека откликна много добре, просто изгаряше от желание да помага и да отговаря на въпроси.

След това с удоволствие изслушах впечатленията на Милена от посещението и на Oracle Open World в Сан Франциско. Еххх… Много хубаво, ама много пари… Ама много хубаво 🙂

Последната лекция за деня беше на Пламен Зюмбюлев относно Oracle Exadata Storage. Много интересно, поне за мен. Едно е да гледаш официални новини или ревюта на хора от Oracle, които са го правили и са малко… biased. Съвсем други е да ти го разказва човек, който хем много разбира, хем си е бил главата с него, хем е добре предразположен и иска да сподели наистина реално какво става с това зверче. A наистина има много интересни неща да се кажат.

Вечер(я)та беше рекламирана като networking event. Да си говорим, да се network-ваме в нашето community. Да, ама несе получи точно така. Проблема беше в селския диджей, който още в началото наду музиката безумно много (всъщност повече от колкото му позволяваше техниката – много му кривяха колонките). С това уби всякаква възможност за разговори. Иначе музиката беше хубава, дансинга беше пълен, нямаше чалгии. Но звука беше безумно усилен и не го намали нито за миг. Може би това е някакъв нагъл начин да изведе хора на дансинга – като убие всякакви разговори. Аз имах поне 3 души, с които исках да поговоря вечерта, но не стана.

* * *

В събота лекциите започнаха много силно с разказа на Юлиян Дончев за 1000 дни с Grid Control в Nokia. В тази лекция също се включих леко, но по-скоро слушах с всички уши за да попивам интересни факти и реалния опит при управлението на голяма система от много БД. Екипа на Юлиян поддържа над 900 БД, като, както той каза, всички не-толкова-важни БД са изнесени да се хостват от HP. Т.е. това са 900 важни бази. Естествено, за 1 час не може да сподели много от три години опит с Grid Control, но всичко, което каза, беше важно и интересно.

След това присъствах на много слабо посетената лекция на Doron Simchoni, която трябваше да разказва за потребителските групи в световен контекст. Не знам защо, но някак си останах с впечатлението, че случша лекция от някой marketing guy от Oracle, не на независим страничен наблюдател. Много голяма част от лекцията говореше колко са добри Oracle, как са се обърнали към потребителите си, как се вслушват в нашия глас и ни угаждат.

Третата лекция преди обяда беше на Михаил Даскалов, озаглавена „Data Guard High Availability and RAC”. От начало се уплаших, че тя до голяма степен ще се препокрие с моята, защото Михаил започна с твърдението, че ще обясни какво е High Availability. За щастие обяснението му беше доста кратко и неусетно. Като цяло лекцията му започна доста объркано – отита се едновременно да обясни няколко концепции – RAC, Data Guard, Availability,Scalability… В крайна сметка останах мисля, че който не е знаел за тези неща, така и не ги разбра – всичките обяснения бяха много повърхностни и набързо. След това имаше доста слайдове с измервания от тестове, като всичките показваха че Data Guard забавя работата на системите драстично, а RAC е поти неизползваем. Дани от Oracle доста се подпали от обясненията и го позаяде. И наистина, ако някой в залата няма опит с RAC, след тази лекция ще остане в впечатлението, че трябва да бяга далеч от тази технология, ако иска системата да му да работи.

След обяда се преместих в малката зала за да изслушам лекцията на Деян Баргански за мрежовите настройки на RAC. Както и преди, отново се беше подготвил много добре и беше разчоплил темата до трудно достижими висоти (или дълбини). То това си е – OCM 🙂

След Деян дойде часът на Борис Гюров. Той също се представи на обичайното високо ниво, като разказа синтезирано много неща за Oracle CRS. Беше се задълбал в интересната възможност да използваш услугите за управление на third party продукти. Повечето от нещата аз си ги знаех или подозирах, но е друго някой да ги разчопли. С интерес очаквам да публикува презентацията си на сайта на БГПО, защото се досещам колко много информация е успял да синтезира относно това какъв е „правилния” начин да се подкарат тези екстри.

Последна за деня в малката зала беше моята лекция. Честно казано, беше ми малко криво от това, че в залата бяха има-няма петнайсетина души. Като знам с какво старание си подготвих материала и как исках да кажа нещо наистина интересно и добре поднесено… Предполагам, че просто много хора са бързали да си тръгнат. Някак си се надявах и някой от „звездите” (Пламен и Юлиян) да дойде, не за да научи нещо, а за да задава трудни въпроси. Но не би.
Малко ме успокоява факта, че има поне един човек, които специално е останал. Преди лекцията ми в коридора дочух разговора
„Ти ще си тръгваш ли?”
„Да, аз ще се возя със Сашо, но той иска да изслуша Явор”

Дано Сашо да е останал доволен.

* * *

На края искам да изкажа моите благодарности към Милена и към целия екип на БГПО, които организират тези събития. Имам известен опит с огрганизацията на сбирки и знам колко мръсна работа е това. Оценявам и искрено благодаря за това, което правите за нас.

 Posted by at 14:31

  2 Responses to “Какво се случи на есенния семинар на БГПО”

 1. Здрасти Яворе,

  Седим си с Юлиан, поркаме си и се ядосваме, че сме те обидили (натъжили). Както Юлиан вече ти е писал той трябваше да си тръгне спешно. Аз нямам извинение, че не дойдох, просто се замотах – заблях. Последно време ми е голям ужас и ми трябваше почивка. Ако това е някакво оправдание на OOW посетих само две лекции от около 1600 (например пропуснах тези на Юлиан), Юлиан е посетил една …. Слушах предишните твои лекции (Електронно правителство, RAC и UTL_SNMP) и винаги съм мислил че си голям пич и много добър DBA. Дори и във Финландия знаят че си това – Pekka Siltala от Oracle Finland – тогава него са го скъсали на OCM-a.
  Особенно ме изкефи фразата ти за- database фанатик! и начина по който представяш „матриала“.

  Другия път определено ще сме на линия – пък било то и потоп 😉

  До скоrо,

  п

 2. Здрасти Яворе,
  Първо те поздравявам за труда, който влагаш в писането на блога и за подготовката на презентацийте.
  Аз също не можах да присъствам на твоята презентация, защото трябваше да си тръгвам. Според мен имаше други, които можеха да са накрая и да се пропуснат.
  Иначе не мога да се съглася и с теб и с други за лекциятана Мишо. Човека беше направил добри тестове и винаги говори по-смислено и по-разбиращо. На Юлиян също бяха доста полезни презентациите. Сега за Пламен, Пич е , човек е , но винаги ми стоят леко общи неговите презентации. И тази нищо определено не каза. Съжалявам за което.
  Продължавай да пишеш. Ще държа блога ти във нмоят фокус.

Sorry, the comment form is closed at this time.