ян. 132009
 

Искам сега аз, като един относително заинтересуван от политиката българин, да се опитам да „яхна” протеста, за който всеки пише и подканя. Искам да яхна протеста още от днес, щото утре ще го яхат много по-големи и устати от мене. Искам да яха протеста с една цел, която ще си проличи от следващите редове.

Ти гласува ли, че сега мрънкаш срещу управниците?

Много ми се иска да разбера, ама няма как… Ако можех щях да дойда утре на протеста с един детектор на лъжата и да попитам абсолютно всеки един от протестиращите дали е гласувал на изборите, на които беше избран този парламент

Щото по избори избирателната активност клони към нула, ама после мрънканици и протести – бол. Щото по избори червените бабички и туристите от югоизток решават кой да ни управлява, а после ревем.

Искам от сега да кажа, а лятото ще го напомня:

Който не е гласувал хич да не се оплаква после от управниците!

(Аз гласувах. И не съм доволен. Но пак ще гласувам)

 Posted by at 19:19

  17 Responses to “Ало, протестиращия”

 1. „Ти гласува ли, че сега мрънкаш срещу управниците?“
  Страшно „обичам“ тази простотия! Плащам си данъците! Нещо да кажеш?

 2. Негласуването също е гласуване.

 3. […] през 90-та или 97-ма, моят опит, или този на Ясен, или мнението на Явор не му върши работа. Който иска да опита да промени […]

 4. @1
  Ти в магазина като плащаш за някаква стока, със затворени очи ли я посочваш, или направо си казваш – „давайте там нещо, аз само искам да си плащам“?

  Не, че примерът е много подходящ, ама изборът кой да управлява как се харчат данъците ни е не по-маловажно задължение от плащането им.

  А негласуването щеше да е някакъв вид гласуване, обаче му намериха цаката. С гласуването под строй на екскурзианти и с купуването на гласове. Всъщност това избираме и това получаваме.

 5. @1
  И при соца всички (ок, поне на теория) си плащаха данъците. И никой никого не избираше (поне на практика). И затова сме сега тук. И все тук ще бъдем, докато сме само данъкоплатци, но не избиратели. И демокрацията, и диктатурата предполагат плащане на данъци; виж, за изборите е малко по-различно.
  Та ТИ какво искаше да кажеш, не разбрах?

 6. wakeup
  Става дума за твърдението, че видите ли щом не сме гласували (това беше моя начин да кажа на политиците какво мисля за тях), НЯМАМЕ право да имаме мнение за управлението на страната…

 7. Ах да, при соца всички гласуваха под строй и Партията-кърмилница винаги получаваше 99%…

 8. Първите ми избори (тъкмо навърших 18) бяха последните от соца… закараха ни целия випуск под строй и си пуснахме чинно по една бюлетинка. С изписани нецензурни думички (демек невалидна) или поне такава ни беше първоначалната уговорка в широк приятелски кръг и всички „заговорници“ твърдяха, че са я спазили.
  Дали са следели какво става в тъмната стаичка? Задължително. Направиха ли ни нещо? НЕ. Защото нямаше смисъл – никой не броеше гласовете, изборите бяха формалност.

  Ей това не искам да се повтаря – изборите ТРЯБВА да притесняват управляващите. Иначе на всеки 3 години ще се налага да ги сваляме с протести, а на мен честно казано ми писна.
  И можем да си казваме каквото искаме, но ако след като свалим едно правителство и разпуснем един парламент решим, че сме си свършили работата и можем да пропуснем изборите следващите 10 години (така де, всички са маскари… няма го нашия кандидат – мечта) – тогава нищо не правим. Историята ще се повтори.

 9. Пичове,

 10. Опа, някой ми натисна ентера… та, пичове, негласуването не е гласуване! Негласуването е отказ от поемане на отговорност! Ако някой се интересува от бъдещето на родината си, най-малкото, което може да нарави е да отиде и да пусне бюлетина за хората, които според него са способни да управляват достойно. Ако те след това не изпълнят обещанията си, излиза на улицата и ги натиря от където са дошли. И така, докато се намерят Държавниците. Не става лесно и бързо, но друг начин НЯМА!

 11. Ами чакай аз тогава да те питам – Ти гласувал ли си? Гласувал си. Какво протестираш тогава – ти си си ги избрал!
  @Гонзо, не е ли по-важно да имаме контрол над управляващите. Щото според тебе като гласуваш и с това се изчерпва гражданският ти гълг. И понеже всички гласуващи разсъждават като тебе, от 20 години ни управлявват едни и същи престъпници. И тази година ще бъдат избрани същите, защото просто други няма. И понеже никой не им търси сметка за нищо, ще продължат да ни крадат!

 12. Много си прав. Една от причините да не протестирам е, че не съм гласувал. Нямам моралното право, дори, но тя не е основната причина. Бих гласувал на всички избори, ако имаше за кого. Кажи ми, какво да правя, като няма? Да гласувам против съвестта си? Против волята си? Да гласувам срещу по-голямото зло, за да кача по-малкото на сцената? Ми не, не мисля, че това е идейният замисъл на демокрацията. Демокрацията не е Биг Брадър, в нея се гласува винаги „за“ личности и идеи, никога „против“. И като нямаш за, си оставаш пас. Ти нямаш право да съдиш законното ми право и решение да не гласувам. Дали ще са сини или червени, от югоизток или тукашни, бивши барети или сегашни екстремисти, всички участват в политиката за пари.
  Единственият начин обществото да накаже властта не е като мръзне по площадите, за да го разиграват политически кариеристи, да го унижават с наредби, забрани и закони за протеста, а просто на следващите избори да покаже на властта, че не се интересува от нея, като НЕ отиде да гласува. Масово. Седемдесет годишните пенсионери и организираните туристи от югозапад не са достатъчни, за да формират правителство. Нулевата избрателна активност ще стресне властта и ще я принуди да се самореформира. Продължавайте да назначавате некадърници на кормилото на държавата и протетирайте после. Нали съм техен „работодател“? Еми, никой от явилите се до момента кандидатите не бих назначил на работа…

 13. „Нулевата избрателна активност ще стресне властта и ще я принуди да се самореформира.“

  Дали? Ако се промени Конституцията и изборите са невалидни при под 50% гласували – вероятно да. Иначе какъв им е проблемът, ако ще и 1% цигани да гласуват, това ще е достатъчно Доган да вземе властта.

 14. Аз гласувах. Моите не станаха мнозинство. Както винаги. Това няма да ме спре да гласувам, даже ще бъда много изненадан, ако на следващите избори моят избор се окаже масовият избор. Но и в двата случая няма да се изтъпаня пред Народното събрание да замерям полицаи с каквото има по земята. Протестите от вчера бяха фарс, и жалко за идеите, които бяха погребани от това смотано представление.

 15. Чета ви и си мисля…. пак го обърнахме на говорилня…. Аз съм на 45 г. и на последните избори избрах да не гласувам за никого! Да, това също е избор. Защото в купищата листи на купищата партии и партийки ми се сервират готови списъци от имена, които нищо не ми говорят или ако ми говорят, то не е нищо хубаво…. Но я си представете, че огромното мнозинство на негласувалите на следващите избори се яви пред урните и сложи в пликовете по една от всички бюлетини с едно голямо изписано НЕ на всяка от тях!? Какво ще стане ли? Ами няколко милиона невалидни бюлетини, които няма как да скрият, наистина ще ги стреснат! Поне ще се наложи втори вот и тогава същата тази армия от „негласуващи“ на обикновени бели листчета може да напише ръкописно ИМЕ на човек, който познава и който може да даде нещо за родината си и заслужава да бъде представител на гражданското ни общество! Утопия, ще кажете… но пък понякога утопиите стават реалност! А дотогава ще протестираме, защото оная шепа измислени „политици, представители на народа“, така се окопаха и се сраснаха в хомогенна мафиотско-икономическа класа, че не можем да ги съборим вече по нормален начин….
  А аз искам, от цялото си сърце, тази наша малка и хубава родина, да се управлява оттук нататък от поколението, което не помни социализма, няма нищо общо с досиетата, което е достатъчно образовано /тук или на Запад/, което е изпитало лично как се оцелява 20 години, което да иска и може да направи така, че когато някой попита „откъде си“ да не се срамува да каже „от България!“

 16. Какво ще стане ли? Ами няколко милиона невалидни бюлетини, които няма как да скрият, наистина ще ги стреснат!

  Сериозно ли мислиш, че ще нашите дебелокожи политици ще се стреснат? Не, ще се зарадват, че нищо не се е променило.

 17. Да, уверена съм! Могат да скрият от евронаблюдателите 5000-50000 гласа, но не и няколко милиона умишлено невалидни бюлетини /даже ще им изхарчим бюлетините, надали ще отпечатат достатъчно, за да сложим по десетина в пликче 🙂 /. За да се получи наистина политически гаф, който не може да бъде покрит и ще привлече вниманието на света /защото такова чудо никъде, никога досега не се е случвало/, трябва пред урните да се строи целият ни народ, а виж на това чудо вече не мога да се надявам…. мирно и кротко пак ще пуснат бюлетина и ще подарят властта на списък от имена, които нищо не им говорят, с празната надежда тия пък дано да благоволят нещичко да променят в полза на „малкия човек“…. Ей това вече е утопия!

Sorry, the comment form is closed at this time.