Апр. 152010
 

Събрали са се разните министри, със синдикати и работодатели, да мислят. И мислили те дни и нощи, и са решили – има криза. Трябват мерки.

И ето, дни и седмици мъдруват, ала на края сал една велика мярка ще излезе – и те я отделиха специално, че даже май не са се доразбрали и за нея. За туй говорят, 59+1 са мерките. Не са 60, а 59+1.

Каква е тази мярка тъй специална? Таз мярка важна се оказва: когато се разболееш, първите 2 дни ти се изплащат от работодателя. И после има един трети ден за пост с молитва, през който никой не ти плаща – чай ще пиеш. Ако преминеш изпитанието кратко, то значи си достатъчно безценен, за да си заслужава и държава, в която данъци, осигуровки плащаш, да ти повърне нещо и да започне да ти плаща.

Така решиха, щото много тарикати се извъдили: със болничния, вместо платен отпуск, за да източат свежи кинти от държавата. И тъй се чува два-три дена, но подир туй настана друга приказка.

Работодателите, като се видяха в тясно, и като знаят най-добре за тез тарикатлъци, предложиха ни друго. Предложиха да се обърне схемата и вместо третия, през първи ден да е пием само чайче. Тъй всеки ще се чувства някак задължен да ходи да се труди, дори и да не е в кондиция. Защото тук ден-два, там друг… заплатката стремглаво намалява.

Правителството се заслуша, и ни каза, че може и така да стане. Зер простия работник като мене няма глас в тристранката. Че синдикати знаят само да полайват, ама и гледат да не се разсърди някой, че те са най-зависими от другите и нямат власт освен властта на блъфа. Пък и е важно много следното: да не погледне някой и към обичните им топли придобитъци, че те и без това са паразитна структура. Ако не ги държи закона и търпи работодателя, направо са умрели.

Но породи се в мен идея друга. Аман от недовършени реформи, предложени и одобрени от страхливи хора. Нали се знае, има криза. И трябва спешно да се съберат пари в бюджета. Та се зачудих… Не може ли като се разболея, на първий ден да давам аз пари на шефа си, за да потръгне бизнеса; на втория и трети ден да давам надник на държавата, че тя и без това го е закършила. И ако жив съм след това, да ме оставят да си се лекувам и да рушветчийствам с к’вото е останало. Така ще има и пари за бизнеса, и за бюджетните лапачи!

* * *

Но минаха и други мерки през ушите на народа. Понеже много нагли майки вдигали си доходите преди раждане, че даже месеци преди да се заченат, така източват касата; за туй държавата подхвърли, да се пресмята майчинството върху 2 до 3 години.

Сега ще кажа тази мярка как не се прие. Защото твърда е ръка правителствена, а тази мярка беше твърде мека, за да зачене, че и да роди голяма полза.

Предвид че доста дами раждат в уиниврситета или пък малко подир туй, преди да имат кариера и развитие, предлагам да се смятат за заплата всичките години след десетата. Да вземем средно от стипендии и джобните от вкъщи; да ги пресметнем с първите, най-малките заплати, така че ако някой е решил, че се е закрепил и може да роди, да си помисли пак.

И други мерки мога да предложа.
Обаче свърши ми ракията.

 Posted by at 22:12

  2 Responses to “Анти-кризисни”

 1. Касата не е направена да дава, а да прибира. Нещо като още един данък предвид че поема силно редуциран набор от заболявания при определени условия, не плаща лекарства, а за да се „разболееш“ за повече от 5 дена, трябва да ти дойде комисия (или ти при нея, не знам).

  Ще добавя като за край, че нито една малоумщина в държавата не е случайна или в резултат от недомислица 🙂

  P.S: Наздраве! :))

 2. Работниците и микро- и малкия бизнес винаги са най-прецакани.
  🙂

  През първата година на дейност, дадена фирма прави печалба Х. Тази печалба се декларира в началото на втората година на дейност, като съответно се плаща 10% от нея – по така гръмко наречения „Корпоративен данък“. Дотук всичко нормално, логично е когато имаш печалба, да плащаш данъци върху нея.

  Обаче, дали е логично да плащаш данък върху печалба, която все още не си направил, а може и да не направиш изобщо?

  Явно след като си успял да додрапаш 1 година и не си фалирал, значи е време да ти видят сметката. Тъй като очевидно си съумял да припечелиш, защо вече да не започнат да ти вземат парите предварително, независимо дали изобщо имаш или ще имаш печалба или не??

  Затова. За втората година на дейност, се постановява:
  ти ще плащаш ежемесечно АВАНСОВО Корпоративен данък, изчислен въз основата на общата миналогодишна печалба. Пък накрая на годината, ако случайно се окаче, че си нямал 1 лев приходи, ние ще ти върнем парите от данъка обратно.

  А за всеки месец през годината, от къде ще вземаш тези пари, които си ни превел като данък върху нещо, което изобщо не си имал – си е твой проблем. 🙂

  Наздраве и от мен!

Sorry, the comment form is closed at this time.