Апр. 222010
 

31 Март Трябва ми „Удостоверение за наличие или липса на задължение“ по чл. 87, ал.6 от ДОПК. Чудя се дали мога да си го извадя от София, или трябва да се разхождам до Габрово?
Обадих се на телефона на НАП – 0700 18 700. Там една учтива служителка ми обясни, че мога да си го извадя от Габрово за 7 календарни дни, а от всеки друг клон на НАП – за 14. Да се чуди човек не работят ли с една система. И за какво изобщо им трябват толкова много дни за да разпечатат една проста справка… Не, няма „експресен“ вариант.
Все пак си отбелязвам приятния факт, че услугата е безплатна. Няма такса от, примерно, 50 стотинки (и 2-3-4 лева за банков превод).

1 Април Мислих, смятах. Не мога да се доставя до Габрово в работно време днес. Все пак и аз съм на работа. Най-бързо мога да се озова в Габрово (в работен ден) на 6 април, което означава да си взема удостоверението на 13-14 април. Означава и да си пусна 2 пъти отпуск по един ден. А ако го пусна още днес в близкия клон, ще пристигне на 15-ти.
Отидох в най-близкия НАП. Късметлия съм – на 100 метра от офиса е.
Опитвам се да се издигна над бюрократичната надменност на лелките. Усмихвам се, учтиво им попълвам формуляра, предавам го и пожелавам приятен ден.

15 Април Отидох да си взема удостоверението. Изненада – не било готово! Лошо, Седларов… Но нали съм позитивист, радвам се, е не приех варианта с отпуски и пътуване по няколко стотин километра. Ще изчакам. Дадоха ми телефон, да се обаждам да проверявам. Няма смисъл – по-лесно ми е да се разходя 100 метра и да проверя лично, хем да ми почиват малко очите…
Пожелах им приятен ден. С усмивка и т.н.

19 Април Е вече не може да не е готово. Отивам в любимият си клон на НАП. За щастие за получаване на удостоверения няма опашка. В момента, в който си изтегля билетче – веднага ме канят да вляза. Обаче… хм, ами още го няма. Моля? След 18 дена? Ами да, то тогава нали бяха празници… То има и едно от Пловдив, което закъснява…
Запазвам учтивия и ведър тон, макар от вътре да ми кипи. Вероятно проблема не е точно в тези лелки. Не че те видимо се счупват от работа, ама… Пожелавам им приятен ден и излизам.

22 Април Нещата вече стават спешни. Стоварих се пак в НАПа. Вече и моя оптимизъм е на привършване, така че не смея да се надявам много.
И с право. Удостоверението все още не е пристигнало. След 21 дена!?!
Може ли да се е загубило и никога да не пристигне? Не, няма начин. То идва с вътрешна поща.
Почувствах как учтивата ми черупка се пропуква. За миг си да си представих лелките в един голям и горещ казан. С катран. После се овладях – вероятността те да са виновни е относително малка.
…Спешно ли ви е? Ха! Добре че действах от рано. Естествено, че вече е спешно!
Ами ще се обадим в Габрово да проверим кога са го пратили. Оставете ни телефон. Защо чак сега? До тук с доброто отношение. Ама съм търпелив, а? От това си патя…

(Продължението: 2, 3)

 Posted by at 11:50

  5 Responses to “НАП-ън”

 1. Май всички си патим от търпението в тази държава 🙂 Трябвало е да вдигнеш скандал според мен, да извикаш шефа им и т.н. Иначе няма да се размърдат.

 2. Държавният служител е същество което дори когато пада от петият етаж, ще пада поне една седмица. 🙂

  А иначе пожелавам ти късмет, защото без късмет може да чакаш продължението още поне месец. На мен ми побеляха косите от бюрокрация и бавни административни услуги.

 3. Напълно подкрепям първия коментар.
  Тези само и единствено под заплахи работят. Вдигаш скандал още при първото размотаване и говориш с колкото може повече шефове.

  Просто за да се отърват от теб ще свършат работата. Само че се ядосвай само външно – за пред тях 🙂
  Да не вземеш да се впрегнеш наистина :))

 4. Аз днес имах „удоволствието“ да се занимавам с лични карти и паспорти. Въпреки обещаните „1 час и си готов“, получаваш бонус от още час и половина, та общо 2 часа и половина. Успокоиха ме. Преди седмица било по-зле. Сякаш това може да е успокоение.

  Но ще споделя един фрапиращ пример за който научих вчера – отива един колега да изкара паспорт ЕКСПРЕСНО, понеже ще пътува. Експресно значи за 1 работен ден, за паспорт и лична карта и тази експресна услуга плащаш 300 и кусур лева. Излишно е да споменавам че издаването се забавя, по-интересно е, че се забавя с 14 дена.
  Да разбрахме че отново нещо не бачкало, ама тва мен трябва ли да ме интересува? Държавате не се интересува като се забавиш с осигуровки и данъци.

  Та ще се оправи ли скоро тази бюрократична и тромава система?
  Не мисля.

 5. Все пак ти се кефя на това, колко дълго си бил позитивно настроен…

Sorry, the comment form is closed at this time.