Вторник

 Без категория
окт. 052011
 

Днес съм малко по-добре

Успях да спя цялата нощ и сутринта не бях скапан. Да, кашлям и имам досадна хрема, но все пак съм в прилична форма. Пък и времето се пооправи – по обяд даже имаше слънце, за малко. Но сега пак вали, ситно и гадно. И подухва хладно.

Започвам със сутрешния тоалет – къпане, скайпване до София, континентална закуска. Нахвърлях някои идеи по един служебен проблем, който ме мъчи от известно време. Странно, този път ми хрумнаха под душа, а не на един метър от него (в поза „мислител“).

За днес пак си харесах по 2-3 лекции на слот. Но си отделих и време на наобиколя единия Exhibition hall – да видя какво, аджеба, показват толкова. Обикновено си правя програмата вечер, като избирам всички лекции, които ми харесат. Сутринта на свежа глава си набелязвам най-интересните (до 3 на слот). И после решавам на място.

По пътя минах да нагледам джаварите, за които пита Иван. И те са затворили цяла улица и 3 огромни хотела (по 20-30 етажа), включително Хилтън. Ей, джавар да си…

А вечер пият бири на улицата

Толкоз за Java one. Аз си отидох пак до Moscone. Замисляли ли сте се колко вида спонсори може да има събитие като OOW? Marquee sponsor, Diamond sponsors, Premier sponsors, Elite sponsor, Grande sponsors, Platinum sponsors, Golden sponsors, Silver sponsor, Bronze sponsors, Signature sponsors, Media sponsors – 11 вида.

Иначе днес започнах деня с лекция на Christian Antognini: Challenges and Changes in the Oracle Database 11g Query Optimizer. Много знае човека (което си личи и по дебелата книга, която е написал). Да знаете, че в 11.2 системните статистики са яко преебани, трябва да се слага пач 9842771. И други интересни неща – примерно ако искате да махнете индекс, щото ви изглежда излишен, можете да го маркирате като invisible. Така оптимизатора няма да го използва. Ако всичко върви ОК, след 2-3 дни или седмица (или месец), може спокойно да го изтриете. Е добре де, това всеки го знае. Обаче след това базата се смачква от IO. Ха, ядец! Това става защото индекса се използва от БД (а не от оптимизатора) за проверка на foreign key, дори когато е invisible.
И други полезнотойки каза, ама ме мързи да ги пиша.

След това отидох на Performance of Oracle Database 11g Release 2 Flash Cache with Solid-State Disks. Честно казано, замислям се за една такава евентуална покупка. Има два начина да се използва SSD от Oracle – или като разширение на buffer cache (ама само в 11.2 и само на Solaris и OEL – ползвателите на RHEL няма да се облажат); или да бухаш файлове на SSD и да се кефиш колко бързо работи. Така поне обясниха хората от DELLL, които явно бяха изпратени насила да говорят за това. За съжаление след интридукцията, нещата станаха твърде рекламни. Язък за похабения слот…

Обяда не беше организиран аналогично на вчера. Сандвич (в случая с пуешко), някаква салатка (в случая предимно жито, нахут и царевица) и курабийка. Абе позапълва стомаха.

После ходих на още една сесия, изнесена от клиент: Oracle Database 11g Release 2 and Oracle GoldenGate: Best Practices at Banka of America. Полезна беше. Тоя Golden Gate явно става за употреба. Хората си премахнали downtime-а по време на release (защото ги имали много често – 6 до 9 пъти годишно!). А също и при database upgrade, platform/hardware change и други, ама това не са го пробвали – не се е налагало от както имат Golden Gate. Лично синиър дибией от тая голяма фабрика ме убеди (след като попитах), че Golden gate няма проблеми с огромни транзакции от рода на няколко милиона update-а, за разлика от streams/logical standby.
В крайна сметка, щом върши работа на Bank of America, трябва и при нас да проработи.

След това се разходих из изложбената зала – огромна площ с павилиони на кой ли не

Всеки се надпреварва да дава награди, само и само да се запишеш. От тениски и флашки, през Blackberry Play и най-вече iPad2 (всеки трети павилион), Apple TV (EMC2) та чак до мотоциклети и автомобили. Само тука да попълниш един малък въпросник… и после да те наспамим. Аз успях да си отмъкна плакат с 11g Data Dictionary от TUSC, както и някоя тениска. Успях да разгледам на живо т.нар. database appliance и да поразпитам един инженер за подробности. Здрава машинка, ама яко скопена, да не вземе случайно да се конкурира с exadata. Има 12 TB raw disk storage, обаче го използва задължително в ASM групи с тройна защита – демек 4 TB. И преди да си помислите, че все пак не е малко, идва следващата подробност – понеже тая работа е много умна и всичко сама прави, при инсталацията ви пита къде ще си правите бекъпа – на диск или лента. И ако сгрешите да кажете „диск“, тя си разделя наличните 4 TB на 60% flash recovery area и 40% data. Демек от всичките 12 терабайта разполагате с 1.6. Баси, баба ми има повече място на харда си!
Други подробности са, че има 4 SSD диска по 72 GB , които си прави в дискова група REDO, отново трайно защитени – демек 96 GB. Хем е много за redo, хем малко за temp. И не може да си ги преконфигурираш в normal redundancy – ставаш unsupported.
А какво правим ако няма място? Ами компресираш! Толкова добра компресия имаме… Не, няма експанжън, поне за сега (но като гледам, може и да има – всеки от сървърите има по 2 e-sata конектора забутани в едно ъгълче на задния панел).
Друг интересен щанд беше на FusionIO. Тия пичове твърдят, че правят flash памет от NAND чипове. Поиграх си (физически) с една PCI-E карта, на която имаше 1.8 TB. Твърдят, че имат карти от 320 GB до 10 TB (на една карта!!!). За скоростта на четене няма нужда да говорим. Обаче не ме пуснаха да си тръгна с картата – дадоха ми само тениска.

После отидох да слушам един много земен DBA от Cisco, който разказа за неговата борба с Oracle RAT (Oracle Real Application Testing Meets the Real World). Разказа как се оказали с един EBS, който се задъхва, щото базата му работи на RAC клъстер от 3 HP Integrity Superdome със 128 core-а на всеки, 512 GB RAM и 8000+ сесии. Решили да минат на по-прости сървъри, ама повече, и си направили RAC от малко по-съвременни 12 машини. Разказа борбата с RAT-а, полезно беше.

За последно отидох на Making the Most of Solid-State Disk in Oracle Database 11g. Много по-полезно от рекламинте изцепки на Dell от сутринта. Човека наистина си поиграл, пробвал, тествал, мерил. Най-интересното, което каза, е че няма никаква далавера да си слагаш online redo logs на SSD. Правил няколко опита, файда йок. Иначе за TEMP далаверата е голяма, особено ако имате много multi-pass sorts (конто няма, не е видял reporting). А ако си качите и цялата БД, направо хвръква – както производителността, така и цената. Обясни долу-горе и как работи другия вариант на употреба на SSD – flash cache, демек продължение на buffer cache .

На края една снимка на великата лодка на Oracle, която плувала три пъти по-бързо от вятъра (т.е. с 30 км/ч при вятър от 10 км/ч).

„Платното“ е толкова високо, че не се събира и половината в Moscone West, така че са го сложили на страни. Ама се чудя – колко ли са псували докато го вкарат вътре и го закрепят…

И на края, още малко „наблюдения“
– тук с всяко ядене (без значение дали са сандвичите в палатката, или нещо в ресторант), сервират ледена вода – с много лед вътре. Което е много приятно, ако не си болен/настинал като мен
– хората не се притесняват да сядат по земята – в коридорите покрай залите, в лобитата, навсякъде. Сядат си, вадят таблета и цъкат
– като казах таблети – те са супер масово явление. Видях много повече таблети, от колкото лаптопи. И като се замислиш, удобни са. Мен ме мързи да влача лаптопа, защото и без това не мога да си водя записки на него – няма да издържи. А всеки трети или четвърти човек цъка на таблет

 Posted by at 6:18

  One Response to “Вторник”

  1. Яворе,
    Аз съм на Java конференцията. Не че се познаваме, но ти чета блога от време на време… Ако искаш да се видим някъде наоколо из Сан Франциско, пусни ми един мейл 😉

Sorry, the comment form is closed at this time.