Сряда

 Без категория
окт. 062011
 

Събудих се с противна кашлица. Седем без десет – тъкмо навреме. Станах и влязох под горещия душ. Обичам да се мотая в банята, винаги откарвам минимум половин час. Този път не направих изключение. И без това първата лекция за днес е в 10:15…

Излязох от душа и погледнах на малкото екранче на часовника колко часа е в София. Това е удобството да имаш часовник, способен да показва 2 часови зони едновременно – не се налага да смяташ.

WTF? 15:30??? Ъъъъ…. ама то било пет и половина, а не седем и половина. Баси, как можах да се объркам толкова жестоко? А след душа съм свежарка, дума не може да става да заспя. Тотално прецакване. Натисках възглавницата още час, после се отказах и станах. И без това напоследък не знам кога ми се спи и кога не… ще изкарам още един ден така.

(всъщност за сега, 21:00 часа, си се чувствам долу-горе добре. Явно наистина съм се наспал)

Слязох за сутрешната проверка на следобедната поща. Кратък разговор със София, нещата са закърпени. Закуска, помотване, разговор с любимата и съм готов. Разходка до Moscone west – всеки път по различен маршрут, но се ориентирам правилно.

Днес ми е ден за подраняване – пристигнах около 9:00. Запътих се към третия етаж, за да си взема четвъртия чай за деня (след 3 в хотела). Когато пия чай почти не кашлям. Обаче не ги изкарват толкова рано. Слизам на второ ниво и – изненада! Познато лице, Милена на щанда User Groups, даже с още един колега от България. Разпънахме локума. Стана дума за концерта тази вечер (Sting и разни други) – безплатен за участниците в OOW, но имало голямо търсене на билети на черно. Аз и без това няма намерение да ходя – с тази кашлица и толкова домашни за вършене всяка вечер. Дадох им билета, ако някой прояви интерес, да го взема for free.

Към 9:50 успях да се уредя с чай и се запътих към първата сесия за деня – Oracle Active Data Guard: Lessons Learned from Real-Life Implementations. От любимите ми, real life истории, разказани от клиенти, които наистина са се борили с това. За съжаление в България няма много такива сесии, да не кажа хич (редките изключения включват Нено от Бела, който, обаче, се отказа да говори).
Както и да е. Сесията започна на шега с изречението „This is not an Exadata presentation”, което беше посрещнато с бурни аплодисменти. Сигурно половината database сесии тази година са посветени на Exadata.
Тук имаше истории на двама клиенти, все големи фабрики. Първата приказка беше всъщност как да подкараме Active Data Guard да работи за Peoplesoft, Hyperion и OBIEE. Доста applicatoion-specific. Втория клиент, обаче, разказа по-интересна история с реални мотики. Примерно замисляли ли сте се как се държи performance tab-а на Enterprise Manager върху ADG база? За последния час показва както трябва (нали взема данните от ASH), обаче назад дава данните от Primary базата – тях намира в dba_hist_*. Други логични проблеми са, че на такава база няма auditing – нали няма къде да пише. Също не работят logon triggers и, много яко, автоматичното прекомпилиране на невалидни обекти. Всичко това е логично, ама трябва да се сетиш. И други проблеми споменаха, ама да не ви отегчавам.

След това отидох да послушам за How Oracle GoldenGate Breaks Scalability Barriers at Western Union. Куца хава – и тяхното приложение е проектирано за active/active от самото начало. Въпреки това споделиха интересни неща. А, имали release всяка седмица, major release всеки месец – всичко това без downtime благодарение на Golden Gate.

Хапнах много набързо и се засилих към една стара любов – Understanding Oracle RAC Internals. Честно казано, останах леко разочарован – не разказаха кой-знае какви internals. По-скоро говориха за CRS/HAS като цяло. Но поне си поприпомних някои неща. А, и разказаха, колко нови фичури има в 11.2.0.2. спрямо 11.2.0.1. Примерно вече node fencing (обикновено) не предизвиквало node eviction, т.е. не рестартира нода, а се опитва да рестартира само CRS. Ми така де, има машини дето само PSOT-а им е 10-15 минути. Ненормална работа.

И след това – 2 часа дупка. Нито една сесия, на никаква тема. Защото чичо Лари има keynote и всички трябва да слушат него. Е, аз пък не искам да се блъскам да го слушам. Направих няколко тегела из двете огромни изложбени зали. Баси, всеки втори подарява iPad. А ако спечеля, ще го пратите ли в България – ами не, може само в щатите. Ами дръжте си анкетата тогава.

Срещнах Юлиян Дончев на щанда на Accenture и разпънахме и с него малко лакърдии. После се пощурах още малко и отидох на последната за деня сесия – So You Think You Know Everything About Oracle Partitioning? И тя трябваше да е разказана от клиент, ама пусто в последния момент не успял да дойде поради лични причини. Разказа я един пич от Oracle. Знаехте ли, че при exchange partition колоните на двете таблици трябва да са с еднакъв тип и брой, но може да са с различни имена? Не че е много полезно, ама кой да предположи.

Ми толкоз. Вечерях пържола от риба тон с някакви зелении покрай нея. Както и салата „цезар“, която всъщност беше листа от айсберг с две-три рибки и малко сосец. Сега ще си направя календара за утре, ще си напиша домашното и така. Остава само един ден и после край на празника. Ех…

 Posted by at 7:21

  One Response to “Сряда”

  1. Явор, благородно ти завиждам за визитата ти на OOW. Интересни впечатления имаш. Всекидневно чета постингите ти.

    Относно отказа ми да говоря – не е така, просто проектите ни не включват технологии, които се разглеждат на БГОУГ. Надявам се скоро това да се промени. А иначе на всяка сбирка има наши представители от Белла – Даниела и Вальо Сендов, но само слушат.

Sorry, the comment form is closed at this time.