юни 132007
 

Apple пуснаха beta версия на техния браузър Safari: „The world’s best browser. Now on Windows, too“

Явно е минало твърде много време от както не работя като програмист. Може би съм позагубил търпение и са заприличал на 100% user. Но това че е beta някак си не оправдава двете минути, които бяха достатъчни за да се гръмне тотално и да се затвори (на второто пускане издържа 5 минути, признавам). Да, надписа beta предупреждава за известна нестабилност. Очаквах разни неща да не излизат както трябва, някое нещо от менюто да не работи, разни страници да не се отварят както трябва… Може би под MacOS е много стабилен.

И… предполагам и че за MacOS е най-бърз – както пишат:
Blazing Performance
Safari is the fastest web browser on any platform“
.
Но под Win има да ядат много хляб за да достигнат скоростта на Opera. Един най-елементарен тест: зареждане на dir.bg показва колко са назад.

Претендират и за
Elegant User Interface
Safari’s clean look lets you focus on the web — not your browser.

Елегантен… да, въпрос на гледна точка. Въпрос на навици. Но за Windwos потребители, към които се целят, направо си изглежда дървен. Но хайде, това е наистина въпрос на гледна точка.

А може би ще заложат на
Security
Apple engineers designed Safari to be secure from day one.

Мммм… Може би. Thor Larholm успя да намери exploit за този браузър за 0 дни и 2 часа. Експлойта е подробно описан тук.

Ще си сложа ли Safari?

Всъщност, аз го сложих. Исках да пробвам нещо ново. Може да се окаже хубаво. Отворен съм за нови идеи.

А сега ще го махна. И, до колкото познавам себе си, едва ли ще го опитам отново в близките години. Колкото и да го подобрят. За мен Safari е една голяма издънка на Apple.

 Posted by at 11:45

  4 Responses to “Safari”

 1. Ябълчарите явно за пореден път доказват, че портовете им към Windows са много недоклатени. „Великата“ програма ITunes, с която веднъж имах неудоволствието да се сблъскам ме остави отвратен от интерфейс, тежест и скорост на работа. Може на собствената си платформа да са много велики (не е трудно да си първи в група от един 🙂 ), но когато излязат навън… you are in Billy’s world now.

 2. А, и забравих да добавя – ако някога има браузър, по-добър от настоящата Опера, то той ще се казва Опера 10 !

 3. Здрасти, брадъре 😉

  Беше ми интересно да разбера за какво става въпрос и какъв точно exploit е открил пича. Но гледай сега, това е бета версия и като цяло се очаква да е нестабилна.

  Ето тук цитат на едно мнение, което напълно отговаря и на моето по въпроса:

  „It’s Beta software, if you use it, expect bugs, and when you find htem, report them like a good kid. You pepole aren’t downloading the beta expecting to use some free piece of software, expecting perfection and never having to actually beta test, are you
  Bugs are exactly what Apple wanted to expose.

  The point of having a beta is so that people can find all these holes and bugs, report back to apple, and then apple fix them. If the final version comes out and its still crappy, then b**** and moan but give me a break. I’m not taking any security complaints seriously until then. Stop making such a big deal over an unfinished product.

 4. Брадъре, това че е бета изобщо не оправдава факта, че е неизползваема. Защото при мен буквално гърми след минути, които можеш да преброиш на пръстите на едната ръка на на стругар с 25 години трудов стаж. Ползвал съм бета софтуер, репортвал съм бъгове и недомислици. Нo Safari-то е наистина недоклатено. Все едно са го пуснали ей-така, колкото да пуснат нещо.

  Не кометриам глезотийки като това при reload страницата да ти се позиционира там, до където си скролирал. Както написах, очаквам една бета версия да има проблеми с НЯКОИ функционалности. Да дава странни реултати, ПОНЯКОГА.

  Този браузър, освен че е тромав (при претенциите за най-бърз) е и недомислен. Има разни бутони: back, forward и reload ги разбрах. Но има един бутон с + на него, който, явно, служи за затваряне на брузъра: като го цъкна и всичко изгърмява зловещо. Има и бутон с паяк, който не ми е много ясен. Като го цъкна ми излиза едно прозорче с някакви тъпи въпроси и без caption (подозирам, че е „send bug report“). Няй-веселото е, че няма кьорав хинт на бутините – нито на мишката, нито в статус бара.

  Такова недорасло софтуерче е достойно за курсов проект. И тогава ще кажа „евала“. Ама за претенциите, които има… не става.

Sorry, the comment form is closed at this time.