юни 142007
 

Заплатите ни са малки, цените се вдигат, покупателната способност намалява, безработицата е висока. Най-бедните сме в Европа и няма оправия. С настоящите темпове ще ги настигнем след 30/50/100 години… Глупости!

Преди 10 години, във Виденовата зима заплатите в повечето фирми не се даваха, а където ги дават – по-добре да е сутрин, че до вечерта се обезценяват. Баща ми ходи с велосипед посред зимата на 10 километра да купи малко по-евтин хляб. Тов беше тук, и само преди 10 години.

Сега, в Зимбабве инфлацията за тази година е 3 714%. Бизнес сделки се правят с валидност 1 ден или дори 1 час. Някои фирми плащат на работниците си с храна, защото парите просто вече нямат смисъл. Магазините вдигат цената двойно два пъти в месеца. Експоненциалния растеж на цените може да доведе до над 500 000 % инфлация до края на годината. Доставчиците на електричество и вода са фалирали. Режима на тока е жесток, захранването се пуска само 4 часа дневно. 1 от 5 възрастни има работа. И президента Робърт Мугабе твърди, че за това са виновни западняците, които „искат да свалят правителството, което конфискува земята на белите“.

***

Гледам по всяка от 20-те (предполагам) български телевизии как разни хора плачат колко сме зле. Ми аз съм добре. Има доста хора, които са по-добре от мен. Има ужасно много хора, които са по-малко „добре” от мен. Но, загледан в 29 инчовия си телевизор, излегнал се на хубавата си спалня в хубвата си квартира, пред която съм спрял хубава (е, вярно – старичка) кола, и след като съм ял хубава храна и знам, че и утре ще ям добре… Някак си не вярвам, че „България е много зле”. Може би „сит на гладен не вярва”, знам ли. Но аз предпочитам да оценявам това, което имам. Не това, което нямам.

 Posted by at 15:29

Sorry, the comment form is closed at this time.