авг. 132008
 

Или как с триста зора успях да си преинсталирам firmware на моя Sony Ericsson P1i.

Интересното е, че съм правил това поне 2 пъти без проблем. Но Sony Ericsson никога не са били известни със стабилния си софтуер. Ако мога да използвам още един цитат, който ги описва, това е „Our software never has bugs. It just develops random features”.

Да започнем отначало. От месец-два имам нов лаптоп. Естествено, той не е обладогорден със софтуерните продукти на SE. За това когато вчера играчката ми заби (за трети път от както я имам – т.е. не е твърде често) и реших да си я флашна, трябваше да инсталирам PC Suite и Update Manager на чисто. Не че има някакъв проблем с инсталацията де – явно някой друг им я е правил. Backup-а на данните и настройките на телефона също протече гладко. И до тук с гладките работи.

По спомените ми, SE Update Manager трябва да работи доста лесно. Сваля се самия Update Manager от сайта на SE, пускаш го, казваш му какъв ти е телефона, закачаш към USB и следваш (почти) простите инструкции. А инструкциите са
(1) да извадиш кабела от телефона
(2) да изключиш телефона
(3) да извадиш батерията и да я сложиш обратно
(4) да държиш натиснат бутон “C” докато включваш кабела към телефона.
След това Update Manager проверява дали има нов firmware за твоя телефон, изтегля го и го слага. Чиста работа. Само дето ако не си направиш backup, губиш всички контакти, настройки, съобщения и т.н. Но в новите версии има няколко предупреждения за това, така че не го броя за проблем.

И така, изтеглих си аз новия Update Manager и го пуснах. Той, обаче, вместо да тръгне като хората, ми изхлопа следната грешка:

Adobe Flash version 8 or later is required. You can download Adobe Flash Player here: http://www.adobe.com/downloads/
Application will terminate

Аз не е като да нямам Flash player, ама реших да го дръпна отново. Скубанх си го от сайта на Adobe, едно малко exe-нце, инсталирах го (версия 9.0.124.0) и хайде пак… ядец. Търсенето на конкретния текст на грешката в гугъл също не помогна много. Все пак попаднах на една следа. Един пич пише, че на компютър с инсталиран Firefox има същия проблем, а на компютър без Firefox всичко си е наред. Да, обаче аз нямам Firefox – аз ползвам Opera.

Явно имам някакъв свръхестествен усет за намиране на бъгове и техните решения. Реших, колкото и безумно да е, да сваля Flash player от сайта на Adobe не през Opera, а през MSIE. Не че има някакво значение с кой браузър сваляш един файл, ама все пак… Оказа се, че има. Защото като отидох на сайта с MSIE, Adobe изобщо не ми предложиха да свалям нещо, а ми каза, че ще ми инсталира някаква AciveX контрола! Тия чукундури от Adobe нямат един пакет, който да инсталира тъпия им player за всичките ти браузъри. Това – хайде, мога да го разбера, не има се играе да detect-ват в инсталера какви браузери си си накачулил. Но и по никакъв начин не ти подсказват, че трябва да отидеш на сайта им със всеки от браузърите си, за да може да ти предложат учтиво само инсталацията за съответния барузър!

Естествено, още от началото стои въпроса за какъв чеп му е на Sony-Ericsson Update service Flash player. Имам чувството, че самия update service е писан на Flash. Защото той си изглежда като продукт тип „курсов проект в ТУ” – шарен и бъгав.

И така, след като инсталирах правилния Flash, вече не ми излизаше съобщението за грешка при пускане на Update service. Всъщност, при пускане на Update service не излизаше абсолютно нищо. Или, понякога, излиза за малко анимацията на SE и после се скрива. И толкова. Живее си като процес, вижда се в task manager, ама не се вижда на екрана.

Но явно на мен ми беше ден за прозрения. Не се сещам и аз как, но реших да спра втората по бъгливост програма, работеща на лаптопа ми – F-Secure Cliet Security. И не щеш ли, програмчето тръгна! Не ми стана много ясно дали F-Secure го брои за вирус или му блокира достъпа до USB порта по друга причина. Не разбрах и защо го блокира мълчаливо, без да каже какъв е проблема. Също така не ми е ясно и защо бъгнята на SE не чака определено време, след което да изведе някакво смислено и подходящо за диагностика съобщение.

Но поне ъпдейта мина. Е, след това се забози restore-а на данните и настройките, ама и с това се справих.

В заключение искам да кажа жалко за SE, защото стабилно ме губят за клиент с техните недомаслени софтуери (и друг път съм писал за това). И не само мен – много хора по света реват от това и от безумната им клиентска поддръжка. Иначе телефона е хубав, нямам намерение да се отказвам от него. Но когато дойде това време, SE ще са последни в списъка ми за избор на нова играчка.

 Posted by at 14:57