сеп. 042008
 

Според една песен:

Римляните откриха топлата вода. ТЕЦ-а я закрива

(Нататък става малко по-нецензурна)

Направо не мога да повярвам колко ужасно много хора вярват, че имат право да ползват една услуга без да плащат. И то една толкова комплексна услуга като парното и топлата вода!

Наистина, ползването на такива блага без да си плащаш ми изглежда голяма наглост. Както авантата с градския транспорт. И съм наистина втрещен колко ужасно много хора си ползват топло без пари.

На сайта на топлофикация излязоха списъци на длъжниците. Оказва се, че в блока, в който живея, само един вход прескача бариерата от 50% събираемост. Един от 4 входа! Абе хора, няма безплатен обяд! Разберете го най-после. Ако искаш да ползваш нещо – плащаш си. Или не го ползваш. Има блокове с 0 – НУЛА! – процента събираемост.

Това със спирането на топлата вода на входове е много крайно решение. Идеята „покрай сухото гори и суровото“ е много деморализираща за редовните платци, които си остават без топла вода. Но пък по-добре без топла вода през лятото, от колкото без парно зимата, нали? Че то не бяха молби, заплахи със съд за нередовните, кандърми… А явно тъпия ни авантаджийски народ не разбира от добро и само сопата го оправя. Така сме възпитани – да се кефим на Андрешко, който прее*ал бирника и помогнал на длъжника да се скатае. Какво гeройство!

* * *

Аз съм късметлия. Живея във единствения вход във блока, в който има над 50% събираемост. Няма да ми спрат топлата вода. Но дори и да ми я спрат, щях да се ядосвам (ужасно много) на съседите, а не на ТЕЦ-а. ТЕЦ-а не може да е донор. И не съм съгласен да се погасяват задълженията му към Булгаргаз и кой знае още кой със субсидии. Защото това ще означава, че аз, чрез моите редовно плащани данъци и сметки плащам на всички други тарикати.

А това не ме кефи.

Аз съм от тия балъци които си плащат всичко редовно. Осигуряват ме на пълна заплата, като излезе сметка за нещо в електронното банкиране плащам веднага (преди да съм получил сметката на хартия) и т.н.

И… много ме е яд на скатавковците, дето лежат на моя гръб.

 Posted by at 17:53

  18 Responses to “За топлата вода”

 1. Кво разправяш. Днеска гледам напшия блок – 17,2%. Отекохме си.
  Но като гледам има голяма поляризация – доста от от блоковете са под 25% и при обща събираемост около 50% (поне така казват), това значи, че няма златна среда или всички плащат, или масово не се плаща. Доста тъжно.
  Но мисля, че тези списъци са за сплашване, около изравнителните сметки, да подсетят хората да си ги платят. Доста хора тях чакат и за това изпускат няколко сметки или нищо неплащат (надявам се да съм прав).
  И все пак изясни ли се някому по какъв алгоритъм ще се спира водата?

 2. Разбира се, че има блокове с 0% събираемост. Аз ако живеех в София също нямаше да си плащам парното и топлата вода. Защо ли? По три причини:
  1. Защото може. Щом по няколко години не ги изключват, значи на Топлофикация им е през оная работа дали хората си плащат.
  2. Топлофикация е монополист, при това общинска фирма. Понеже е общинска, а не частна, тя е управлявана зле, източвана е и наваксва управленската некадърност и кражбите с високи цени на доставяната топлоенергия. Понеже е монополист, не може да се откажеш от некачествените и скъпи услуги. Даже да се откажеш, пак трябва да плащаш.
  3. Искам Топлофикация да фалира. Искам да затъне толкова дълбоко, че най после общината да признае, че положението е е па няма повече накъде по-зле и да разпродаде фирмата на частни дружества, които да се конкурират в качество и цена и ако на клиента не му харесва едното, да се прехвърли на другото.

 3. @Longalon, съжалявам че спамвам темата на Явор
  Ако си женен, имаш деца и имаш работа и бачкаш яко, плащаш си, как ще се почустваш при такава случка? А в Белене плащаш ли си?

  Входа, в който живея, е с малко над 40%. Хипер съм нервен, ще ми се да набия някой съсед (ако знаех кого). Истинският ход на Топлофикация е да направи списък не само по входове, но и поименно – за да знаем кого да бием. Той, че няма да си плати няма, ама поне да изяде боя.

  Разбира се тези проблеми са си чисто последствие от комунизма.

 4. В момента, в който Топлофикация спре топлото в София, цяла България ще остане без ток заради претоварване на мрежата, а не защото няма мощности или защото няма от къде да се внесе. Ще стане като апокалипсиса в САЩ преди няколко години, където няколко щата нямаха около седмица ток.
  Другият вариант ЧЕЗ да подменят половината топлопреносна мрежа в региона преди да фалира Топлофикация е също доста абсурден.

 5. Ами разбира се, че няма да плащат! Топло-то откраднаха прекалено много пари, прекалено! А сметките са масово надписани и излъгани, в противоречие с физичните закони.

 6. @Момчил: Един колега тук е с 49.5%… Заплаши да изнесе домоуправителката, ако не оправи нещата 🙂

  @Лонг: Твърденията ти за топлофикация са верни, но изводите не ми допадат. Ми то мен и пътищата не ме кефят, дай да не плащам винетка и пътен данък докато не ми направят конкурентни пътища, че да имам избор. Здравната система също е смотана, дай да не плащам здравни осигуровки, пък дано да затънат и да се усетят… Не е това начина.

  @Драго: А! Е това е мисленето. „Те крадат, крадат… аз по-малък тарикат ли съм? И аз ще крада…“ И после – как може, уж сме в европейския съюз, пък сме та тоя хал… Ми заради такова мислене като твоето сме на тоя хал. Щото всеки е по-голям тарикат и гледа да не се мине като го играе честен.

 7. Към много стриктните коментатори:
  През януари февруари и март не си бях у дома. Не си и плащах сметките от по 150 лв, понеже нищо не бях ползвал. Казвах си, че като ги изравнят, няма да остане кой знае какво за плащане. Да, ама не. Не само че след изравняването не падна, ами и добавиха 50 лв. отгоре.
  Не ми се занимава, имам по-добри неща, в които да си инвестирам времето и вчера си платих като поп. Нито някой смята за нужно да ми каже, как точно ми се изчислява сметката и как се изравнява, нито имам начин да разбера колко точно съм израходвал.

  Всеки месец плащам над 1000 лв. удръжки от заплатата си. Плащам и за винетка. Винетката не ми попречи да катастрофирам заради затрупан от сняг път, 10 дни след последния снеговалеж. 3 бона за ремонт.

  А къде отиват 1000-та лв всеки месец?
  Та така… бъдете примерни като мен. По този начин нищо няма да се промени, бъдете сигурни. Докато сме такива кретени и си плашаме квото ни кажат, ще си правят с нас каквото си искат.

  Иска ми се да можех да си спра парното, жалко, че не мога, понеже живея под наем.

  Кво остава? Като не ми оттърва – да си ходя на село нали?

 8. Мисленето е основната драма по тукашните земи. Това май няма нужда да се убеждаваме, че е така. И мен не ме кефи да плащам на топлофикация щото не знам какво точно плащам. Но още по-малко ме кефи да грея вода с бързовар и да се поливам с канче в 21-век или да си изкъртя банята, която е на на 1 година за да си монтирам бойлер. Плащанията към топлофикация са уредени с закон – добър или лош – трябва да се спазва. Това е положението. На всички тарикати, които не си плащат пожелавам в тая шибана страна най-накрая да се оправи съдебната система и да ги нагъзат така, че да се молят да си платят сметките и глобите към КАТ (примерно). Но всъщност държавата – това сме всички, които живеем в нея. Та по тази причина не храня надежди, че скоро нещата ще тръгнат към по-добро. Има 1 милион мангала, за които нема надежда в тоя и следващите няколко живота + неизвестно колко мангали по душа, които не си плащат сметките, паркират върху градинки, тротоари и пешеходни пътеки, изхвърлят си боклука на улицата, гласуват си закончета, които им уреждат бизнеса и т.н. Всеки е тарикат и се опитва да цака държавата на дребно, но понеже и хляба и ножа са у нея и я управляват същите смешници с дребно провинциално (нямам предвид провинцията като географско понятие, а тесногръдие и ограничен мироглед, сакън сега да не се обиди някой и да го удари на селска чест) мислене накрая те изцакват всички наедро и ние после си пишем по разни такива места ;).

 9. Всъщност никой няма право да се сърди на топлофикация и на заплахите че ще спрат парното. Защото ако никой не си плаща сметката и тя (топлото) обяви фалит, тогава ми е много чудно как точно ще протистират хората ….

 10. Иване,
  Къде е тоя специален закон за топлофикация? И кое, освен монополът, дава право на топлофикация да продава продукти по някакви а-пазарни механизми без значение от качеството и количеството на тези продукти?

  Идвам си от отпуск в края на август. На вратата на входа лист А4: „От 25-ти август до 12 септември ще бъде спряно подаването на топла вода. Молим да ни извините бла бла бла… Ваша Топлофикация София“

  Топлата вода така и не спря, затова пък вчера чета в дневник, че щели да я спират от 29-ти септември до 3-ти октомври. http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=550469
  Нова бележка няма на вратата. И да имаше, нямаше да й повярва никой.

  Та скъпи ми иване, приготвяй канчето и бързовара и ги лъсни хубаво, щото и да си плащаш и да не си плащаш, ще влезеш с тях не само в 21-ви, но и във 22-ри век.

  3 седмици профилактика, представяш ли си? 3 седмици!Ако някоя фирма реши да затвори офиса си за 3 седмици, това ще доведе до края на тази фирма. Но не! Топлофикация няма да умре, щото и ти плащаш и аз плащам.

  За радост аз имам бойлер и живея под наем. Ти имаш хубава баня, канче и бързовар. Честито!

  Не е луд който яде баницата, Иванеее… луд е е който му я дава…

 11. Проблемите в управлението на фирмата не те освобождават от задължението да си плащаш за услугата, която ползваш. Тук не може да има 2 мнения. Щом искаш да ползваш, трябва да си платиш.
  Ако не ти харесва, си слагай бойлер и печки на ток, на газ, на дърва, на каквото искаш. Но ако ползваш услугите на някоя фирма, трябва да плащаш за тях.
  Иначе какво става? Отивам и си вземем хляб от магазина, като се разбираме да го платя в края на месеца. Обаче в края на месеца казвам „ми той хляба, който ям цял месец, не ми хареса, няма да го платя“. Обаче поради спецификата на доставките от магазина не могат да ме спрат да си вземем хляб и аз продължавам да го ям, без да го плащам, защото не ми харесва. Много хитро, нали?

 12. Не, Яворе.
  Просто сменяш магазина, като не ти харесва хлябът. Стига да можеш. А не можеш, понеже има монопол. За да се променят нешата, трябва нещо да се случи. Толкова години, толкова проблеми и нищо не се случва.

  В някакъв момент трябваше да плащаш, дори да нямаш радиатори. Хубаво, че заради европейското законодателство, това поне отпадна.

  Аз не виждам какъв е проблемът. Влизат със съдия изпълнител, откачват радиаторите на тези, които не плащат и край. Ама не! Ще оставим на съседите да се изпобият помежду си. Хем няма да се занимаваме и ще ни излезе по-тънко, хем сеир.

  От друга страна ако тръгнат да съдят длъжниците, много силно се съмнявам, че ще спечелят делата. Много силно. Може би затова подхождат по този начин.

 13. Не искам да стартирам flame по темата. Моята теза е, че щом ползваш нещо, то трябва да се плаща. Топлофикация е права в едно – те доставят топлоенергия до сградите и я отчитат в тази точка. Разпределението на тази енергия между потребителите в сградите го правят топлинните счетоводители. Как точно е въпрос, който може да се дискутира, но така или иначе цената на доставената до сградата топлоенергия трябва да се плати от тези, които я ползват. Ако плащат само тези, които имат включени радиатори просто ще им се увеличи цената на парното. Тези, които нямат работещи радиатори също обаче ползват част от тази енергия – косвено чрез отделената от отопляемите апартаменти топлина в сградата. От едната страна едните казват „аз не ползвам – няма да плащам нищо“, от другата тези, които ползват казват „е да, ама у вас със спрени радиатори е 13 градуса, а не 7, щото ние ви греем“. Няма вариант всички да са доволни, защото живеят заедно в стари сгради. Ако някой има работеща идея, която удовлетворява всички – да я сподели.
  Да – много е яко да кажем „да фалират тия гадове“, но какво правим след това? Отоплението на ток не е особена алтернатива в голям мащаб- електрическите инсталации в повечето „топлофицирани“ сгради са оразмерени с презумпцията, че консумацията на ток няма да включва отопление. Предполагам е така и в електро-разпределителната мрежа. Препработката на подобна инфраструктура иска доста време и пари. А пък и по блоковете, където по 3 часа обсъждат на събрание дали да събират по 2 или по 3 лева за заплата на чистачката си представям как ще се разберат да си преправят електроинсталацията.
  В София панелните жилища с ТЕЦ са строени по времето на соца, а тогава на никого не му е минавало през акъла, че може да има „искам/не искам“ – всички са ползвали и са плащали и сградните инсталации са проектирани и правени с идеята, че се отоплява цялата сграда.
  Не се сещам как в някакъв разумен период от време може да се появят алтернативи на топлофикация – нито някой ще изгради алтернативна „магистрална“ инфраструктура, нито ще седне да преправи инсталациите на всички блокове и проблема ще си остане същия. Тези, които не плащат на топлофикация едва ли внезапно ще започнат да го правят ако вместо „топлофикация“ се появи „първа нейна алтернатива“.
  Проблема е политически и се дължи на това, че са позволили на хората да не си плащат задълженията. Ако са предприемали действия на трета неплатена сметка (съдия изпълнител и т.н.) едва ли е щяло да се стигне до тази ситуация, защото много по-лесно е да накараш някой да ти плати 300, които дължи, а не 2000. Вместо това според мен съвсем умишлено са изместили конфликта доставчикнеплащащ клиент клиент към плащащи и неплащащи клиенти на топлофикация.
  В момента хората, които са организирали и позволили текущия хаос (държавата и общината) просто си седят, гледат отстрани и викат „ами оправяйте се“. Въпреки всичко това, аз пак казвам, че задълженията трябва да се плащат.

  Въпроса е и до мироглед – има държави, в които данък смет се плаща чрез стикери – купуваш си стикери от общината, които лепиш на торбите с боклук, а пък службата по чистотата прибира само торбите със залепен на тях стикер. Така плащаш за боклук толкова, колкото изхвърляш. И е чисто. Мисля, че няма нужда да разказвам какво ще се случи ако в София се въведе тази система 🙂 Ще се заринем и ще псуваме безадресно „ония“, но няма да плащаме, щото сме тарикати. С парното е същото.

 14. Иване, Иване! Лумпен с лумпен. Ей такива като тебе са онези в онзи виц, които в Ада теглят обратно в казана онези,които се опитват да се измъкнат от него . Ползваш интернет виждам. Ами попрочети това онова за схемата по която работи енергийната система в БГ и тогава коментирай. Ти си от ония социопати, които не се интересуват от другите. Важното е да ти е топло на дупето, нали? Затова няма и общество в България. Просто вие, избитите електрони сте хиляди. Такива като вас са били доносниците на ДС по време на комунистическия гнет.

 15. Произволен цитат от нета:
  Здравейте, бих искала да Ви помоля ако може да ми помогнете.Живея в ж.к.Младост, бл. 1А, и нямам парно от 3 години/напълно изключено/с демонтирани радиатори, но миналият отоплителен сезон фирма „Електрон Комерс“ започна да ни начислява пари за отопление.Казаха ни, че имаме щранг в банята и затова ще плащаме за отопление.Искам само да добавя, че преди повече от 5г.поради повреда е изключен щранга от 1 етаж и няма отопление в банята за което има съставен протокол от Топлофикация.Това го казах и показах на служителя на „Електрон Комерс“ но, резултат никакъв.Какво трябва на направя , ако и този отоплителен сезон ми начисляват пари за отопление? Само да добавя, че в нашият блок и имаме 60% спряно парно и от „Електрон Комерс“ ни казах , че или всички ще се откажат от услугите на „Топлофикация“ или на всички ще бъдат начислявани пари за отопление , за да си покрият загубите.И тъй като не могат да накарат живущите да си спрат парното започнаха да ни начислявят пари за отопление.И днес пак ходихме до „Електрон Комерс“, но резултат никакъв.Даже имаме изравнителна сметка от 250лв.Моля , кажете ми какво да правя!

 16. Плащайте си сметките за парно! – повтори поне 20 пъти като развален грамофон Владимир Каролев при гостуването си на Бареков в БТВ. Що се пенявиш бе Каролев, кой е казал че не искаме да си плащаме сметките? Искаме, обаче ИСТИНСКИТЕ сметки, а не тези, измислените, дето ни ги пращат от Топлофикация. Като на мен примерно, дето за тристайно жилище с показания на топломерите 000.0000 ми пращат сметка 1286,41 за отоплителния сезон 2007/2008 и след скандал великодушно ми опрощават 92,04 лева?

  Та за това ще ти посоча ЧЕТИРИ причини поради които не плащам:

  1. По закон във всяка сграда трябва да има монтирани ДВА топломера за отчитане на доставената топлоенергия – единият отчита енергията доставена за подгряване на вода, а другият отчита топлоенергията доставена за отполение.

  2. според Наредбата за топлоснабдяване, чл. 58, ал. 2 и според т. 4.2 на приложение към чл. 61, ал. 1. – тези топломери трябва да се монтират СЛЕД абонатните станции на сградите, тъй като технологичния разход за топлинна енергия е за сметка на енергопреносното предприятие. В момента централният топломер е поставен ПРЕДИ абонатната станция, и тези технологични разходи са за сметка на абонатите.

  3. Според Закона на БНБ за разплащателните средства в РБългария, цените се определят в лева и стотинки до вторият десетичен знак – примерно 10,25 лв. а не до шестия десетичен знак както е във фактурите на топлофикация.

  4. Платежен документ съставен в противоречие със законите и нормативната уредба на Р България се счита за нищожен и не поражда финансови, правни или каквито и да било други отношения между издателя и получателя на такъв документ. Или казано на прост език – фактурите на топлофикация издавани в момента, могат да се разглеждат като брошурка на Свидетели на Йехова примерно, но не и като официален платежен документ.

  Тези причини са валини не само за мен, но за всички абонати на топлофикация. Така че драги абонати – плащайте си сметките! Само че не тези сметки, които получавате в момента!
  Източник: БГ ФАКТ

 17. Любо, не ме познаваш и като минимум можеш да се въздържаш от квалификации, колкото и да си афектиран от нещо, което не съвпада с твоето виждане за нещата.

  Аз съм от хората, които искат да живеят нормално в нормална държава и повечето от околните хора да се държат също по възможност нормално, а не като като банда идиоти, обясняващи че се държат така, щото всичко около тях било идиотско. Не съм фен на топлофикация, но да – искам да ми е топло. Ако имаш идея кой трябва да плати енергията, която топлофикация е доставила в сградите, и която не е отчетена от топломерите в апартаментите (т.е. отишла е да загрява общи части, апартаменти с изключено парно, излязла е навън през счупени прозорци на стълбища и т.н.) можеш да я споделиш. Факт е, че тази енергия е произведена и доставена до сградите. Ако кажеш, че не те интересува – да има и такъв вариант – топлофикациите си отчитат глобално процента на тази енергия и си я калкулират в цената на енергията, която са отчели индивидуалните топломери на всички. Който ползва пряко услугите на топлофикация ще плаща по-скъпо, който ги ползва косвено няма да плаща нищо. Според мен този вариант е по-несправедлив, но виждам, че има хора, на които им харесва. Разпределението на плащането на „изгубената“ енергия е нещото, което буди недоволство, защото никой не допуска колко много всъщност е тя.

  Според мен ще се случи следното нещо – където хората не плащат, защото сградите са лошо изолирани или потребителите са хора с ниски доходи, които наистина не могат да платят тази услуга и т.н. и са се натрупали сериозни сметки топлофикация просто ще спре да подава топла вода и парно. Дали ще си вземе парите от длъжниците – не знам. По-скоро съм песимист по темата. В резултат хората в тези сгради ще се спасяват кой както може – бойлери, канчета, печки с твърдо гориво (където има комини и те са изправни), на ток, климатици, якета, 5см одеяла – на който каквото му харесва. Дали ще им е по-евтино от това всички да се отопляват централно – пак не знам. Със сигурност обаче няма да имат разходи за общите части. И със сигурност ще им се качат техните разходи за отопление в някаква степен защото пак ще им се налага косвено да топлят апартамента на комшията, който го няма 1 месец и стълбището със счупените прозорци. Там където енергията, която се губи не е толкова много и голямата част от хората ползват услугите на топлофикация положението ще е по-добро.
  Лично аз ще пробвам топлофикация тази зима. Ако видя, че не става – ще си намеря друг вариант. Но съм платил ~2000+ сметки за 2 сезона, изнасяйки се от стария апартамент, който беше със свалени радиатори, и в който зимата средната температура беше 15 градуса без да го отоплявам , просто защото хората около мен се отопляваха и не мога да се изтъпаня и да кажа „не съм им ползвал услугите на тия“, защото не е съвсем така. Малко е като с данъците – трудно е да кажеш „ще платя по-малко, щото полицията не си върши работата и аз съм си купил пистолет и се пазя сам.“ или „няма да плащам Х% здравни вноски, защото за последните 2 години съм отишъл на лекар само един път“. Топлофикацията е (или е била) същата обществена услуга. Това по темата с обществото, ще го има ли и прочие. Ако се окаже, че цената на услугите на топлофикация е прекалено висока и системата е неефективна тя просто ще си изгуби пазара и ще фалира. Но пък може и да се окаже, че при съответните условия централното отопление си работи и е по-ефективно от спасяването поединично.

 18. […] Като си помисля, че ги защитавах… […]

Sorry, the comment form is closed at this time.