Нова играчка 2

 Без категория  1 Response »
окт. 112007
 

Първо, нищо му няма на линукса – тръгва си телефона като вършен storage, без грижи (с ядро 2.6.22.5-76.fc7). Е, вярно, че е само като файлов storage, но все е нещо: мога да си натоваря музика/филмчета/тапети/приложенийца… човек трябва да се радва на това, което има.

Поиграх си и малко с „PC suite“ под Windwos – софтуера, който идва с телефона. И като стар дибией, първата ми работа беше да си бекъпна контактите/настройките. Пуснах бекъп, тръгна да дърпа от телефона, пълни една гага (gauge) на екрана на компютъра, стигна до около 20% и написа „restarting device“ или нещо такова. И заспа (с празен екран на телефона). Чаках, чаках… чаках… и още чаках… па го дръпнах, с изтръпнало сърце. Бих му копчето, той тръгна да boot-ва (този процес отнема около минута) и по средата на boot-a показа на телевизора „backing up device“ и толкова – не реагира. Явно чакаше връзка с компютъра, от който го бях изключил вече. Единственото решение беше, с още по-изтръпнало сърце, да му извадя батерията.

След това отлепи нормално. Е, има малка промяна в настройките си, но все пак нали тръгна… Не знам да се радвам ли (че все пак отлепи) или да ги плюя, че ме поставят в такова положение. Сега събирам смелост да опитам пак да го бекъпна, защото по контактите си имам няколко часа работа, които не искам да правя повторно.

Между другото, искам да спомена няколко думи за великата услуга на Germanos – G-transfer. Понеже си купих от тях телефона, реших да се възползвам и да ми преточат контактите от стария телефон „за секунди“. Много тъжно. Първо, цялата работа става през някаква машинка с вид на сглобена в час по трудово в някой електротехникум. Второ, въпреки че бяха убедени, че ще се справят с този телефон, в рамките на един час (един час!) не успяха. Добре че момчето там е оправно (зам.-управител, в офиса им в Сити цетъра, евала), та се сети да прехвърлят контактите не един по-обикновен Sony-Ericsson, и от там двата телефона да си говорят на ушенце (през bluetooth) – нали са от една фамилия.

В резултат повечето ми контакти са долу-горе прехвърлени. До сега съм открил десетина липсващи. По-тъжното е, че на половината контакти са разменени first name и last name. Все пак разбирам кой ме търси, ама сега чокам часове да ги оправя. Освен това на около 1/3 от контактите единствения номер, който имам, е записан по 2 пъти – като Phone и като Phone(h). А такива глезотии като фирма, e-mail, ICQ#, рожденни дни… няма такива работа. Даже групите не са прехвърлени.

Критика и за т. нар. bluetooth GPS, който идва с телефона. Не знам колко е добър, няма и да установя. И то не само защото имам Garmin GPSMap 60CSx – нещо, на което тая въшка не се и опитва да прави конкуренция. Не. Проблемите са други.

Явно цялата история е заради критиките в предварителните обзори, че видите ли, другите телефони от висок класи имат GPS, а този няма. За това в последния момент са купили 2-3 тира с тази смешка, колкото да мине номера. Работата е там, че този GPS (по-точно софтуера, с който работи – това, което е на телефона и показва карта, упътва с посока и т.н.) иска да има постоянна връзка с интернет! Абсурд! Явно си тегли картите онлайн – нещо, което не мисля за хитро. При цените на интернет през мобилен телефон в България, това е голям лукс. Освен това от един GPS се очаква да работи навсякъде. А тази въшка иска не само покритие на GSM – неее, трябва да има 3G или GPRS. Споменах ли, че иска и онлайн активация? А последния пирон в ковчега е изречението „12 months navigation license“. После клиента – кучета го яли. Благодаря!

Още малко критика за „локализацията“ на ръководството. Ръководството на български е много постно. По-скоро бих го нарекъл quick guide. Доста повърхностно. При това – черно-бяло. В кутията се намират още ръководства на гръцки и още нещо (предполагам – румънски). Те поне са цветни, но също са кратички. Ще си издиря оригинала на английски и се надявам да пише повече. Честно казано, за изделие от този клас кратичкото ръководство си е излагация.

И на края няколко добри думи за самия телефон. Интерфейса е пълен с приятни изненадки. С удобство и глезотийки. Това е интерфейс, мислен и развиван с години. Изваян в продължение на много модели. Много ме радва. Едно голямо евала. Не че съм навлязъл толкова в телефона и съм го опознал, но постоянно ме изненадва приятно. Радост за изтерзания юзър…

p.s. Дръпнах оригиналното ръководство – същата работа. С ръководството се излагат

 Posted by at 9:26