окт. 162007
 

През последните 3 години Oracle изкупува софтуерни компании с „голямата кошница“. Всичките сделки са с идеята за разширение и уплътняване на продуктовото портфолио на Oracle като компания, предлагаща приложения за бизнеса. Изкупиха толкова много (стабилни!) компании, че се наложи да отворяt специална страница, за да ги изброят.

От всичките сделки, най-трудно беше придобиването на контрол над PeopleSoft. Сагата продължи повече от година и колкото и да изглеждаше немислима в началото, приключи успешно. След това Oracle не спряха да поглъщат малки и средни софтуерни компании, всяка добра в своята област.

Днес разбрах, че Oracle отварят още по-голяма кошница. На 9 октомври са предложили на борда на директорите на BEA закупуването на компанията срещу $17.00 на акция, което е 25% повече от текущото към този ден. Естествено, акциите на BEA веднага се покачват и в момента са достигнали над $18.30. Опита показва, че конкурентите, погълнати от компанията, не са приключили жизнения си цикъл – техните продукти се интегрират в цялостната визия на Oracle. За това е малко вероятно този ход на Oracle да е с цел просто сриване на конкурентен продукт – би били твърде скъпо удоволствие.

BEA са наистина огромна компания, един от водачите на пазара на middleware. Агресивното предложение може да постави Oracle едни гърди напред, след като не успяха преди година да си купят JBoss. С application server-а на BEA, добавен към многото други продукти, закупени от компанията, може да се каже, че Oracle ще предлагат най-доброто в цялата гама продукти. Винаги са имали най-добрия Database, имат цял рояк приложения, сред които се отличават както някои „собствено производство, така и PeopleSoft, JDEdwards, Siebel и много други. Липсва само Application Server, който да претендира за „най-добрия“ (те си имат „добър“, но не е „най-добрия“) – и тук ида BEA.

Остава да гледаме как ще продължи сагата. Аз залагам за Oracle 😉

 Posted by at 17:44